Vi synar: IF Elfsborg

Nästa match för HBK:s herrlag i Allsvenskan är måndagen den 25 september. De möter då topplaget IF Elfsborg hemma på Örjans vall.

Under sommarens transferfönster har Gustaf Lagerbielke, André Rømer och Jacob Ondrejka lämnat Boråsklubben. Kevin Holmén är utlånad till Örgryte IS och Jack Cooper-Love till HBK. Nya spelare i Elfsborg är Simon Hedlund, Jens Jakob Thomasen, Andri Baldursson, Jalal Abdullai, Camil Jebara och försvararen Maudo Jarjué är tillbaka efter lån.

SENASTE STARTELVAN

17 sept mot Kalmar FF, hemma – förlust (3 – 0)
Rönning – Larsson (K), Holmén, Ibrahim, Hult – Söderberg, Baidoo, Baldursson

– Okkels, Guðjohnsen, Hedlund

MATCHFORM

17 september IF Elfsborg – Kalmar FF 0–3
2 september IFK Värnamo – IF Elfsborg 1–0
28 augusti IF Elfsborg – IFK Norrköping 3–2
23 augusti Lunds BK – IF Elfsborg 0–2 (Svenska cupen)

KOMMENTAREN

Söndagen den 17 september mötte Elfsborg Kalmar FF hemma på Borås Arena och förlorade med 3–0. Kalmar gjorde tre mål på åtta minuter i den första halvleken. Elfsborgs tränare Jimmy Thelin gjorde fyra byten i paus för att försöka väcka laget. Det ledde till ett ökat tryck från Elfsborg i början på andra halvlek och några skapade chanser men utan att det blev mål. På grund av förlusten tappade Elfsborg serieledningen till Malmö FF.

Efter slutsignalen sa Elfsborgs tränare Jimmy Thelin det här om matchen, när han blev intervjuad i Discovery+-sändningen:

- Till en början vill jag tacka supportrarna för hur de ställer upp idag och ger oss en massa energi. Den här matchen är redan historia men vi tar med oss den energin supportrarna gav oss till nästa match.

- Det är en väldigt tung första halvlek. Jag tycker att vi kommer ut ganska bra i matchen första tio minuterna. Sen blir vi lite skakiga när de gör mål och kommer snett in i det hela vägen. Kalmar är bättre i de flesta faserna och vinner fler dueller framför allt och får tryck på oss.

- När vi ska komma tillbaka i matchen står det 3–0 till Kalmar. Vi gör ett försök i andra halvlek de första tjugo men får inte in något mål. Kalmar spelar sedan av matchen.

BORTASTATISTIK

Elfsborg har spelat elva bortamatcher i Allsvenskan 2023 och det har blivit sju segrar, tre förluster och en oavgjord match. De är, tillsammans med Malmö FF, seriens bästa bortalag trots att de har förlorat de tre senaste bortamatcherna. I den senaste bortamatchen förlorade de med 1–0 mot IFK Värnamo.

Efter en halvtimmes spel blev Elfsborgs målvakt Hakon Valdimarsson utvisad och det påverkade fortsättningen av matchen. Tio minuter senare gjorde Albion Ademi matchens enda mål och 1–0 till Värnamo. I andra halvlek försökte Elfsborg skapa chanser för en kvittering men med en man mindre så blev det för svårt.