Motståndarkollen: Bröndby IF

I den andra matchen i Atlantic Cup i Portugal möter HBK:s herrlag Brøndby IF från Köpenhamn. Matchen spelas måndagen den 6 februari kl. 16.00 på Estádio Municipal de Albufeira.

I den första gruppspelsmatchen spelade HBK mot Viking Stavanger och förlorade med 2–0. Viking tog ledningen redan i den 4:e minuten när Niklas Sandberg på volley stötte in bollen i mål. HBK hade svårt för att skapa några målchanser och Viking dominerade större delen av matchen. Naeem Mohammed kom in i andra halvlek och bara några senare hade han HBK:s bästa chans i matchen. Han kom fri med målvakten men målvakten räddade hans låga skott. Ett par minuter före slutet skruvade Sander Svendsen in en frispark i mål och fastställde slutresultatet till 2–0.

Brøndby mötte AIK i sin första match i The Atlantic Cup och vann med 2–1. AIK tog ledningen med 1–0 tre minuter in på andra halvlek genom Axel Björnström. Den danske landslagsspelaren Daniel Wass kvitterade på straff för Brøndby i den 68:e minuten och den tidigare Elfsborgsspelaren Simon Hedlund gjorde Brøndbys 2–1-mål tio minuter från slutet av matchen. Här är highlights från matchen.

Brøndby IF bildades den 3 december 1964 genom en sammanslagning av fotbollsklubbarna Brøndbyøster Idrætsforening och Brøndbyvester Idrætsforening. Sedan 1970 har Brøndby IF bara fotboll på programmet och de blev som andra klubb i världen efter Tottenham Hotspurs börsnoterade 1987.

Brøndby har spelat i den högsta ligan i Danmark, Superligaen, sedan 1983 och har därefter haft stora framgångar. De blev danska mästare för första gången 1985 och sedan har de vunnit ligan ytterligare tio gånger. Senast ligavinsten är från säsongen 2020/21.

Danska cupen har de vunnit sju gånger och de har även haft stora framgångar i olika europeiska cupspel.

Brøndby spelar sina hemmamatcher på Brøndby Stadion och publikkapaciteten är ca 28 000 åskådare och den är Danmarks näst största fotbollsarena.

Förra säsongen kom Brøndby på en fjärde plats i Mästerskapsserien och kvalificerade sig för Europa Conference League 2022/23. I den tredje kvalomgången åkte de ut mot FC Basel.

Brøndby har fostrat många danska landslagsspelare t.ex. bröderna Laudrup, John Jensen, Peter Schmeichel, Kim Vilfort, Daniel Agger, Ebbe Sand.

Det finns två före detta HBK-spelare som har spelat i Brøndby. Magnus ”Turbo” Svensson spelade i Köpenhamnslaget 2000 – juli 2002 och Mikael Nilsson var där 2009–2012.

I dagens Brøndby -trupp finns det tre svenska spelare: Simon Hedlund, Carl Björk (bilden) och Oskar Fallenius.

Den danske försvarsspelaren Rasmus Lauritsen, som spelade i IFK Norrköping 2019–2020, värvades nu i januari till Brøndby från Dinamo Zagreb.

Så här har de tidigare matcherna mellan lagen slutat

1982 20/2 HBK – Brøndby IF 1 – 2 HBK:s målskytt: Tommy Frejdh

1983 26/2 HBK – Brøndby IF 0 – 0

1984 25/2 HBK – Brøndby IF 5 – 2 HBK:s målskyttar: Mats Jingblad 3, Sigge Johansson, Robert Nordström

1985 9/3 HBK – Brøndby IF 0 – 2

1993 17/7 HBK – Brøndby IF 0 – 1

1997 18/2 Brøndby IF – HBK 2 – 2 HBK:s målskyttar: Magnus Svensson, Robert Andersson

2000 15/2 HBK – Brøndby IF 2 – 3 HBK:s målskyttar: Stefan Selakovic, Petter Hansson

2007 27/1 HBK – Brøndby IF 1 – 2 HBK:s målskytt: Tomas Zvirgzdauskas

2009 27/3 Brøndby IF – HBK 1 – 0

Den senaste matchen mellan lagen

HBK har många gånger spelat försäsongsmatcher mot Brøndby. Den senaste matchen mellan lagen var den 27 mars 2009 och det var HBK:s genrep inför den allsvenska säsongen det året.

Brøndby vann matchen med 1–0 efter ett mål i andra halvlek av mittbacken Mikkel Bischoff. HBK gjorde enligt reportaget i Hallandsposten en svag första halvlek men en betydligt bättre andra halvlek. HBK hade några bra chanser för att kvittera men lyckades inte få bollen i mål.

Från dagens herrtrupp deltog Marcus Olsson och Andreas ”Ante” Johansson i den här matchen och de får nu chans till revansch när lagen möts i Portugal.