Fyra och vinst i höstderbyt

1969 var HBK äntligen tillbaka som elitlag och har varit det sedan dess. Återigen var det derby mot IS Halmia och höstderbyt drog inte mindre än 7 325 åskådare.
Tillbaka i tvåan var Gerhard Andersson kvar som tränare medan gamle storspelaren Nisse Håkansson var ny lagledare efter Stig Nilsson. På spelar sidan var Christer Tonning tillbaka efter sitt USA-äventyr och bland nyförvärven syntes Lennart Alexandersson och Kennet Larsson.

I premiärmatchen borta mot Hässleholms IF stod det 2-0 till hemmalaget redan efter tio minuter. HBK reducerade men första poängen togs veckan efter när Sölvesborgs GoIF besegrades.

Ny seger borta mot Blomstermåla IK med 5-2 innan det var vårderby mot Halmia. Det första derbyt på fyra år bjöd på raffel och dramatik. I regnet bjöds publiken på dramatik när först Halmia fick straff i början på andra halvlek. Göran "Vesslan" Carlsson slog inte den bättre än att Janne Johannesson, som gick klart för tidigt, kunde rädda. Strax efter sköt Christer Hackberg bollen i mål men blev avblåst av att Lennart Alexandersson stillastående stod offside. Båda lagen var missnöjda med domarens insats och matchen slutade 0-0.

På resterande sju vårmatcher vann HBK hemma mot Helsingborgs IF med 2-0 men några fler vinster blev det inte. Efter vårmatcherna låg HBK sjua, fyra poäng efter Halmia på en fjärdeplats.

I första höstmatchen vann HBK borta mot Landskrona BoIS med klara 6-2 efter att Ingvar Andersson svarat för fyra mål. Därefter enda hemmaförlusten för året mot Kalmar FF.

Under de sista omgångarna blev det sex vinster, en oavgjort och två förluster - båda med 3-4.

I höstderbyt mot Halmia vann HBK med klara 4-1 efter att Ingvar Andersson gjort två mål efter paus. Han gjorde även tre mål när HBK tog en storseger mot IK Atleten på hemmaplan 6-0.

I sista omgången kom serieledarna IFK Malmö på besök och matchen lockade över 9 000 åskådare. Malmö ledde serien på bättre målskillnad än Hälsingborgs IF. Rune Petersson gav HBK ledningen tidigt i matchen och när sen HIF tog ledningen i sin match blev det oroligt bland IFK-fansen. Då det fanns HIF-anhängare på plats utbröt bråk och malmöfans fick avlägsnas. Ingvar Andersson avgjorde sen matchen genom att göra 2-0.

Ingvar vann skytteligan i serien med sina 18 mål, två före IFK Malmös John Lindau som senare skulle dyka upp i HBK.