Vi synar: IFK Hässleholm

Redan imorgon, den 23 augusti, har HBK:s herrlag en ny match. De möter då IFK Hässleholm på Österås IP i Hässleholm i den andra omgången av Svenska cupen 2023/24. Vinnaren i matchen går vidare till Svenska cupens gruppspel, som spelas i februari och mars 2024.

Lagen möttes också i Svenska cupen 2016 och då vann HBK med 4-0. HBK:s klubbchef Jesper Westerberg har representerat IFK Hässleholm. Han var där på lån 2005 från Landskrona BoIS. Året efter gick han till HBK.

Det är många elitspelare som har representerat IFK Hässleholm, t.ex. Tobias Linderoth, Peter Crouch, May Mahlangu, Tokele Rantie, Jon Jönsson, den tidigare HBK-spelaren Magnus Arvidsson och Johan Persson, som nu är tränare för A-laget.

SENASTE STARTELVAN

20 augusti mot Räppe GOIF, borta - seger (4 – 3)
Stulic - Lindkvist, Orajärvi, Henriksson, Ahlgren, Winberg, Nilsson, Thuvesson, Tikkanen, Kjellman Olblad, Strömberg (K)

KLUBBEN

Namn: IFK Hässleholm

Bildades: 1987

Allsvenska säsonger: 0

Sveriges näst högsta serie: 16 säsonger (Senast 1998)

KOMMENTAREN

IFK Hässleholm ligger på tredje plats i div 2 Södra Götaland. De är fjorton poäng bakom Hässleholms IF, som leder serien.

Söndagen den 20 augusti mötte de Räppe GoIF på bortaplan och vann med 4–3. Hässleholm tog ledningen med 1-0 i den 22:a minuten genom Jussi Tikkanen.
I Hässleholm finns det en spelare med allsvensk rutin och det är Robin Strömberg, som har spelat i Mjällby AIF. Han gjorde 2–0 till Hässleholm fem minuter efter 1–0-målet. Räppe reducerar till 2–1 men i slutet av första halvlek utökar Hässleholm ledningen till 3–1. Målskytt var Edvin Nilsson. Isak Orajärvi gjorde i den 54:e minuten 4–1 till Hässleholm. Räppe reducerar sedan två gånger och slutresultatet i matchen blev 4–3 till Hässleholm.

Till IFK Hässleholms hemsida säger Jussi Tikkanen, som var inblandad i tre mål, det här om sin och lagets insats:
– Jag är bara glad vi tar med oss 3 poäng och att jag gjorde mitt första div 2-mål + assist. Vi har bra inställning, löper bra och är hungriga på fasta situationer. Vi lyckas spela vårt spel och gör det bra och då skapar vi mycket framåt.

Inför cupmatchen på onsdag, säger Jussi det här:
– Då hoppas jag på mycket publik på Österås och att vi kan göra en bra match och störa Halmstad.

HEMMASTATISTIK

IFK Hässleholm har spelat nio hemmamatcher i div 2 Södra Götaland och det har blivit fem vinster, en oavgjord match och tre förluster. I den senaste hemmamatchen vann de mot FK Karlskrona med 3–2. Målskyttar var Isak Orajärvi, Marcus Thuvesson och Olle Kjellman Olblad.