Östen gjorde sex mål på Västerås SK

Östen Ståhl började redan som ungdomsspelare i Halmstads Bollklubb och blev svensk juniormästare både 1946 och 1947.

I maj 1949, några månader före sin 19-årsdag, debuterade han i A-laget i bortamatchen mot Kalmar. Redan i nästföljande match gjorde han båda målen när HBK vände 0-1 till 2-1 i hemmamatchen mot Jonsereds IF.

Därefter var han ordinarie som center i HBK och svarade varje säsong för över tio mål. När HBK tog steget upp i Allsvenskan 1953/54 kom rekordet på 24 mål och Ståhl gjorde mål i 18 av 26 matcher.

Under silversäsongen 1954/55 spelade han samtliga matcher och svarade för inte mindre än 16 mål under sin debutsäsong. I näst sista hemmamatchen mot Degerfors IF svarade han för sitt första allsvenska hattrick när HBK vann med 5-1.

Säsongen slutade med ett stort silver för centertanken och han fick även chansen i två A-landskamper mot Rumänien och Sovjet.

På Arosvallen i Västerås en oktoberdag 1955 svarade han för inte mindre än sex mål, klubbrekord, när HBK vann mot VSK med hela 9-0. Lars-Olof Johansson (senare Jingblad) inledde målskyttet innan Ståhl gjorde sex raka mål. I första halvlek gjorde han ett hattrick på nio minuter, medan han i andra halvlek gjorde ytterligare ett på 24 minuter. Märkligt nog svarade han ”endast” för två mål på övriga matcher under säsongen.

Sex mål gjorde han inte totalt på någon av de efterföljande säsongerna, där han 1956/57 missade större delen p.g.a skador. I sista matchen 1958 mot AIK svarade han för två mål vilket var ett fint allsvenskt avslut för en av HBK:s vassaste målskyttar genom tiderna.

Inför 1959 skrev han på för Ljungby IF och när han efter två säsonger kom tillbaka till HBK så var det spel i div. 2 som gällde. Det blev tre nya säsonger i HBK, varav den sista hösten som spelande tränare, och under varje säsong svarade han för drygt tio mål.

1964 skrev Östen Ståhl på för Strömsnäsbruks IF, där även en tidigare silverhjälte, Nisse Håkansson, fanns, och 13 säsonger i A-laget var över.