Kvalseger mot Giffarna

2012 tog HBK steget tillbaka till Allsvenskan efter att ha besegrat GIF Sundsvall i det avgörande kvalet och där ingen glömmer hemmamatchen som HBK vann med 3-0.
Efter nitton raka säsonger åkte HBK ur året innan. Det blev en stor spelaromsättning i truppen när spelare som Tomas Zvirgzdauskas och Mikael Rosén slutade, medan spelare som Michael Görlitz, Marcus Olsson, Joe Sise och Anel Raskaj flyttade utomlands.

In kom islänningarna Gudjón Baldvinsson och Kristinn Steindórsson, Ängelholms Johan Blomberg och Antonio Rojas, Falkenbergs Mikael Boman med flera.

Jens Gustafsson började med ett teambuildningläger i Karlsborg som blev mycket uppskattat. I serien blev det förlust direkt mot Hammarby på Söderstadion innan Baldvinsson gjorde båda målen hemma mot Degerfors IF.

Efter sju omgångar hade laget samlat ihop elva poäng och låg sjua i tabellen. Det blev sen fem raka segrar innan det blev delade poäng både mot Landskrona BoIS och Falkenbergs FF. Våren avslutades uppe i Borlänge med 1-2 mot IK Brage. HBK låg då trea i tabellen efter halva serien och nu var det derby igen borta mot Falkenbergs FF.

Baldvinsson missade straff före paus och efter denna gjorde Peter Nyström 1-0. Men på åtta minuter vände FFF till seger med 3-1. Tungt.

Det var viktigt att slå Hammarby veckan efter med 2-0 och uppe i Degerfors kändes 2-2 som en seger efter att ha legat under med 0-2 efter tio minuter.

Sju raka vinster gjorde att man kom upp på en andra plats. I den sista matchen i denna svit mötte man Östers IF på Örjans vall. 0-2 strax före paus reducerades av Christian Järdler och efter paus gjorde Antonio Rojas två snabba och fastställde slutresultatet till 3-2.

HBK avslutade serien med fem raka utan förlust. Hemma mot IFK Värnamo ledde man med 2-0 fram till 87:e minuten men förlorade ändå med 2-3.

Det var inte det bästa självförtroendet när man gick in i kvalet mot GIF Sundsvall som dock hade haft en bedrövlig höst i Allsvenskan. HBK hade allt att vinna.

Hemma på Örjans vall i första matchen fick man dessutom spela utan lagets bästa målskytt Gudjón Baldvinsson. Inför nästan 6 000 åskådare gjorde HBK tre mål under tretton minuter i början av andra halvlek.

I returen uppe i Sundsvall gällde det att hålla undan och där satte Giffarna på största möjliga fart direkt. Simon Helg gjorde 1-0 efter en halvtimma men bara några minuter kvitterade "Kiddi" Steindórsson på straff. I paus var det 2-1 till Giffarna men när Balvinsson gjorde 2-2 efter 68 minuter var saken egentligen klar. Hemmalaget hade behövt göra fyra mål till. Det hela slutade med hemmaseger med 4-3 men en av de skönaste förlusterna HBK varit med om.