Svängstas kvalmål blev en tavla

En av de stora profilerna på 1970-talet i HBK är Lars-Erik "Svängsta" Larsson. Han kom till HBK hösten 1968 från Laholms FK och var tre år senare en bidragande orsak att HBK tog steget upp i Allsvenskan efter många år i lägre divisioner.
Faktum är att han tillsammans med Lennart Ljung är de enda spelare som spelat i div. 3 för HBK och även blivit svenska mästare.

Kvalet 1971 inleddes med att HBK spelade bortamatch mot IF Saab. Hemmalaget tog ledningen med 1-0 men kvitteringen svarade "Svängsta" för. I Hallandspostens matchreferat efter matchen står det att läsa: "Det var en "ärta" som förre HBK-målvakten Lars Agnetoft lär minnas länge. Han var nära att ramla in i nätet av bara draget från den frisparken".

Själv sa "Svängsta" följande till HP:s utsände:
- Jag tänkte att nu dj-vlar skall det bli annat av. Att få göra mål stärker mitt självförtroende enormt.

Det blev till slut förlust med 3-4 på Folkungavallen men hemma på Örjans vall fick "Svängsta" synas i målprotokollet igen.
- Jag minns att jag gjorde 1-0 i den matchen. Det var speciellt den gången, en stor upplevelse med över 16 000 personer på läktaren, minns "Svängsta" Larsson.


"Svängstas" kvalmål mot GAIS blev till en tavla av Olle Agnell som överlämnades  till Bengt Winge när han avgick som ordförande i december 1971. På baksidan av tavlan står Agnells text: "HBK med ena foten i Allsvenskan".

Det slutade 1-1 men det gjorde att alla lagen hade chansen att avancera inför sista kvalomgången. Hans 1-0 mål blev historiskt på dubbla sätt. Dels var det sista målet som gjordes av en HBK:are med den gamla läktaren (som revs efter kvalet) och dels gjorde Olle Agnell en målning av den.
- Ja, det stämmer, jag har sett att den sitter uppe nere på Örjans vall (numera sitter den i Media Center efter att tidigare suttit i spelarentrén).


Numera finns även en litografi av den och den kallas för "Bengt Winges Minne" och utdelas till en medlem vid varje årsmöte.

Inför sista omgången mot Sandvikens IF uppe på Råsunda krävdes vinst för att HBK skulle ta steget till Allsvenskan - och det blev det med 1-0.
- Det var tuffare där uppe och jag minns att John Lindau gjorde ett mål som räckte för att klara oss till Allsvenskan. Det var en tuff match men helt fantastiskt att vi tog steget upp.

Lars-Erik följde med HBK upp i Allsvenskan och hans bästa minne är givetvis SM-guldet 1976.
- Det var helt fantastiskt för det var så oväntat att vi skulle plocka hem det. Ingen hade räknat med oss men efter 0-3 i premiären så började vi plocka in efter hand.


"Svängstas" kanon har talat som så många gånger förr. Denna gången i avslutningsmatchen på Örjans vall mot Östers IF 1976.

- Roy Hodgson betydde mycket. Vi var rätt så nersablade när han kom till oss. Sven-Agne, som vi hade innan, var lite nervös och det blev för oroligt. När Roy kom så var man plötsligt bra igen och fick självförtroende. Det var en helt annan jargong.

Under 1977 var han med och spelade Europacupen med HBK och när föreningen vann sin första internationella tävlingsmatch var det "Svängsta" som avgjorde i slutminuterna hemma mot Dynamo Dresden. Dock räckte inte vinsten till avancemang.

Han lämnade HBK inför 1979 för spel i div. 2-laget IFK Malmö. Tillsammans med Johnny Wärn pendlade han till träningar och matcher.
- Jag blev sjuk i influensa och kom sen aldrig igång. Det var inte bra och fick inte ut mycket av det. Det var för långa resor att åka dit.

I stället valde han spel i BK Astrio under några år med den gamle HBK-profilen Olle Ericsson som tränare. Laget vann div. 3 och kvalade till div. 2.
- Där var det roligare, det var helt annat än i Malmö.

Han slutade spela och var sedan ungdomstränare i sin sons lag. I dag följer han HBK genom att ha sin fasta plats på västra läktaren.
- Jag följer med och ser matcherna. Det har varit jobbigt för dem för de spelar inte så dålig fotboll men har problem att göra målen, säger Lars-Erik Larsson, som i folkmun kallas för "Svängsta".


Lars-Erik "Svängsta" Larsson i en match mot IFK Kristianstad på bortaplan hösten 1973.

Hur kommer det sig?
- Farsan jobbade i en snickerifabrik i Svängsta i Blekinge. När jag som tonåring flyttade till Laholm blev det "Lill-Svängsta" och sen bara "Svängsta".

Han blev en av de stora profilerna i HBK-historien med nästan 200 serie- och kvalmatcher och som en av spelarna i det första guldlaget.


LARS-ERIK "SVÄNGSTA" LARSSON

Född 23 augusti 1950

Från Laholms FK 1968, till IFK Malmö 1979

UEFA-matcher/mål 2/1

Allsvenska matcher/mål 127/24

Kvalmatcher/mål 3/2

Div. 2-matcher/mål 62/25

Div. 3-matcher/mål 5/0

Svensk mästare 1976

Landskamper 3 U