André Johansson - Damlagets nya huvudtränare

Lär känna vår nya huvudtränare för damlaget, André Johansson.

André Johansson

Ålder: 29 år, 30 år till sommaren
Familj: Flickvän & två barn
Bor: Falkenberg
Jobb: Säljare på Input Interiör i Halmstad

- Jag började som tränare när jag var 20 år gammal som assisterande tränare i Tvååkers IF. Då spelade de i division 2 men tog sig upp i division 1 under den tiden. Där stannade jag i fyra års tid innan jag fick erbjudande om en roll som huvudtränare i Stafsinge IFs herrlag. Där blev det också fyra år fram tills 2023 som blev ett sabbatsår, säger André och fortsätter.

- När frågan kom från Halmstads BK att bli huvudtränare för damlaget kändes det jätteroligt och spännande. Det kändes som ett roligt och intressant projekt med rätt förutsättningar och även väldigt kul steg att få komma in i damfotbollen som är på frammarsch. Eftersom mina systrar spelar fotboll (StinaLisa Johansson i Djurgårdens IF och Anna Johansson i Varbergs BoIS) så har jag följt damfotbollens utveckling och känner att det skulle vara kul att få vara med och bidra till den. 

André berättar också att under 2023 var han med som scout under F17-landslagets playoff i Albanien, där hans uppgift var att analysera de lag som Sverige skulle möta. 

- Den resan gjorde mig ännu mer taggad då jag slogs av hur bra kvalité det var och vilken utveckling som skett inom damfotbollen. Här i HBK har vi ju en del tjejer som är med och slåss om platser i ungdomslandslagen och det visar ju på att kvalitén är hög på spelarna. 

Hur känns det att gå från att vara herrtränare till damtränare, tror du att det kommer finnas skillnader?

- Jag har reflekterat en del om det och även pratat med andra tränare som gjort samma resa, men jag ser inte att jag kommer göra någon större skillnad. Det spelar ingen roll om det är tjejer eller killar jag tränar. De är fotbollsspelare jag tränar.

Vad anser du är viktiga egenskaper hos en huvudtränare? 

- Jag anser att ledarskap är otroligt viktigt och leva som man lär. Jag ställer höga krav på mig och kommer ställa höga krav på mina spelare. Att vi är förberedda, att vi gör vårt bästa för att va så bra som möjligt på träning och i match. Sen är vi människor allihopa, man kan ha bra och dåliga dagar, man kan ha förutsättningar utanför planen som gör att man kanske inte är hundra procent till en träning. Då är det viktigt att man lyssnar in och känner av. 

- Det kommer alltid behöva tas tuffa beslut, någon som inte får spela, eller någon som man tycker har en sämre period och som man behöver bänka. De är de tråkiga delarna som man behöver ta på ett bra sätt. Det är viktigt att alla ska få synas, få chansen att visa upp sig och höras lika mycket. Man fokuserar inte bara på elva, tolv spelare som ska starta just då. Det gäller att få med hela truppen för spelare fjorton eller femton kan bli de som startar om några veckor. Jag vill bygga ett klimat där man ska känna att man har en progression i sin egen utveckling och att det ska vara kul att komma till träningen.