Oavgjort mot IF Elfsborg

HBK:s herrlag mötte på fredagseftermiddagen IF Elfsborg på Skedalaheds IP i ett genrep inför seriestarten. Matchen slutade 0 – 0.
Bilden ovan är från förra årets genrep.

Inför matchen sa Magnus Haglund det här i Discovery+-sändningen:

- Vi vill sitta ihop som lag i dagens match. Vi vill få en rejäl genomkörare på gräs eftersom premiärmatchen mot AIK är på gräs. Vi vill få i gång anfallsspelet och få i gång våra forwards och sätta dem i bra lägen.

De yttre förutsättningar på Skedalaheds IP, med stark blåst och en ojämn plan, påverkade spelet i första halvlek. Det var svårt att bedriva ett bra passningsspel.

HBK började med att pressa högt under halvlekens första kvart men utan att skapa några farliga målchanser. Elfsborg spelade sig ur pressen på enkelt sätt.

I den 5:e minuten hade Elfsborg en snabb omställning på vänsterkanten och bollen hamnade sedan hos Johan Larsson på högerkanten, som sköt ett skott en bit utanför den högra stolpen.

Efter 20 minuter tog Elfsborg över spelet mer och hade ett större bollinnehav utan att skapa några större målchanser.

HBK försökte nå anfallsparet Alexander Johansson och Viktor Granath med långbollar men bollarna blev för långa i den kraftiga medvinden.

I den 24:e minuten tvingades Marcus Olsson utgå och i hans ställe kom Thomas Boakye in.

I slutet kom HBK tillbaka efter Elfsborgs spelövertag och på en hörna för HBK i den 36:e minuten blev det halvfarligt när Andreas Johansson nickade. Antes nick ledde till en ny hörna som blev resultatlös. Ett par minuter senare var det nära att en frispark från Amir Al-Ammari nådde Viktor Granaths panna men bollen gick över kortlinjen.

Något mer hände inte i halvleken som slutade 0 – 0.

Joel Allansson blev i pausen intervjuad i Discovery+-sändningen och sa det här om den första halvleken:

- Vinden och planen ställer till det. Det är inte lätt att spela och vinden påverkar de långa bollarna. Jag tycker att vår press och det låga försvarsspelet har funkat bra.

Spelet i andra halvlek påminde om den första halvlekens spel. HBK hade i början på andra halvlek ett större bollinnehav och i den 51:a minuten hade man ett fint kombinationsspel på vänsterkanten. Det slutade med att Alexander Johansson trampades på hälen och tvingades utgå. Naeem Mohammed ersatte honom. På den efterföljande frisparken, från Jonathan Svedberg, nickade Phil Ofuso-Ayeh bollen över målet.

Båda lagen hade sedan skott utifrån som målvakterna lätt fångade. Elfsborgs bästa chans kom i minut 70 men avslutet kunde Malkolm och HBK-försvaret rädda.

Med en kvart kvar av halvleken slog Phil ett fint inlägg som Viktor Granath nickade över målet.

I den 86:e minuten hittade Naeem nästan Viktor Granath i straffområdet men bollen nickades ut till en hörna som blev resultatlös. Fem minuter senare blåste domare Kaspar Sjöberg av den mållösa matchen.

Nästa match för herrlaget är premiärmatchen i Allsvenskan mot AIK söndagen den 2 april.

Halmstads BK – IF Elfsborg 0–0 (0-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofuso-Ayeh, Andreas Johansson (K), Gabriel Wallentin, Marcus Olsson (Thomas Boakye, 25) – Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Amir Al-Ammari – Erik Ahlstrand – Viktor Granath, Alexander Johansson (Naeem Mohammed, 55)

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Villiam Granath, Melvin Sjöland, Pontus Carlsson, Lorent Mehmeti

Varningar Gabriel Wallentin (43), Jonathan Svedberg (82)