Vi synar Degerfors

På påskafton, den 8 april, möter HBK:s herrlag Degerfors IF på Stora Valla i den andra omgången av Allsvenskan.

Degerfors IF är en klassisk klubb i svensk fotboll och de var efter drygt 20 år tillbaka i Allsvenskan 2021 tillsammans med HBK. Då klarade de det allsvenska kontraktet i sista omgången och hamnade före HBK, som fick kvala. Historien upprepade sig för Degerfors 2022. De hade en mycket dålig start av serien men avslutade Allsvenskan med elva raka matcher utan förlust och klarade kontraktet i den sista omgången.


Till den här säsongen har det varit en hel spelarförändringar i Degerfors. Adam Carlén har gått till IFK Göteborg, Anton Kralj till Hammarby IF, Johan Bertilsson till IF Karlstad Fotboll, Omar Fraj till AIK, Alfie Whiteman tillbaka till Tottenham Hotspur efter lån och Gustaf Lagerbielke tillbaka till IF Elfsborg efter lån.


Nya spelare i Degerfors är bland annat Abdel Karim Mammar Chaouche från AFC Eskilstuna, Seid Korac från Esbjerg fB och sedan har de lånat Peter Gwargis från Malmö FF, Fortune Bassey från Ferencvárosi TC, Damjan Pavlovic HNK Rijeka och Sandre Rossbach från Odds BK.

I Degerfors spelar Gustav Granath, som är Viktors och Villiams bror, och på lördag kan det bli första gången som bröderna möts i Allsvenskan.


Degerfors IF mötte i första omgången Hammarby IF borta på Tele2 Arena och förlorade med 3–1. Hammarby tog ledningen i den 26:e minuten och tre minuter senare kvitterade Christos Gravius för Degerfors. Det var hans första allsvenska mål. Hammarby avgjorde matchen efter drygt en kvart av andra halvlek. De gjorde då två mål inom loppet av två minuter.


HBK spelade mot AIK i sin premiärmatch hemma på ett fullsatt Örjans vall och vann med 2–1. Thomas Boakye nickade via ribban in 1–0 till HBK i den 16:e minuten och det var hans första mål i Allsvenskan. Viktor Granath gjorde i sin allsvenska debut sitt första allsvenska mål när han styrde in 2–0 till HBK. Modesto reducerade för AIK till slutresultatet 2–1.


DETALJER

Vad Degerfors IF – HBK

När Lördag 8 april kl. 15.00

Var Stora Valla

Domare Adam Ladebäck

TV-Sändning Discovery+

Biljetter degerforsif.ebiljett.nu


KLUBBEN

Namn Degerfors IF

Bildades 1907

Allsvenska säsonger 31

Hemsida degerforsif.se

Tränare Tobias Solberg och Andreas Holmberg, sedan 2020

Lagkapten Sebastian Ohlsson


POÄNGSPELARNA

Christos Gravius 1 (1 mål)

Damjan Pavlovic 1 (1 assist)


LÖPAREN

Gäller senaste matchen mot Hammarby IF, enligt allsvenskan.se

10 827 meter – Rasmus Örqvist

10 131 meter – Elyas Bouzaine


SPRINTERN

Topphastighet i den senaste bortamatchen mot Hammarby IF, enligt allsvenskan.se

32,65 km/h Elyas Bouzaine


KOMMENTAREN

På presskonferensen efter matchen sa Degerfors tränare Andreas Holmberg det här om matchen:

- Vi visste att vi behövde göra en perfekt match för att ta poäng. Vi gör en helt okej insats men den är inte prefekt, så därför står vi här med en förlust. Vilket är tråkigt. Jag vill tacka alla våra supportrar, 1 000 – 1 200, som kommer hit idag. Jag tycker det är stort för ett lag som Degerfors.


MATCHFORM

2 april Hammarby IF – Degerfors IF 3 – 1
24 mars Degerfors IF – IK Brage 1 – 3
18 mars IF Elfsborg – Degerfors IF 1 – 1
14 mars IF Karlstad Fotboll – Degerfors IF 2 – 1
5 mars Malmö FF – Degerfors IF 2 – 1*
* Svenska cupen


HEMMASTATISTIK

Degerfors IF har inte spelat några hemmamatcher i Degerfors under försäsongen. De har haft Behrn Arena som hemmaarena i Svenska cupens gruppspel och då blev det seger med 1-0 mot Skövde AIK.


SENASTE STARTELVAN

2 april mot Hammarby IF, borta – förlust (1 – 3)
Rossbach – Granath, Korac, Ohlsson (K) – Bouzaiene, Pavlovic, Gravius, Mammar – Örqvist, Vukojevic, Campos