HBK åkte ner i trean

1965 kunde HBK inte följa upp föregående säsongs serieseger utan i stället åkte man ur div. II för första gången sedan denna serie startade 1928/29.
Premiärseger hemma mot Redbergslids IK med 2-0 följdes upp av tre raka förluster innan man tog tre poäng på två matcher. I en jämn serie låg HBK på åttonde plats innan en tung skulle ta sin start.

På kommande åtta matcher vann inte HBK en enda match och lyckades bara spela oavgjort två gånger. Båda derbyna mot Halmia förlorades och det var tungt att vara HBK:are.

HBK låg nu sist i serien och hade en avstånd på fem poäng upp till lagen ovanför strecket. Än var det inte avgjort för åtta matcher återstod.

Det blev bättre och på de kommande sex matcherna vanns fyra, en oavgjord och en förlust. Med två omgångar kvar låg man tia, en poäng efter Redbergslid som låg precis ovanför.

I näst sista omgången slog man tredjeplacerade GIF Nike med klara 4-0 och man gick förbi RIK med en poäng. Samma RIK som man i sista omgången skulle möta på bortaplan. Det krävdes en poäng för att säkra kontraktet.

Allt såg bra ut när Lars-Göran Karlsson gjorde 0-1 efter 40 minuter men hemmalaget lyckades kvittera före paus och ta ledningen tre minuter in på andra halvlek. Nu var handbollslaget före och när de gjorde 3-1 i 74:e och sen 4-1 i 85:e minuten, ja, då var HBK:s klara för div. III. Den 9 oktober 1965 blev en av de svartaste dagarna i HBK:s historia.


1965

Serie  Div II Västra Götaland
Plats  10:a
Största segern  HBK - Göteborgs AIK  6-1
Största förlust  IS Halmia - HBK  4-0
Antal spelare  25
Flest matcher  Jan Olsson, Bo Bergkvist, Lars-Göran Karlsson, Curt Jonsson, 22
Bäste målskytt  Lars-Olof Jingblad, 13
Tränare  Gunnar Johansson och Olle Ericsson
Lagledare  Sven-Bertil "Nina" Bengtsson

Tabellrader
Hemma   11   4   2   5   22 - 17   10
Borta       11   3   2   6   14 - 22    8
Totalt     22  7   4  11    36 - 38  18

Nya spelare
Lars-Olof Jingblad (Lyckeby GoIF)
Kurt Eriksson (Ljungby IF)
Claes Johansson (egen)
Tore Bertilsson (IF Böljan)
Ulf Alexandersson (Kvibille BK)
Rune Petersson (egen)

Lämnat
Kenneth Håkansson (BK Astrio)
Bo Kenneth Andersson (Slättåkra IF)
Gösta Nielsen (AIK)
Kenneth Jonsson (Rydöbruks IF)

Tabell 1965