Häcken vann med 2-1

HBK förlorade gruppfinalen mot de regerande svenska mästarna med 2-1.
HBK startade med samma startelva som i senaste segermatchen mot Jönköpings Södra. Häcken startade med en väldans fart och efter tre och en halv minut hade Häcken gjort 1-0. I andra fasen av ett bra Häckenanfall så gjorde Traore mål på ett inspel från höger. I första fasen av anfallen var det också farligt men en block från någon i backlinjen hindrade mål där.

Häcken visade upp direkt att de är regerande svenska mästare. HBK blev tillbakatryckta och fick arbeta med att stoppa Häcken på egen planhalva.

I den tolfte minuten fick Malkolm Nilsson Säfqvist sträcka på sig då Häcken kontrade efter en bollvinst på mittplan. Bollen ut till hörna. På hörnan skallade sedan Andreas Johansson och Joseph Baffo ihop och spelet blåstes av.

Mycket Häcken första kvarten.

HBK kvitterade i minut 21. Inte det snyggaste målet i HBK-historien då bollen i stort sett glidtäcks in av Viktor Granath. Bollen hamnade på mållinjen efter Alexander Johanssons avslut och när Häckenförsvarare skulle skjuta bort den kom Viktor Granath och försökte täcka det och bollen rullade in.

Häcken var fortsatt bollförande till stor del men HBK blev mer och mer trygga med att anfalla. I minut 33 blev det farligt efter lite tiki-taka av Häcken. Simon Gustafssons vinkelskott tog via ribban ut till inkast.

Bra läge för HBK efter 36 minuter. Kazper Karlsson fick loss bollen och spelade en kontrollerad passning i planens riktning till Alexander Johansson. "Alle" utmanade och hittade Erik Ahlstrand i straffområdet men Erik sköt över. HBK bet sig fast på Häckens planhalva för första gången en längre period efter det.

HBK hade lägen att göra mål i den perioden men Häcken gick upp i 39:e minuten och då blev det 2-1. Benie Adama Traore sköt in ett instick i straffområdet.

HBK vann bollen nästan i straffområdet i minut 45. Viktor Granaths avslut täcktes av ett försvarshuvud i Häcken. Alexander Johansson skapade på egen hand ett jätteläge minuten efter men bra räddning av Peter Abrahamsson i Häcken-målet.

HBK blev bättre och bättre under halvlekens gång där man klev högre upp i sitt försvarsspel och också blev tryggare med sitt passningsspel och kontringsspel.

Båda ytterbackarna Phil Ofuso-Ayeh och Benjamin Hjertstrand gick ut i paus och ersattes av Thomas Boakye och Marcus Olsson.

En jämnare inledning på andra halvlek. Häcken mer med boll men HBK försvarade sig väl. HBK kom till avslut som ledde till en hörna i minut 65. Hörnan plockades ner av Peter Abrahamsson och han startade en kontring. Skott utanför blev resultatet. HBK mycket mera efter detta utan att man skapade något.

Jätteläge för Häcken efter 76 minuter efter att Joel Allansson tappade bollen på egen planhalva. Avslutet från en mycket attraktiv position, i Häcken ögon, gick över.

HBK bytte ut Joel Allansson och satsade framåt genom att få in Villiam Dahlström. HBK försökte jaga i första hand en kvittering även om det krävdes två mål för avancemang. Bästa målchansen hade Häcken på en kontring i 94:e minuten men avslutet gick utanför.

Häcken höll tätt och vann matchen. HBK stod upp väl i stora delar av matchen mot ett väldigt bra motståndarlag.

BK Häcken - Halmstads BK, 2-1 (2-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Phil Ofuso-Ayeh (Thomas Boakye, 46), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Benjamin Hjertstrand (Marcus Olsson, 46) - Kazper Karlsson (Villiam Granath, 66), Joel Allansson (Villiam Dahlström, 85), Erik Ahlstrand, Amir Al-Ammari - Viktor Granath, Alexander Johansson (Naeem Mohammed, 79)
Avbytare utan spel Alexander Nielsen, Gabriel Wallentin,
Mål 1-0 (4) Benie Adama Traore, 1-1 (21) Viktor Granath (Alexander Johansson), 2-1 (39) Benie Adama Traore
Varning Kazper Karlsson (7), Amir Al-Ammari (50), Joel Allansson (66), Andreas Johansson (68)