Seger mot Trollhättan

Första omgången i Svenska cupen grupp 1 är färdigspelad. Det blev avfärd norrut till Trollhättan där division 1 laget FC Trollhättan tog emot gästerna från Halmstad på Edsborgs IP konstgräs.

Gästerna från Halmstad tog tag i taktpinnen per omgående vilket tvingade hemmalaget till djupt försvarsspel inledningsvis. Med ett kompakt försvarsspel löste hemmalaget HBK:s anfallsförsök inledningsvis. Efter 16 minuter rann så när hemmalagets nr 12 igenom men Malkolm agerade modigt och nöp bollen framför fötterna på den kvicke forwarden. I samma situation blev ”Malle” liggandes men reser sig upp efter lite omvårdnad.

HBK tog inte bara tag i matchen utan tryckte ned FCT rejält i första halvleks andra hälft. Amir Al-Ammari vann bollen högt upp och testade från distans men avslutet gick tätt utanför. Matchens hittills bästa målchans att spräcka nollan skapa Viktor Granath som fickse sin nick på inspel av Erik Ahlstrand räddas nere vid stolproten av den duktige hemmamålvakten.

Minuten efter var det många som satte måljublet i halsen när Amir Al-Ammari satte pannan på Phil Ofuso-Ayehs fina inlägg. Den irakiske landslagsmannen fick se sin nick gå tätt över ribban.

Det var HBK för hela entrépengen som satte upp ett bra passningstempo med mycket rörlighet. FCT fick ägna sig åt försvarsspel djupt in på egen planhalva. Joel Allansson stack in en boll fint till Alexander Johansson som rann igenom. ”Alle” blev hårt tagen i straffområdet i avslutsläget men domaren vinkade avvänjandes när den kvicke forwarden vädjade efter straffspark.

Med minuten kvar till halvtidsvilan hittade Joel Allansson återigen fram med en fin passning. Den här gången var det pigge Erik Ahlstrand som drog till från distans men hemmamålvakten räddade till hörna.

Bortalaget bet sig fast via en dubbelhörna i slutminuten. Dagens fjärdedomare Tobias Haane meddelade att det var två tilläggsminuter vilket blev HBK:s lycka denna soliga eftermiddag. Det sista som skedde av första halvlek var att debutanten Benjamin Hjertstrand påpassligt skickade in 0-1 fint framnickad av Joseph Baffoe via hörna. Svårt för dalmasen att göra en bättre debut än så!

Den andra halvlek startade enligt samma mönster som den första. Det var HBK som styrde matchen och försökte hitta vägar fram mot ett kompakt hemmaförsvar. FCT:s tre mittbackar visade sig vara skickliga och bolltrygga vilket medförde att de gång på gång försökte spela sig igenom HBK:s höga presspel. Med aggressiva och löpvilliga halmstadspelare blev det ofta att bollen nöps högt upp i planen och ett nytt bollinnehav kunde startas när en motattack inte valdes som alternativ.

Kvarten in i andra halvlek kombinerade Phil och Joel fint på högerkanten. Inspelet var återigen Amir först på men utan lycka även denna gång. Amir gjorde en mycket pigg comeback som lovar gott för framtida prestationer.

Alexander Johansson och Viktor Granath kombinerade sig fram innan Erik Ahlstrand satts i ett bra läge, avslutet från nära håll täcktes ut till hörna efter timmen spelad.

Endast minuten efter drog samme Erik till från 25 meter. Avslutet var hårt, högt och smäller till i ribban. 0-2 hängde i luften vilket ribbskottet från Erik sannerligen var nära att resultera i.

Målchanserna ebbade ut en smula men matchbilden var den samma. HBK styrde matchen mot ett hemmalag som försvarade sig med stort hjärta. Amir servade en fin kantfrispark i den 84:e minuten men ingen var riktigt på hugget på det fina inspelet.

Hemmalaget gjorde ett sista försök att åtminstone nå en kvittering. Och den stora chansen dök sannerligen upp. I den 92:a minuten damp ett inspel från kanten ned i HBK:s straffområde,

en helt friställd hemmaspelare försökte att runda Malkolm i målet men oturligt nog för hemmapubliken så tog avslutet i stolpens utsida.

Magnus Haglund kommenterade matchen enligt följande:

- Jag är mycket nöjd med hur vi genomför matchen och antalet skapade målchanser. Vi styr matchen med ett bra passningsspel med många fina kombinationer. Det viktigaste är alltid tre poäng och den målsättningen lyckades vi med inför nästa match mot Jönköping Södra.

Jag är extra nöjd med vårt erövringsspel idag, en viktig detalj så vi behåller trycket på motståndarna. Målen kommer att komma, det är endast en tidsfråga. Som helhet en mycket bra prestation, avslutar Magnus från Edsborgs IP.

FC Trollhättan – Halmstads BK 0-1 (0-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofuso-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffoe, Benjamin Hjertstrand (Thomas Boakye, 77) – Joel Allansson (Kazper Karlsson, 77), Jonathan Svedberg, Amir Al-Ammari, Erik Ahlstrand – Viktor Granath (Villiam Dahlström, 77), Alexander Johansson (Naeem Mohammed, 67)