Gösta "Gadden" Nielsen har avlidit

Vår förre spelare Gösta "Gadden" Nielsen har avlidit i en ålder av 83 år. "Gadden" var en egen produkt som efter tiden i HBK även spelade för AIK och Hammarby IF. Våra tankar går till hans nära och kära.

Gösta Nielsen, mer känd under smeknamnet Gadden, började spela fotboll i HBK som 13-åring och fick som 18-åring göra debut när Allsvenskan hade sin vårstart 1957.


Hemma mot Djurgården fick han spela högerinner i en kedja som bestod av Olle Göransson, Gösta Nielsen, L-O Jingblad, Stig Andersson och Sylve Bengtsson. Matchen slutade 0-0 och "Gadden" fick spela även de kommande fyra matcherna.


Därefter blev det spel först på hösten när maratonserien (33 matcher) satte igång. I den andra matchen borta mot Hälsingborgs IF fick han chansen som vänsterinner och svarade för HBK:s bägge mål i 2-2 matchen.


Han var inte riktigt ordinarie utan det blev några matcher här, några matcher där. Likadant var det säsongen 1959 då det totalt blev åtta matcher när HBK åkte ur allsvenskan.


I tvåan gjorde han ett hattrick i bortamatchen mot Waggeryd (vinst 5-3) men det var först 1962 som han var helt ordinarie, som högerytter, och det resulterade i sju fullträffar från "Gadden".


Under 1963 spelade han med Lessebo GIF men återkom till HBK året därpå. Det blev ett bra år för Gösta och HBK, då det hela slutade med allsvenskt kval. Där blev det dock inget avancemang. I och med det var hans HBK-karriär över då AIK ville ha över honom.


Där blev det dock inget allsvenskt spel då han hade en skadefylld säsong utan gick i stället över till Hammarby, för vilka han spelade en säsong med i allsvenskan. I laget ingick då legenden Nacka Skoglund men även kommande storspelare som Ronnie Hellström och "Kenta" Ohlsson.


Flyttlasset gick senare tillbaka till västkusten och det blev spel under några år i Varbergs BoIS och Arvidstorps IK.



GÖSTA ”GADDEN” NIELSEN

Född 18 december 1938, avled 19 oktober2022.

Egen produkt, till AIK 1965 (spelade i Lessebo GIF 1963).

Allsvenska matcher/mål 26/5. 

Kvalmatcher/mål 2/1. 

Div 2-matcher/mål 58/20.

Allsvensk i Hammarby IF 1967 (6/0).