Avgörande gruppfinal väntar efter seger mot J-Södra

Hemmamatch i Borås mot Jönköpings Södra. Oavgjort i paus och till slut en 3-1-ledning.
De första fem minuterna hade Jönköping lite mer boll än hemmalaget HBK men egentligen utan att ta sig till några farliga ytor,

I sjätte minuten fick HBK frispark strax utanför straffområdet men Amir Al-Ammaris frispark gick metern utanför. Efter detta började HBK bita sig fast mer och mer på offensiv planhalva. Jönköping hade något ofarligt kontringsläge.

Nästa HBK-avslut på mål kom också från frispark och Amir Al-Ammaris vänsterfot men på grund av avståndet till målet vållade det inte några större farligheter.

Det var mest HBK. Efter en hörna i 17:e minuten bet sig HBK fast och det blev en andra-, tredje- och fjärdesituation utan att det blev avslut.

Jönköping började höja sig mer. Nästan ett friläge efter 22 minuter men Malte Påhlsson snappade upp djupledsbollen framför fötterna på anfallaren.

Viktor Granath nickade en bit utanför i minut 25 efter Phil Ofuso-Ayehs inlägg och det var mycket HBK.

Därför kändes det snopet när Jönköping gjorde 0-1 efter 28 minuter genom Flamur Dzelili. Bollen skickades över HBK:s backlinje och Dzelili gjorde inga misstag fri med Malte Påhlsson.

Därefter var det mest Jönköping Södra. Men inget direkt hotande. Ett par hörnor på kort tid.

Sen 1-1 efter 43 minuter. Mycket fint triangulerande på vänsterkanten av Benjamin Hjertstrand, Amir Al-Ammari och Erik Ahlstrand. Benjamin hittade in till Erik, Erik stack bollen i djupet till Amir och Amir satte sedan tillbaka den till Erik som från runt tio meter placerade in kvitteringen.

Fem minuter in i andra tog HBK ledningen. Amir Al-Ammari lyfte in en frispark, Baffo vann sin duell och Alexander Johansson kunde göra 2-1 från nära håll i stort sett öppet mål.

Bra läge för HBK igen i minut sextio efter en hög bollvinst. Alexander Johansson spelade fram Viktor Granath men Granaths avslut täcktes.

I minut 71 väntade dubbelbyte i HBK. Phil Ofuso-Ayeh och Kazper Karlsson lämnade planen medan Thomas Boakye och Villiam Granath kom in.

Tre minuter senare kom Alexander Johansson i ett bra läge efter Erik Ahlstrands passning men en bra räddning av Jönköpings Södra-målvakten. Spelet vände och helt plötsligt friläge åt andra hållet men där visade Malte Påhlsson sina kvaliteter.

Alexander Johansson och Viktor Granath lämnade efter 77 och ersattes av Villiam Dahlström och Naeem Mohammed.  J-Södra jagade kvittering men HBK var rätt trygga med att vara på rätt sida i försvarsspelet.

Bästa kvitteringsläget för J-Södra kom i minut 87 när Moenza dribblade sig in i straffområdet och spelade fram en lagkamrat. Två HBK:are slängde sig och täckte skottet.

Minuten efter avgjorde HBK när Thomas Boakye körde petfinten x2 i samma anfall. Peta bollen på ena sidan av försvarare och spring runt på andra. Efter två passerade försvarare så frispelade Boakye Naeem Mohammed och fri med målvakten placerade Mohammed in 3-1. Naeems första mål i HBK.

I 90:e minuten ersattes Amir Al-Ammari av Gabriel Wallentin. J-Södra skapade en chans till men Joseph Baffo fick undan bollen till hörna ett par meter från mållinjen.

Seger och nu väntar en avgörande gruppfinal nästa vecka mot BK Häcken.

Dagens målskyttar i rätt ordning: Erik Ahlstrand, Alexander Johansson och Naeem Mohammed

Halmstads BK - Jönköpings Södra IF, 3-1 (1-1)

Startelva Malte Påhlsson - Phil Ofuso-Ayeh (Thomas Boakye, 71), Andreas Johansson, Joseph Baffo, Benjamin Hjertstrand - Kazper Karlsson (Villiam Granath, 71), Joel Allansson, Erik Ahlstrand, Amir Al-Ammari (Gabriel Wallentin, 90) - Viktor Granath (Naeem Mohammed, 77), Alexander Johansson (Villiam Dahlström, 77)
Avbytare utan spel Malkolm Nilsson Säfqvist, Albin Ahlstrand
Mål 0-1 (28) Flamur Dzelili, 1-1 (43) Erik Ahlstrand (Amir Al-Ammari), 2-1 (50) Alexander Johansson (Joseph Baffo), 3-1 (88) Naeem Mohammed (Thomas Boakye)