Minuter
Mål!
#36 Henok Goitom

Cupäventyret över för HBK

Det var seger borta mot AIK som krävdes för att HBK skulle avancera i Svenska cupen. Genom ett straffmål av Pontus Silfwer efter dryga timmen såg Bolklubben ut att kunna hota, men två mål i andra halvlek från Stockholmslaget gjorde att det blev hemmaseger med 3–1.
Det blev en jobbig start för HBK borta mot AIK i gruppfinalen av Svenska cupen. Redan efter fem minuter drog Marcus Mathisen ner Henok Goitom i eget straffområde, och domare Jonas Eriksson blåste straff. Den placerade AIK:s nyförvärv Tarik Elyounoussi säkert in vid Malkolm Nilssons högra stolpe.

Vid det laget hade HBK inte fått låna mycket av bollen, och fick inte heller göra det mycket under den första delen av matchen, när AIK tog kommandot direkt.

– I början hamnar vi för lågt, och tappar lite aggressivitet, samtdigt som AIK gör det bra, säger Igor Krulj.

Samtidigt kom inte hemmalaget till så många fler farliga lägen trots sitt stora bollinnehav, mot ett HBK-försvar som var bra organiserat.

Men ju längre första halvlek gick kom HBK in i matchen mer och mer, och kunde skapa några längre anfall. Det blev dock aldrig riktigt farligt, och AIK var väl samlade bakåt.

Bästa kvitteringschansen skulle i stället komma strax innan halvtid, när Alexander Berntsson kom upp högst på en hörna, och tvingade Oscar Linnér till en vass räddning strax under ribban.

Under inledningen av den andra halvleken var det fortsatt mycket bollinnehav för AIK. Men tio minuter in i halvleken kom sedan HBK:s bästa period i matchen.

– Där får vi en helt annan matchbild. Och vi kan ta över mer och mer. Det började egentligen redan under slutet på första, och vi kunde ta ytterligare kliv framåt i början på andra. Vi står högre upp i banan, och pressar AIK på ett helt annat sätt, säger Krulj.

Det började med ett jätteläge för Pontus Silfwer, som fick bollen snett inåt bakåt av Dida Rashidi, och kunde avsluta från straffpunkten. Det kunde dock Linnér rädda till en hörna. På den damp bollen ner hos Rashidi utanför straffområdet, som sköt strax utanför på halvvolley.

Bara minuter senare bröt Gabriel Gudmundsson fram längs högerkanten, blev nerriven och fick straff. Den förvaltade Silfwer iskallt, och drog upp bollen i nättaket. Med timmen spelad var det kvitterat på Tele2 Arena, och HBK jagade segermålet som skulle leda till avancemang.

Minuterna senare var det också mycket mer HBK, som ägde mer boll än tidigare. Men det straffade sig senare på en snabb AIK-omställning, där Kristoffer Olsson kunde göra 2–1 i den 68:e minuten.

– Eftersom det var seger som krävdes började vi spela med tre forwards. Det är ett lite mer chansartat spel, och vi blev mer sårbara bakåt.

Och trots att Igor Krulj alltså bytte in båda anfallarna från bänken, Kosuke Kinoshita och comebackande Johan Oremo. Men det hjälpte inte, och det var i stället AIK som i slutminuterna kunde punktera matchen till 3–1 genom Rasmus Lindqvist.

– Det är ett väldigt starkt AIK vi möter i dag. Första delen av matchen, där de äger matchbilden, får vi se till att lära oss utav, men under resten av matchen presterar vi bra, och det kan vi ta med oss framåt.

Med det resultatet blir det alltså AIK som går till kvartsfinal i Svenska cupen, och HBK som slutar som grupptvåa.