HBK vann kval mot ÖIS

1946/47 vann HBK sin serie och besegrade sedan Örgryte IS i kvalet. Detta gjorde att HBK återvände till Allsvenskan igen efter bara en säsong i tvåan, där de bl.a. fick spela lokalderby mot Alets IK.
HBK inledde säsongen med 4-2 borta mot IFK Malmö och sedan blev det 2-3 hemma mot Höganäs BK. I tredje omgången väntades lokalderby mot Alets IK på Alevallen.

2 005 åskådare hade tagit sig dit och fick se HBK avgöra redan före paus då det stod 5-1 när domaren blåste av efter 45 minuter. Till slut blev det klara 8-1 till HBK. I Alet spelade tre gamla HBK:are: Arne Andersson, John Gustafsson och Erik "Kirre" Persson.

Därefter blev det 7-1 mot Olofströms IF innan det blev tre raka oavgjorda innan man förlorade hemma mot IFK Malmö. Hösten avslutades med tre raka vinster vilket innebar serieledning, dock bara på bättre målskillnad än Kalmar AIK och en poäng före IFK Malmö.

På våren blev det seger i upptakten mot Malmö BI innan Alets IK skulle komma till Örjans vall. Det skulle bli kattens lek med råttan trodde många med Alets Knut Gustafsson gjorde matchens enda mål när blott tre minuter återstod. Fyra matcher kvar och HBK var en poäng efter IFK Malmö i toppen.

Ytterligare en poäng bakom var Kalmar AIK som HBK nu skulle möta i dubbelmöte. Efter derbyförlusten byttes tre spelare och in kom bl.a. debutanten Sylve Bengtsson, som nyss hade fyllt 17 år. Det blev dubbla segrar med 1-0 och 6-3 samtidigt som IFK Malmö förlorade båda sina matcher. Detta innebar serieledning med tre poäng och bara två matcher kvar.

På bortaplan var HBK obesegrade när de åkte ner till Höganäs för att möta deras HBK. Underläge med 1-2 i paus men Åke Höög gjorde två snabba efter paus och när Kaj Borglin punkterade matchen med 4-2 målet när bara minuter återstod var seriesegern ett faktum.

I kvalet väntade Örgryte IS hemma på Örjans vall i första matchen. HBK hade i serien förlorat nästan hälften av sina hemmamatcher men denna gång var det inget snack. Herrarna Höög och Borglin gjorde varsitt mål och HBK vann första matchen med 2-0.

I returen på Ullevi fanns det över 20 000 åskådare på läkarna. Borglin gjorde tidigt 1-0 till HBK innan ÖIS kvitterade strax före paus. När Kjell-Åke Svenland gjorde 2-1 en bit in på andra halvlek var saken i stort sett klart. ÖIS gjorde dock två mål till, dock båda som självmål och HBK vann med 4-1. Återigen var HBK ett allsvenskt lag.

Bäste målskytt  Kaj Borglin, 16

Tränare  Fritz Molnar (höst), Torsten Wiberg (vår)

Lagledare  Torsten Wiberg (höst), Bengt Winge (vår)

1946-47 Laguppställningar.pdf

Bilden. Landskronas målvakt har missbedömt bollbanan och snart kommer Gottfrid Direnius (skymd bakom målvakten) att skalla in 3- i matchen i oktober 1946. Strax till vänster om målvakten syns Ernst Bergqvist.