HBK spelade oavgjort mot IFK Göteborg

HBK:s herrlag mötte de allsvenska kollegorna IFK Göteborg i årets andra träningsmatch. Matchen spelades i Göteborg och Viktor Granath gjorde sitt första mål i HBK-tröjan när det blev 1–1 mellan lagen.

För dagen svartklädda HBK började med avspark och slog en långboll mot Göteborgs straffområde och redan efter en halv minut hamnade bollen hos Alexander Johansson i straffområdet. Alles vänsterskott räddades av Göteborgsmålvakten Peter Dahlberg. Efter den chansen tog IFK över spelet och i den 4:e minuten blev det farligt när Gustaf Norlin tog sig in i HBK:s straffområde. HBK-försvaret kunde sparka bort bollen.

I den 8:e minuten hade HBK en bra kontring. Ante bröt bollen till Erik Ahlstrand och Erik hittade Alle med en fin långboll. Alle kom fri med Dahlberg men lyckades inte få bollen i mål.

Därefter var matchbilden att Göteborg hade ett stort bollinnehav och HBK låg rätt i positionerna. I den 15:e minuten hittade Viktor Granath Alle i djupled i straffområdet och återigen överlistade Peter Dahlberg Alle och räddade Alexanders avslut.

Efter en halvtimmes spel skapade Göteborg några hörnor men de blev resultatlösa. I stället tog HBK ledningen i den 34:e minuten. Viktor Granath vann en nickduell och bollen hamnade hos Erik Ahlstrand som hittade Boakye på vänsterkanten. Boakye slog ett fint inlägg som Viktor Granath nickade i mål via en IFK-försvarare. 1–0 till HBK.

I slutet på halvleken skapade Blåvitt två hörnor. På den andra hörnan hamnade bollen utanför straffområdet hos den förre HBK-spelaren Emil Salomonsson. Han sköt ett lågt skott tätt intill Malkolms vänstra stolpe. Det var kvitterat till 1–1 och det blev resultatet efter första halvlek.

- Jag hade två bra lägen som borde ha varit mål. Vi visste att Göteborg skulle ha mycket boll men jag tycker att vi låg rätt i våra positioner. I andra halvlek måste vi vårda bollen mer, sa Alexander Johansson i halvtidspausen, när han blev intervjuad i Discovery+-sändningen.

Göteborg hade i andra halvlek ett fortsatt stort bollinnehav utan att de skapade några chanser. HBK:s första avslut kom i den 56:e minuten när Gabriel Wallentin nickade ett inlägg utanför. Två minuter senare var Alle nära att komma fri på en långboll från Ante G men han tappade bollen i en närkamp med en IFK-försvarare.

Därefter hade HBK två bra lägen i Göteborgs straffområde. Först var det Boakye som sköt ett närskott som Peter Dahlberg räddade och sedan var det Alle som hade ett skott som styrdes ut till hörna.

I den 63:e minuten vann Viktor Granath återigen nickduell efter en lång boll från Malkolm. Bollen hamnade hos Phil Ofuso-Ayeh på högerkanten och han slog ett fint inlägg som styrdes i mål av en IFK-försvarare i kamp med Viktor Granath. Målet dömdes dock bort för offside, vilket ifrågasattes av HBK-spelarna.

I den 67.e minuten gjorde HBK två byten. Ut gick Jonathan Svedberg och Joel Allansson och in kom Kazper Karlsson och Albin Ahlstrand.

Alexander Johansson varnades i den 69:e minuten och fem minuter senare gjorde HBK två byten till. Anfallsparet Viktor Granath och Alexander Johansson gick ut och in kom Villiam Dahlström och HBK-debutanten Naeem Mohammed.

Göteborg lyckades att skapa några chanser under den sista kvarten av matchen. Vid ett läge nära mål tog Gabriel Wallentin bollen från Gustaf Norlin och avvärjde situationen.

HBK:s bästa chans i andra halvlek skapade Thomas Boakye i den 80:e minuten. Efter en långboll från Malkolm tog han sig förbi backen och sköt ett skott tätt utanför stolpen.

I den 86.e minuten varnades Gabriel Wallentin när han stoppade Gustaf Norlin. Tre minuter senare kom IFK:s bästa chans i andra halvlek. Johannes Selvén sköt ett avslut från straffområdeslinjen och skottet styrdes av en HBK-försvarare. Malkolm var på väg mot ett annat håll men lyckades vända och han styrde ut bollen till hörna. Något mer hände inte sedan i matchen.

Efter matchen sa lagkapten Andreas Johansson det här till Discovery+:

- Idag var det en bättre insats än mot Öster. Det var roligt att spela med en fin inramning. Vi hade bra lägen idag att göra fler mål och ett mål blev konstigt nog bortdömt för offside. Den assisterande domaren sa att Viktor var offside på inlägget. Tanken är att vi ska bli bättre och bättre till den allsvenska starten i april.

Nu är säsongen på gång på riktigt och på onsdag den 1 februari åker herrtruppen till Portugal för ett träningsläger i 10 dagar. De deltar i The Atlantic cup och fredagen den 3 februari möter de Viking Stavanger, i den första matchen av tre på lägret.

IFK Göteborg - Halmstads BK, 1–1 (1–1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofuso-Ayeh, Andreas Johansson (K) Gabriel Wallentin, Thomas Boakye – Villiam Granath, Jonathan Svedberg (Albin Ahlstrand, 67), Joel Allansson (Kazper Karlsson, 67), Erik Ahlstrand – Viktor Granath (Villiam Dahlström, 74), Alexander Johansson (Naeem Mohammed, 74)

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Melvin Sjöland, Leo Hedenberg, Pontus Carlsson, Lorent Mehmeti

Mål 0-1 (34) Viktor Granath, 1-1 (43) Emil Salomonsson

Varningar Alexander Johansson (HBK), Sebastian Eriksson (IFK Göteborg), Gabriel Wallentin (HBK)