Mathisen sköt upp HBK

2016 kommer alla HBK:are att minnas med glädje och där en dansk verkligen blev kvalhjälte.
Efter tre säsonger i Allsvenskan var HBK tillbaka i Superettan. Premiären borta mot IK Sirius tappade man 1-0 till 1-2 men i hemmapremiären mot Trelleborgs FF presenterade sig nyförvärven Alexander Ruud Tveter och Fredrik Olsson som tillsammans med Sead Haksabanovic gjorde målen i 3-0 segern.

Tre raka segrar gjorde HBK till serieledare men hemma mot Degerfors blev det förlust med 0-1. På de kommande sex matcherna tappade man två oavgjorda och ledde därmed serien. Mycket tack vare att Alexander Ruud Tveter svarat för sex mål.

Bortamatchen mot IK Frej Täby slutade med en käftsmäll 2-5, men med exakt samma siffror tog man revansch veckan efter mot IFK Värnamo. Tyvärr var dessa två matcher de enda Alexander Arvidsson spelade då han hemma mot Värnamo drabbades av korsbandsskada och sedan en lång skadeperiod.

Borta mot Athletic United blev det en ny stjärnsmäll 1-4 och HBK låg trea efter halva serien.

Efter uppehållet blev det tre raka 1-0 segrar innan man förlorade med samma siffror i Borlänge mot Dalkurd FF.

HBK var sen obesegrade i sju raka men med för många oavgjorda låg man på tredje plats i serien när fyra matcher återstod.

Två raka förluster mot GAIS och IK Sirius gjorde att HBK blev kvar på sin tredje plats även efter de två sista omgångarna.

Kval hemma mot Helsingborgs IF. Skåningarna hade avslutat svagt i Allsvenskan men HBK hade bara tagit fem poäng på de sex sista matcherna i Superettan.

På Örjans vall tog HIF ledningen men med några minuter kvar lyckades Antonio Rojas få in en boll som en HIF:are styrde i eget mål. 1-1 inför returen.

Nere på Olympia var det jämnt men när Jordan Larsson gjorde 1-0 till HBK med drygt tio minuter kvar så tog större delen av arenan ut det allsvenska avancemanget.
Dock var det en dansk som ville annorlunda.

Marcus Mathisen, som under sommaren kommit från FC Köpenhamn, fick förtroendet att slå en straff i 86:e minuten efter att en HBK:are blivit fälld. Hur säker som helst kvitterade han.

Han var inte nöjd. Några minuter senare snurrade han upp en HIF:are upp på läktaren innan han stänkte in 2-1 till HBK.