Sara är SLO

Sedan 2012 ska alla klubbar i Allsvenskan ha en person utsedd som Supporter Liaison Officer (SLO). Förra året blev Sara Persson SLO i HBK och är det även nu i Superettan. Vi har pratat med henne om arbetet som SLO.

- Matz på HBK:s kansli tog kontakt med mig förra året och frågade om jag kunde tänka mig att vara SLO eftersom jag har stått i klacken i mer än tio år. Det är ju obligatoriskt att ha en SLO i Allsvenskan och jag tackade ja till att ställa upp och jobba ideellt för HBK, berättar Sara, som jobbar som systemutvecklare på Devoteam i Halmstad till vardags.


Vad innebär det att vara SLO?

- Det är ett ärofyllt uppdrag och man är länken mellan klubben, supportrarna och säkerheten under matcherna. En SLO ska inte vara en vanlig supporter men veta hur det fungerar när man är supporter. Jag har också tystnadsplikt om saker som sägs till mig.


Hur jobbar du när det är en hemmamatch på Örjans vall?

- Jag kommer till Örjan 2–3 timmar före matchstart och då är jag med på ett förmöte inför matchen. På förmötet är det med representanter från de båda klubbarna, en matchdelegat från Svensk Elitfotboll, supporterpoliser och ordningsvakter. Då diskuteras bland annat om det finns några frågor som handlar om lagens supportrar. Finns det tid och möjlighet efter mötet så åker jag in till stan och säger hej till supportrarna, som laddar upp på Lion Bar. Under matchen står jag i klacken, med ett öga på supportrarna och ett öga på matchen. Efter matchen är jag med på ett eftermöte och då går vi igenom hur det har varit under matchen, säger Sara.


Åker du till bortamatcherna?

- Jag försöker att åka med på alla bortamatcherna, om det går. Då åker jag med i HBK:s minibuss tillsammans med materialare, säkerhetsansvarig och publikvärdar. Alternativt kan jag även välja att åka med supportrarna de gånger det passar bättre i tidsplaneringen.


Vilken arena i Allsvenskan/Superettan har den bästa bortasektionen?

- Bravida Arena har den bästa bortasektionen, enligt mig. Bortasektionen har tak, den är lite upphöjd, så man har en bra översikt och där finns riktiga toaletter.


När blev du HBK-supporter?

- Jag blev Bollklubbare genom mina föräldrar. Min pappa, Stig-Åke Persson, var på 80-talet ungdomsledare i HBK och då var jag med honom. Jag sprang runt och lekte mycket på Örjans vall när jag var liten.


Vad tycker du om HBK-klacken i år?

- Det är mycket roligt att se att klacken i år har blivit större. De har gjort ett omtag och har utvecklats framåt. De har organiserat sig på ett bra sätt och skapat grunden till något bra. Alla är välkomna till att stå i klacken och stötta killarna på plan till nya framgångar. I matchen mot Öster var det en riktig rolig feststämning i klacken. En härlig upplevelse, menar Sara.


Vad kan HBK göra för att förstärka supporterkulturen?

- Jag tycker att det ska synas mer på stan och andra platser när HBK har en hemmamatch. Sedan är det viktigt att föreningen lyssnar, kommunicerar och kompromissar med supportrarna.


Hur kan man få kontakt med dig?

- På matcherna har jag en jacka med SLO på ryggen och då är det bara att komma fram till mig. Det går också att mejla mig på slo@hbk.se