Överlägsna seriesegrare

1953/54 tog HBK steget tillbaka till Allsvenskan som överlägsna seriesegrare. Blott två förluster på tjugosex matcher och tolv poäng före närmaste lagen i serien.

En serieomläggning gjorde att serien förändrades från tio till fjorton lag. Åtta fler matcher borde betyda fler spelare men HBK gick i genom serien på endast femton spelare. Premiärsegern mot Råå IF följdes upp av bortaförlust mot Motala AIF.

Därefter förlorade inte HBK en enda höstmatch utan var obesegrade i samtliga fjorton matcher spelade till i början på november. Målglada HBK hade då bl.a. besegrat IFK Trelleborg med 6-0 och Höganäs BK med 6-1.

När hösten skulle lägga till handlingarna efter sexton omgångar ledde HBK serien med inte mindre än åtta poäng före trion BK Derby, IFK Malmö och IK Sleipner.

Första vårmatchen var mot kanariefåglarna från Malmö. Över 8 000 åskådare hade tagit sig till Örjans vall för att se matchen. Det stora antalet blev dock besvikna eftersom det blev förlust med 0-1 och avståndet till de andra lagen krympte.

HBK spelade några matcher oavgjort och med sex omgångar kvar skilde sju poäng till BK Derby. Nästa match var just mot BK Derby på Örjans vall. Två snabba mål inom tre minuter gjorde att de flesta nog tog ut segern i förskott men i stället vände östgötarna till 2-3. I mitten på andra halvlek avgjordes matchen när HBK gjorde två snabba mål och till slut vann med 6-3.

Om inte serien var avgjord då, så blev den det i praktiken i kommande match när HBK vann borta mot Redbergslids IK med hela 10-1. Tre mål första kvarten gjorde att saken var klar och med fyra omgångar kvar ledde HBK serien med åtta poäng och trettio mål.

HBK slog inte av på takten utan vann även de återstående fyra matcherna, bl.a. 9-2 i sista hemmamatchen mot Motala AIF. HBK var tillbaka i Allsvenskan efter sex år i tvåan.