Motståndarkollen: Jönköping Södra

På lördag, den 25 februari, möter HBK:s herrlag Jönköpings Södra IF på Borås Arena i den andra gruppspelsmatchen i Svenska cupen. I den första omgången spelade HBK mot FC Trollhättan och vann med 1–0 på bortaplan.

Matchvinnare mot Trollhättan blev Benjamin Hjertstrand. HBK fick en hörna i slutsekunderna av tilläggstiden av första halvlek och på ett inspel efter hörnan nickade Joseph Baffoe fram bollen till Benjamin, som på volley sköt bollen i mål. I andra halvlek hade HBK några riktigt bra chanser för att utöka ledningen. Viktor Granath hade på en hörna en nick som räddades på mållinjen, Amir Al-Ammari nickade, på ett inspel från Joel Allansson, bollen tätt utanför stolpen och i mitten av andra halvlek hade Erik Ahlstrand ett skott från ca 20 meter som tog klockrent i ribban. I sista sekunderna av matchen hade Trollhättan ett ypperligt läge att kvittera. En helt friställd hemmaspelare försökte att runda Malkolm i målet men oturligt nog för hemmapubliken så tog avslutet i stolpens utsida. Matchen slutade 1–0 till HBK och här finns höjdpunkter från matchen.

Jönköping, med fem nyförvärv i startelvan, mötte i lördags svenska mästarna BK Häcken på Bravida Arena i sin första gruppspelsmatch och förlorade med 5–0. Redan i den 3:e minuten tog Häcken ledningen med 1–0 genom Mikkel Rygaard efter en snabb omställning. Häcken fortsatte att trycka på utan att göra fler mål under de första 45 minuterna. Målen kom i stället i andra halvlek. Då gjorde Häcken fyra mål, så att segersiffrorna skrevs till 5–0. Jönköpings bästa reduceringschans kom i den 75:e minuten när Robin Book från nära håll sköt bollen i ribban. Här är höjdpunkter från den matchen.

Till Jönköpings-Posten sa J-Södras nye huvudtränare Andrés García det här om matchen:

– Vi gjorde för många individuella misstag i andra och i fotboll, mot topplag, blir du straffad.

Jönköpings Södra kom på 12:e plats i Superettan 2022 och det var först i den sista omgången, när de spelade 1–1 hemma mot Örebro SK, som kontraktet säkrades.

Inför årets säsong i Superettan har det varit många spelarförändringar i Jönköpings A-lagstrupp. Flera spelare har lämnat Jönköpingslaget, samtidigt som flera nya namn har tillkommit. De har blandat värvat två före detta HBK-spelare, Alexander Berntsson och Taylor Silverholt. Taylor tillhörde HBK:s Akademi innan han 2018 värvades av Mjällby AIF och nu är han på lån från Mjällby till Jönköping. Alexander lämnade HBK efter nio säsonger i A-laget och 242 matcher. Bland ledarna i Jönköping finns Junes Barny, som är sportchef. Han spelade i HBK 2015 – juni 2016. I HBK är det Amir Al-Ammari som har tillhört Jönköpings Södra tidigare.

Jönköping har förutom cupmatchen mot Häcken spelat fyra träningsmatcher i år och det har blivit tre segrar och en oavgjord match. Nyförvärvet Pashang Abdulla är den bäste målskytten med två mål.