Ett HBK i miniatyr

HBK har även ett Fotboll För Alla-lag, som erbjuder fotboll för personer med funktionsvariation.

Verksamheten vänder sig till flickor och pojkar från 7 år och uppåt samt vuxna, så då blir det ett HBK i miniatyr.


En av ledarna i Fotboll för alla är Roger Ekström och vi har pratat med honom om Fotboll för allas verksamhet.

- Fotboll för alla, FFA, har varit en del av HBK sedan 2009. Det startade då som ett projekt mellan HBK och Halmstad kommun. Tidigare var det IF Tre Hjärtan, som hade parafotboll på programmet, men de fick problem med ekonomin och då kom HBK in i bilden. Jag tycker att det är viktigt att en elitförening, som HBK, även erbjuder fotboll för alla, berättar Roger, som har arbetat i många år med parafotboll och även har varit förbundskapten för handikappslandslaget, när de har deltagit i OS och VM.


- Vi är åtta ledare och har ca 80 aktiva från Fotbollsskolan, med barn som är 7–8 år, till eliten i parafotboll. Det är både killar och tjejer som är med. Vårt mål är att alla ska ges möjlighet att spela fotboll efter sina egna förutsättningar. Lagen, som vi har, är inte baserade på åldern utan vi fokuserar på individens fotbollsförmåga. Vi har fyra lag på fyra olika nivåer.


Var har ni era träningar?

- Vi tränar på Sannarps Arena på konstgräset och varannan gång på vanligt gräs. På vintern har vi våra träningar i Kombihallen.




Vilka serier och cuper deltar ni i år?

- Under pandemin blev alla cuper inställda, så vi är verkligen glada att vi i år kan åka i väg på olika cuper. Vi spelade tidigare i Skåneserien men i år blir det bara olika cupspel. Det blir fyra cupspel i år och i Västcupen, som avgjordes i maj i Kungsbacka, hade vi stora framgångar. Vi tog guld i division 2 och 4 och det blev silver i den högsta klassen, division 1. Nästa cup för vår del avgörs i början av september i Uddevalla.


Vad är målet med er verksamhet?

- Vi är nummer ett i Sverige på parafotboll och den positionen vill vi behålla och ta ännu fler guld. Vi hoppas också att vi kan få i gång ett tjejlag. Sedan gäller det hela tiden att utveckla verksamheten, så att alla kan få möjlighet att spela fotboll på sin nivå.


Hur är det för spelarna att spela med HBK:s klubbmärke på tröjorna?

- Det betyder mycket för spelarna att vara en del av HBK. De är stolta. Det känns bra att HBK, som en elitförening, har parafotboll i sin verksamhet, säger Roger.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Det var när vi i HBK FFA tog SM-guld på Gotland 2010, ett år efter starten. Vi tog färjan till Gotland och den resan är ett fint minne och det kryddades med att det blev ett SM-guld. Ett härligt minne, säger Roger Ekström avslutningsvis.