Vi synar: BK Häcken

Efter landslagsuppehållet möter HBK:s herrlag BK Häcken på Bravida Arena söndagen den 17 september.

HBK vann matchen med 1–0 när lagen möttes på Örjans vall i maj. Målskytt var Phil Ofosu Ayeh.

Det har hänt mycket i BK Häcken under sommaren. De har avancerat till gruppspel i Europa League och det har varit flera förändringar i spelartruppen. Lars Olden Larsen, Bénie Traoré, Oscar Uddenäs, Tobias Carlsson, Kristoffer Lund, Franklin Tebo och Ibrahim Sadiq har lämnat laget från Hisingen. Nya i laget är Amor Layouni, John Paul Dembe, Srdjan Hrstić, Ishaq Abdulrazak, Jacob Barrett Laursen och Edward Chilufya.

SENASTE STARTELVAN

3 september mot Degerfors IF, borta – förlust (1 – 0)
Abrahamsson – Fridriksson, Hammar, Ousou, Laursen – Abdulrazak, Samuel Gustafson (K), Amane – Layouni, Hrstić, Sana

RÖDA OCH GULA

Avstängd vid nästa gula kort: Romeo Amane, Samuel Gustafson och Even Hovland.

LÖPARNA

Gäller senaste bortamatchen mot Degerfors IF, enligt allsvenskan.se

10 726 meter – Samuel Gustafson

10 225 meter – Aiham Ousou

SPRINTERN

Topphastighet i den senaste bortamatchen mot Degerfors IF, enligt allsvenskan.se

33,27 km/h Momodou Sonko

MATCHFORM

3 september Degerfors IF – BK Häcken 1–0
31 augusti Aberdeen FC – BK Häcken 1–3 (Europa League-kval)
27 augusti IFK Göteborg – BK Häcken 4-2
24 augusti BK Häcken – Aberdeen FC 2–2 (Europa League-kval)
20 augusti BK Häcken – IK Sirius 2–2
17 augusti BK Häcken – Zalgiris Vilnius 5–0 (Europa League-kval)

KOMMENTAREN

Före landslagsuppehållet mötte BK Häcken Degerfors IF på Stora Valla i Degerfors och förlorade med 1–0. På ett långt inlägg från vänsterkanten kunde Elyas Bouzaiene nicka in bollen i mål.

Efter matchen sa ett av Häckens nyförvärv i sommar, Amor Layouni, det här i sändningen från Discovery+:

- Jag kände att vi kontrollerade matchen men får inte in den sista passningen eller sista bollen i mål. Då förlorar vi.

- Vi försökte ändra. Vi kunde ta dom 2 mot 1 på kanterna men banan var lite seg, så vi fick inte in bollen.

- Vi ska inte skylla på att vi spelade i torsdags. Vi ska vinna idag. Jag har inga ord. Vi kunde ha vunnit idag och hängt med i toppen. Vi slarvade bort den här matchen.

- Vi måste gå in med mycket mer energi i kommande matcher än vad vi gör idag. Vi måste vara på, när vi spelar i Allsvenskan.

HEMMASTATISTIK

Häcken har spelat elva hemmamatcher i Allsvenskan 2023 och med tio segrar och bara en förlust, så är de Allsvenskan bästa hemmalag. I den senaste hemmamatchen mötte de IK Sirius och vann med 3–2. Sirius tog ledningen med 1–0 redan i den andra minuten genom Joakim Persson. Ibrahim Sadiq kvitterade för Häcken i den 15:e minuten och i början av andra halvlek återtog Sirius ledningen genom ett självmål. I den 73:e minuten kvitterade Tomas Totland för Häcken och på tilläggstid blev matchens andra självmål matchavgörande till hemmalagets fördel. Amor Layouni i Häcken slår ett inlägg från högerkanten och bollen styrs in i mål av Siriusbacken.