Kvalförlust mot Blåvitt

1938/39 tog HBK sig till allsvenskt kval efter att bl.a. vunnit samtliga nio hemmamatcher. I kvalet blev dock IFK Göteborg för svåra.
Efter förra säsongen hade de tidigare landslagsmännen Emil Carlsson och Torsten ”Torre” Karlsson slutat och en generationsväxling inför 1940-talet var på gång.

Under hösten gick HBK på bara en plump på de inledande elva matcherna. Det blev förlust borta mot IFK Trelleborg med 1-2 medan HBK vann samtliga andra matcher under hösten. De gick till vintervila med fyra poängs försprång före tvåan IS Halmia, vilka man hade besegrat med 2-0 i höstderbyt. 

Denna säsong var det för övrigt även två derbyn mot Oskarströms IF och där HBK vann båda med matcherna med uddamålet.

Våren inleddes med fem poäng på de tre inledande matcherna innan det var dags för seriefinal mot IS Halmia. Det blev förlust med 0-1 och inför de två sista omgångarna ledde HBK med två poäng. 

När då HBK vann i näst sista omgången hemma mot Kalmar AIK med hela 9-0 så var seriesegern i praktiken klar. För HBK ledde serien med två poäng och med hela femton mål.

Halmia vann sin sista match med 6-2 mot Malmö BI och då gjorde det inget att HBK förlorade nere mot BK Landora med 1-5. Det skiljde fortfarande sju mål och HBK kunde ståta som seriesegrare.

Nu väntade kval mot IFK Göteborg. Första matchen skulle spelas hemma där HBK varit starka under säsongen och vunnit samtliga nio matcher. Ett hårt spelande Blåvitt vann med klara 3-0 och nu gällde det att vinna returen för att få till en tredje avgörande match. 

På Gamla Ullevi ledde HBK med 1-0 efter mål av Sven ”Fiffi” Åberg när klockan närmade sig 80 minuter men då kvitterade Blåvitt och som senare gjorde avgörande 2-1 i 89:e minuten.


1938/39

Serie  Div II Södra
Plats  1:a
Största segern  HBK . Kalmar AIK  9-0
Största förlusten  BK Landora - HBK  5-1
Antal spelare  17
Flest matcher  Erik Eriksson, Åke Ohlsson, Thure Svensson, Tore Karlsson, Jan Östlund, 19
Tränare  Harry Bruce
Lagledare  Torsten Wiberg

Tabellrader
Hemma:    9   9   0   0   36 – 5    18
Borta:        9   5   1   3   18 – 15  11
Totalt       18  14  1  3   54 – 20  29

Nya spelare
Carl-Axel Bengtsson (egen)
Tore Karlsson (GAIS)
Sture Lidén (IFK Hälsingborg)
Sture Roslund (egen)

Lämnat
Torsten ”Torre” Karlsson (slutade)
Bertil Jacobsen
Gunnar Rydberg
John Gustafsson (Alets IK)
Emil Carlsson (slutade)
Gillis Florén
Filip Henningsson, Getinge IF

Tabell  1938/39


Tabellen överst är en faksimil från Hallandsposten 1939-05-30.