Sven har fler än tjugo SM-guld

Marktjänsten i en förening är oerhört viktig om spelarna på plan ska lyckas. Sven Karlsson är materialförvaltare för HBK:s herrlag och ser till att allt som har med spelarnas utrustning fungerar på ett mycket bra sätt. Vi har pratat med Sven om hans arbete i HBK.

Innan Sven blev materialförvaltare för HBK:s herrlag hade han en lång karriär som fotbollsspelare.

- Jag är en smålänning och jag började spela fotboll i min hemstad Eksjö. Där blev det två SM-guld i handikappsfotboll innan jag 1990 flyttade till Halmstad. I Halmstad har jag spelat med IF Tre Hjärtan och sedan med HBK FFA, när IF Tre Hjärtan la ned sin verksamhet. Det har också blivit några säsonger i Grunden BoIS från Göteborg. Jag har mest spelat som mittfältare i ett sju-mannalag och det har blivit över 20 SM-guld i de olika klubbarna, berättar Sven som avslutade sin fotbollskarriär för 10 år sedan.


- Jag har också fått möjligheten att göra över 100 landskamper i handikappslandslaget och det har blivit spel i EM, VM och OS. I OS var det sju-mannalag men i EM var det 11-mannalag och för att komma med i det landslaget, så behövde jag spela 11-mannafotboll i det reguljära seriesystemet. Jag har blandat spelat 11-mannafotboll i IF Centern.Sven Karlsson är nu inne på sitt tionde år som materialförvaltare. Under dessa år har han fått uppleva kvalsegrar 2013 och 2016 samt seriesegern i Superettan 2020.


Hur länge har du varit materialförvaltare i HBK?

- Jag började 2013 att hjälpa HBK:s tidigare materialförvaltare Sven Strömblad och då hade jag en halvtidstjänst i HBK och en halvtidstjänst i kommunen på Örjans vall. Nu har jag varit heltidsanställd i drygt tre år. Till min hjälp har jag den tidigare spelaren Bertil Andersson och Dick Andersson. Det är ett härligt jobb och mitt jobb underlättas av att spelarna är så ordentliga, säger Sven.


Hur ser en träningsdag ut?

- Jag kommer till Örjans vall vid sju-tiden på morgonen, när A-laget har träning. Då brygger jag kaffe, som ska finnas i omklädningsrummet för spelare och ledare. Sedan förbereder jag inför lagets träning som oftast startar kl. 10.30. Jag tar fram bollar och träningskläder till spelarna. På eftermiddagarna går tvättmaskinerna, som vi har på Örjans vall, för högtryck. Det blir mycket tvätt under en vecka.


Hur jobbar du när det är en hemmamatch på Örjans vall?

- Dagen före match försöker jag göra många förberedelser, så att det blir lite lugnare på matchdagen. Spelarna har alltid en aktivering fem timmar före matchstart och då har jag redan varit där i ett par timmar och tagit fram saker som de behöver till aktiveringen. Därefter fixar jag kaffe, vatten, frukt, handdukar m.m. till bortalaget, domarna och HBK. Jag tar också fram träningsbollar till både HBK och bortalaget och de åtta matchbollarna som ska användas under matchen. I HBK:s omklädningsrum hänger jag i ordning allting på spelarnas platser. De har två matchtröjor, så att de kan byta i paus om de vill, förklarar Sven.


Sven berättar vidare att i år har HBK:s herrlag tre olika matchställ, ett blått, ett svart och ett vitt. Under året används cirka 100 bollar. Efter fem matcher byter han till nya matchbollar och då blir de använda matchbollarna träningsbollar. På varje träning har de 40 bollar.Sven Karlsson har själv under många år varit aktiv fotbollsspelare och gjort över 100 landskamper.


Vad har du med dig när det är bortamatch?

- Det blir 7–8 väskor med uppvärmingsställ och matchställ. Jag har också med bollar. Två timmar före matchen åker jag med bussen till arenan för att förbereda det sista inför matchen. Jag får listor inför varje match med information om t.ex. vilka färger HBK ska spela i, så att det inte krockar med hemmalagets färger.

- Om vi har en lång hemresa, så kommer vi ofta hem sent och då packar jag upp allting dagen efter och startar tvättmaskinerna, säger Sven, som tycker att Tele2 i Stockholm är den finaste bortaarena med bra omklädningsrum.


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Det första som jag kommer att tänka på är kvalvinsten hemma mot GIF Sundsvall i november 2013. Bosse (Mikael Boman) gjorde två mål i andra halvlek och vände på matchen efter att Sundsvall hade ledningen med 1–0 efter första halvlek. I den matchen gjorde målvakten Stojan Lukic en viktig räddning, när Pa Dibba i Sundsvall kom fri. Det är ett roligt minne.


Har du kontakt med några f.d. HBK-spelare?

- Jag har lite kontakt med Fredrik Liverstam och jag var och kollade när han med sitt lag, Eskilsminne IF, mötte BK Astrio i Söndrum i våras. Sedan är det alltid roligt när gamla HBK-spelare kommer ner på Örjans vall och hälsar på. Det händer att några också tränar med A-laget. Nu i sommar tränade t.ex. Sead med HBK. Det är kul.


Hur kommer det att gå i år för HBK:s herrlag?

- Jag hoppas att det kommer att gå bra. Målet är att vi ska gå upp till Allsvenskan, säger HBK:s materialförvaltare avslutningsvis.