Motståndarkollen: Brentford B

I den sista matchen i The Atlantic Cup i Portugal möter HBK:s herrlag det engelska laget Brentford FC:s B-lag. Matchen spelas torsdagen den 9 februari kl. 20.00 på Estádio Algarve, Portugal.

Brentford FC bildades 1889 i västra London och har smeknamnet ”The Bees”. De gick upp i den högsta serien i England 1935 och åkte ur Division 1 säsongen 1946/47. Därefter har man mest harvat i de lägre divisionerna. 2012 kom en ny ägare in i klubben. Han heter Matthew Benham och äger även det danska laget FC Midtjylland. Han satsar mycket på analyser av sina lag. Enligt Benham handlar allt om statistik och han har ett stort inflytande över allt som har med Brentford att göra.

Efter Benhams intåg i klubben har de sportsliga resultaten blivit bättre och bättre.
I maj 2021 vann de play-off-finalen till Premier League och Brentford var tillbaka i den högsta divisionen efter 74 år.

Första året i Premier League, 2021/22 slutade Brentford på en trettonde plats och i år ligger de för närvarande på en sjunde plats.

Brentfords B-lag är ett ungt lag, där spelarna är mellan 17 år och 22 år, och laget brukar kallas för ”The young Bees”. Laget skapades 2016 när Brentford FC la ner sin ungdomsakademi. De deltar inte i något seriespel i England utan spelar bara ett antal cuper. Om spelarna gör bra ifrån sig flyttas de upp till A-lagstruppen.

The young Bees fick stor uppmärksamhet i fotbollsvärlden när David Beckhams son, Romeo Beckham, i januari lånades in från Inter Miami. Romeo är 20 år och är mittfältare.

Brentford B har spelat två matcher i The Atlantic Cup 2023. I den första matchen mötte de Ulsan Hyundai från Sydkorea och förlorade med 1–0.

I måndags var det match mellan Brentford B och AIK och matchen slutade 1–1. Alex Gilbert nickade in Brentfords kvittering på tilläggstid i andra halvlek. I The Atlantic Cup avgörs oavgjorda matcher med en straffsparksläggning och den vann AIK. Här är ett sammandrag av matchen.

Så här har tidigare matcher mellan HBK och Brentford slutat

1949 18/5 HBK – Brentford FC 0 – 2

2022 11/2 HBK – Brentford B 2 – 1 HBK:s målskyttar: Marcus Olsson, självmål.

Senaste matchen mellan lagen

I den sista matchen i The Atlantic Cup 2022 mötte HBK Brentford B och vann med 2–1. Brentford tog ledningen med 1–0 redan i den åttonde minuten genom Nathan Young-Combes. Ledningen varade inte speciellt länge för Brentford utan i stället kunde HBK vända till ledning på bara några minuter. Först fick HBK en vänsterhörna i den 12:e minuten som slogs av Simon Lundevall och Marcus Olsson mötte med huvudet vilket innebar 1–1.

Tre minuter senare spelade engelsmännen huvudlöst i eget straffområdet. De slog kortpassningar mellan sig och de blev hårt pressade av Alexander Johansson och Simon Lundevall. Daniel Oyegoke drev in mot eget mål och försökte sen rensa bollen. Dock inte bättre än att den tog på Tristan Cramas ben och studsade in i eget mål.

I andra halvlek tryckte Brentford på för en kvittering och hade ett antal bra målchanser men Malte Påhlsson gjorde några bra räddningar och såg till att HBK vann med 2–1.