Tillbaka direkt

1973 blev som man hade tänkt sig. HBK tog sig tillbaka till Allsvenskan under nya tränaren Sven-Agne Larsson som året innan gjort Åtvidabergs FF till svenska mästare. Det skulle dröja till 21:a omgången innan HBK åkte på sin första förlust av två.
Efter den ettåriga sejouren i Allsvenskan hade man tappat en del spelare, bl.a. två ordinarie spelare i Lennart Alexandersson och Erling Persson. Bland nyförvärven var det Börje Carlsson som blev årets stora fynd. Han spelade samtliga 26 matcher under året och svarade för båda målen när man i premiären slog IFK Göteborg på Örjans vall med 2-0.

Därefter blev det tre oavgjorda matcher innan Börje igen blev matchhjälte när Västra Frölunda IF slogs på Slottskogsvallen.

Det fortsatte med vinster och oavgjorda om vartannat innan man avslutade våren med fyra raka vinster. HBK ledde serien med tre poäng före IFK Göteborg och IFK Malmö vid uppehållet.

Hösten inleddes med två oavgjorda matcher innan det var hemmamatch mot Grimsås IF. De gula inledde matchen bäst och när Sigge Johansson gjorde 0-2 minuten före paus såg det nattsvart ut. Roland Fransson ville något annat och under andra halvlek gjorde han hattrick och HBK vann med 3-2.

Oavgjort borta mot Sleipner följdes upp av tre raka segrar innan årets första förlust kom och det rejält. Borta mot Skövde AIK var det underläge med 0-3 redan efter 18 minuter och till slut blev det 2-6  i baken.

HBK ville ha revansch direkt och veckan efter var det derby mot IS Halmia med 10 160 personer på plats runt Örjans vall. Två snabba mål runt pausvilan och sen ytterligare två, gjorde att HBK kunde vinna med matchen klart med 4-0.

Inför bortamatchen mot IFK Göteborg ledde HBK serien med fyra poäng före Kalmar FF. Blåvitt vann med 2-0 och HBK inkasserade sin andra förlust. Samtidigt förlorade Kalmar och avståndet till tvåan var fortfarande fyra poäng och tre matcher kvar.

Nästa match var hemma mot just Kalmar. Det blev ett mållöst toppraffel där båda lagen bjöd på målchanser, om än fler för HBK. Detta gjorde att HBK "bara" behövde en poäng på de två sista matcherna.

Borta mot IFK Malmö kom HBK i underläge redan efter fyra minuter men när Rutger Backe kvitterade efter en timmes spel var det allsvenska kontraktet nära. I matchens 86:e minut avgjorde sen "Svängsta" Larsson och HBK var återigen ett allsvenskt fotbollslag.

I den ointressanta sista matchen hemma mot Hässleholms IF gjorde Rutger Backe hattrick och HBK vann med 3-2. Målskyttar för skåningarna var Bertil Andersson och Lennart "Lie" Larsson. Båda blev svenska mästare för HBK tre år senare.