"Stoffe" är planspeaker vid våra matcher

Att vara ett elitlag i svensk fotboll innebär att det behövs många ideella krafter som ställer upp när det är hemmamatcher på Örjans vall. För att klara av ett matcharrangemang krävs cirka 150 personer i tjänst. 
Det handlar t.ex. om publikvärdar, biljettförsäljare, scannerpersonal, sjukvårdspersonal, bårbärare, parkeringsvakter, souvenirförsäljare, kioskpersonal, restaurangvärdar, speaker, planspeaker, domarvärd, mediaansvarig, bollkallar med flera.

En av alla dessa som jobbar när det är hemmamatch är planspeakern Christopher ”Stoffe” Dahlström. ”Stoffe” bor i Ränneslöv och jobbar som säljare på Östras bröd. Han är också ordförande i Solbackens Bygdegård, som ligger utanför Laholm och varje månad har de arrangemang med olika artister.

- Jag har varit planspeaker sedan sommaren 2017 och när jag kom in i bilden hade HBK saknat en planspeaker under en tid. HBK:s dåvarande klubbchef hade hört att jag har lätt för att prata och att jag gärna ställer upp och jobbar för HBK. Ideellt arbete ligger mig varmt om hjärtat och det är roligt att hjälpa min förening. Jag hoppas att fler vill göra det, för HBK behöver många som ställer upp ideellt, säger ”Stoffe”.


Vilka uppgifter har du när det är hemmamatch?

- Före matchen gör jag intervjuer i restaurangen för besökarna där. Därefter är det en intervju på innerplan med HBK:s manager Magnus Haglund. Sedan är det dags att få i gång publiken och höja stämningen inför matchstart. Det mesta går med automatik och jag försöker på olika sätt få med både Västra läktaren och huvudläktaren. Jag har fått höra att jag till och med har fått fart på sittplatsläktaren. Det är roligt när jag får gensvar på olika grejer som jag gör. 


- Stämningen har blivit bättre på Örjan och klacken på Västra stå är duktiga på att stötta laget under hela matchen. Vi håller på att bygga upp något gemensamt som jag tror kommer att bli bra. När spelarna står i spelargången och är på väg in på plan så brukar jag avsluta uppladdningen med att säga: ”Tillsammans är vi starka! Tillsammans är vi HBK!” Jag vet att spelarna hör detta och får en positiv känsla, berättar han.


- I pausen gör jag också någon intervju. Det kan vara en gäst, som är på matchen eller någon HBK-profil. I matchen mot AFC Eskilstuna intervjuade jag till exempel den förre HBK-tränaren Jens Gustavsson. Nu har vi börjat med att jag efter matchen gör någon eller några spelarintervjuer.

- En häftig pausintervju var när jag pratade med den legendariske HBK-tränaren Roy Hodgson. Han var med sitt Crystal Palace på besök i Sverige sommaren 2018 och mötte då HBK i en träningsmatch på Örjan. Det var en stor ära att få prata med Roy och samtidigt var flera av spelarna från de två guldlagen, -76 och -79, på plats på planen, minns Christopher.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Jag har haft årskort på Örjans vall sedan början av 90-talet och jag har ett tvådelat bästa HBK-minne. Jag säger som många andra att 6-0-vinsten mot IFK Göteborg den 3 augusti 1997 var en otrolig upplevelse. Det var härligt sommarväder, stor publik och en härlig stämning den dagen men jag vill nog säga att mitt bäst HBK-minne är när guldet 1997 säkrades i den sista matchen hemma mot Ljungskile SK. Det var helt fantastiskt att få uppleva det på plats. Det hade ju gått många år sedan guldet 1979.


Har du själv spelat fotboll?

- Jag spelade fotboll på ungdomsnivå i Våxtorp BoIS, där jag växte upp. Men jag insåg tidigt att jag passade bättre för olika ledaruppdrag. Jag har också spelat innebandy på låg nivå och var ordförande i klubben i 20 år. Nu är jag ungdomsledare i min sons innebandylag, berättar ”Stoffe”.


Hur ser du på fortsättningen av säsongen?

- Jag hoppas naturligtvis att det kommer att gå bra förlaget och att läktarna på Örjans vall blir välfyllda när det är match. Med många åskådare, så blir stämningen bättre och spelarna känner stödet och presterar bättre på plan.
Tillsammans är vi starka! - Tillsammans är vi HBK!, avslutar vår planspeaker ”Stoffe” med att säga


Om du precis som Christopher vill ställa upp och hjälpa HBKnär det är hemmamatch, så kan du här läsa mer om de olika arbetsuppgifterna.
Om du är intresserad av att hjälpa till under den här säsongen, så kan du skicka ett mejl till info@hbk.se