Serieseger under pandemiår

2020 vann HBK Superettan och tog steget tillbaka till Allsvenskan. Det var en speciell säsong på grund av Covid-19 och serien startade inte förrän under andra halvan av juni. HBK avslutade serien med nio raka vinster och höll totalt nollan nitton gånger.
Intressanta nyförvärv i Samuel Kroon, Viktor Ljung, Robin Östlind och sent i mars även Joseph Baffo och Crespo Kamara. Dock blev det aldrig något spel för Ljung och Östlind p.g.a. skador.

Säsongen som spelades helt utan publik inleddes med 0-1 hemma mot Trelleborgs FF men sedan blev det tre 3-0 segrar på fyra matcher och fyra raka nollor.

Rasmus Wiedesheim-Paul svarade för sju mål på de sex första matcherna och efter 2-1 mot AFC i sjunde omgången tog HBK över serieledningen. Men bara i en omgång för hemma mot Akropolis IF blev det 2-3, innan man i kommande bortamatch mot Västerås SK vann med 3-2 efter att Crespo Kamara i sin comeback efter långvarig skada avgjort matchen.

Fem raka matcher utan förlust innan det var dubbla seriefinaler mot Degerfors IF i vändningen. 2-0 borta följdes upp av att värmlänningarna vann på Örjans vall med 4-1. Brukslaget drog i från i toppen av serien.

Efter 1-1 borta mot Akropolis kom coronan till HBK och hela tränarstaben, och några spelare, saknades till hemmamatchen mot Ljungskile SK. HBK stod ändå där till slut som segrare med 2-0, men i kommande bortamatch mot Jönköpings Södra IF blev det förlust med 0-1 i en match där HBK också saknade några spelare.

Under den här tiden värvades Simon Lundevall till föreningen då Rasmus Wiedesheim-Paul lämnade för spel i Norge. Ganska snart skrev Sportbladet att "Lunde" inte borde få spela för HBK p.g.a. att han skulle tillhört en annan förening. Detta ställde till det, precis som när Dusan Djuric blev avstängd i flera matcher efter en incident mot Umeå FC.

Detta berörde inte spelartruppen utan de avslutade serien med nio raka segrar och säkrade i den 28:e omgången den allsvenska platsen efter 6-0 borta mot GIF Sundsvall. HBK gick då också upp i serieledning vilken de behöll till serien var färdigspelad.

Totalt höll målvakten Malkolm Nilsson Säfqvist inte mindre än nitton nollor på 30 matcher. Totalt släppte HBK in 18 mål.

Åt andra hållet var HBK betydligt målfarligare (61 st.) och där gjorde Mikael Boman mål i de sex sista matcherna.


2020

Serie Superettan

Plats 1:a

Antal spelare 21

Största vinst GIF Sundsvall – HBK 0-6

Största förlust HBK – Degerfors IF 1-4

Flest matcher Malkolm Nilsson Säfqvist, 30

Bäste målskytt Rasmus Wiedesheim-Paul, 13

Manager Magnus Haglund

Ass. tränare Torbjörn Arvidsson

Analytiker Reine Almqvist

Målvaktstränare Dennis Nilsson

Tränarresurs Johan Bergström

Sjukgymnaster Simon Bakkioui, Tobias Hulenvik


Tabellrader

Hemma       15   11    1   3   29 – 10   34

Borta          15   10   4   1   32 -   8   34

Totalt        30   21   5   4   61 – 18   68


Nyförvärv

Robin Östlind (Falkenbergs FF)

Samuel Kroon (Umeå FC)

Viktor Ljung (IFK Värnamo)

Crespo Kamara (Panetolikos)

Joseph Baffo (MSV Duisburg)

Under säsong

Simon Lundevall (North East United)


Lämnat

Peter Larsson (slutat)

Johan Oremo (SKSK Wigry Suwalki)

Jesper Westerberg (slutat)

Andreas Hadenius (IF Sylvia)

Under säsong

Oscar Petersson (Landskrona BoIS)

Rasmus Wiedesheim-Paul (Rosenborg BK)

Utlånad

Oliver Hintsa (Tvååkers IF)


Tabell 2020

2020 Laguppställningar.pdf