Tillbaka i Allsvenskan

1971 blev året när HBK åter tog steget tillbaka till Allsvenskan. Först serieseger och sedan kval med ett avgörande mot Sandvikens IF där John Lindau blev stor kvalhjälte.
HBK hade inför året en ny tränare i Janne Holmberg. Han hade under sin tid som tränare i Södertälje SK försökt värva Gert Håkansson från Högadals IS. Nu i HBK fick han över Håkansson och laget värvade även målvakten Thomas Eriksson.

I premiären hemma mot Gnosjö IF vann HBK med 3-1 och där den mest farlige i smålandslaget hette Sigge Johansson, senare ett bekant HBK-ansikte. Enda målet som släpptes in var ett självmål.

Därefter vann HBK sex raka segrar utan att släppa in ett enda mål. Under vårens fyra sista matcher blev det inga fler segrar. Först tre oavgjorda, bl.a. i derbyna mot Varbergs BoIS och IS Halmia, innan det var seriefinal borta mot Perstorps SK. Första förlusten blev ett faktum då skåningarna vann med 3-0 inför nytt publikrekord på 3 616 åskådare.

Det blev tränare Janne Holmbergs sista match då det under veckan före höststarten blev en schism mellan han och styrelsen. Detta medförde stora rubriker i rikspressen - "Ring så spelar vi" - vilket medförde att Holmberg lämnade och ersattes av Sylve Bengtsson.

Det var ett störande moment inför returen mot serietvåan på Örjans vall. Perstorp tog ledningen tidigt men HBK vände till slut och vann med 3-1 efter bl.a. att "Svängsta" Larsson gjort två mål inför 6 847 åskådare på plats.

På resterande tio matcher vann HBK sex av dessa och förlorade två. Detta gjorde att HBK behöll serieledningen och kunde i 20:e omgången säkra seriesegern efter en vinst i Gunnarstorp.

Höstderbyt mot Halmia lockade 8 389 åskådare och vann en målrik match med 4-2. I slutet av matchen fick Rune Petersson hoppa in i HBK:s mål efter det att Thomas Eriksson blivit skadad.

Inför kvalet valde HBK att förstärka laget med John Lindau från Östers IF, vilket kom att bli betydelsefullt inför kvalet.

Första matchen borta mot IF Saab blev tuff och efter dryga timmens spel låg HBK under med 4-1. Nämnde Lindau gjorde dock två mål, på en gamle HBK:aren Lars Agnetoft, under sista fem minuterna och snyggade till siffrorna till 4-3.

Hemma mot GAIS i andra matchen blev det oavgjort efter att Lars-Erik "Svängsta" Larsson först dundrat in 1-0 före paus och makrillarna hade kvitterat efter paus inför 16 349 åskådare.

Detta medförde ett intressant drama inför sista matchen. För GAIS och Sandviken räckte det med oavgjort medan Saab och HBK var tvungna att vinna sina matcher.

GAIS vann klart mot Saab med 3-1 i Borås medan HBK mötte Sandvikens IF på Råsunda. 0-0 i paus och HBK bytte in Bengt-Göran Svensson. "Divan" satte fart på spelet och i 53:e minuten gjorde John Lindau matchens enda mål från omöjlig vinkel.

HBK var tillbaka i Allsvenskan igen för första gången sedan 1959. På Halmstad Flygplats möttes laget upp av massvis av lyckliga supportrar.