Emra tränar Pålsboda GoIF

Emra Tahirovic kom från Örebro SK till HBK som tonåring. I Halmstad blev det drygt 1,5 år innan han tio dagar före sin 20-årsdag skrev på för franska Lille. Under sin proffssejour var han också utlånad ett tag till morgondagens motståndare ÖSK. Numera är han tränare och pålitlig målskytt i Pålsboda GoIF som han precis skjutit upp i div. 5.

Emra värvades 2006, som 18-åring, till HBK från Örebro SK. Det blev sammanlagt 30 matcher och sju mål under de drygt 1,5 år som han var i HBK. Emra kom som femåring, tillsammans med sin familj, till Sverige från Sarajevo i Bosnien Hercegovina.

- Vi flydde från kriget i Bosnien och vi kom först till Malmö. Där var vi i några månader och sedan bodde vi en tid i Kopparberg i Örebro län. Därefter flyttade vi till Örebro. I vårt område fanns fotbollsklubben IK Sturehov och där började jag spela fotboll. Det gick bra för mig och när jag var 12–13 år började jag spela fotboll i Örebro SK, berättar Emra när vi pratar med honom inför morgondagens match mellan HBK och ÖSK.



2006 kom Emra Tahirovic till HBK från Örebro SK. På sommaren samma år gjorde han sitt första mål i matchen mot Gefle IF hemma. Här i kamp med Yannick Bapupa


- Jag hade fortsatt en bra fotbollsutveckling i ÖSK och jag debuterade i A-laget, som 17-åring. Vi spelade då i Superettan eftersom ÖSK hade flyttats ner från Allsvenskan 2004 på grund av dålig ekonomi.


Vad avgjorde att du gick till HBK inför säsongen 2006?

- I Örebro hoppade jag in i många matcher och gjorde flera mål men fick ändå inte starta några matcher. Janne Andersson var tränare på den tiden i HBK och via min agent fick jag höra att Janne var intresserad av att värva mig. HBK spelade i Allsvenskan och det lockade också mer än Superettan. Därför valde jag HBK, säger Emra.


- Janne är en av de bästa tränarna som jag har haft. Jag gillade hans raka stil och han sa bland annat det här till mig: - Är du bäst, så får du spela.


Emra debuterade i Allsvenskan för HBK i maj 2006, när de mötte Örgryte på Örjans vall. Det blev sammanlagt sjutton allsvenska matcher för Emra under debutåret i HBK. Han startade fem gånger och gjorde tre mål.



HBK våren 2007. Bakre raden Emra Tahirovic, Peter Larsson, Tomas Zvirgzdauskas, Hasse Mattisson, Tim Sparv, Tommy Jönsson, Magnus Bahne. Främre raden Tibor Joza, Hjalmar Öhagen, Magnus Arvidsson, Dusan Djuric.


Första allsvenska målet gjorde han på sin 19-årsdag den 31 juli 2006, när HBK besegrade Gefle IF med 3–0 på Örjans vall.


Våren 2007 blev framgångsrik för Emra. Han gjorde flera viktiga mål för HBK i Allsvenskan och det ledde till att han fick debutera i U21-landslaget och på sommaren blev han utlandsproffs i den franska klubben Lille OSC.

- Jag hade en bra vår i HBK 2007 och jag kommer speciellt ihåg segermålet som jag gjorde mot Helsingborg i premiärmatchen hemma på Örjans vall. Det var mycket uppmärksamhet kring matchen, eftersom det var Henke Larssons första match efter att han hade lånats ut till Manchester United.


- HIF var mycket bättre än oss i första halvlek och jag kom in i andra halvlek. HIF tog ledningen med 1–0 och sedan kvitterade "Zvirre" till 1–1. En kvart före slutet fick jag bollen i straffområdet och började dribbla. Jag kände att en försvarare var på mina ben. Då hörde jag Henke skrika till mig: - Stå upp! Han ville inte att jag skulle ramla och få straff. Jag stod upp och tryckte dit bollen i hörnet i stället, minns Emra.



Emra har precis avgjort premiärmatchen mot HIF 2007 till Henke Larssons stora fasa. Martin Fribrock är på väg att gratulera.

Hur vill du beskriva föreningen Halmstads BK?

- Det är en fantastisk klubb och en perfekt klubb att komma till som en ung talang. Jag hade hela tiden stort stöd från alla spelare och ledare. Joel Borgstrand var en perfekt mentor för mig. Jag uppskattade också stödet som jag fick från Kvastarna och alla supportrar och vill skicka en hälsning till alla HBK:s fina fans, säger Emra.


- Jag har många fina minnen från den tiden och det var ett lag med många bra spelare. Det gick mycket snabbt när jag på sommaren 2007 blev proffs i Lille, så jag ångrar mig djupt än idag att jag inte hann tacka alla spelare och ledare för tiden i HBK. Därför vill jag framför det tacket nu!


Vilken kontakt har du med fotbollen idag?

- Jag bor i Pålsboda i Hallsbergs kommun och orten ligger ca tre mil söder om Örebro. Där bor jag med min familj och jag jobbar som idrottslärare i årskurs 1–3. På fritiden tränar jag Pålsboda GoIF och vi har precis kvalat till div. 5. Jag har gått tränarutbildning, bland annat med Jesper Westerberg, och jag skulle gärna vilja jobba med unga talanger i en akademi i framtiden. Men nu vill jag inte flytta från Pålsboda för mina barns skull.


I kvalet mot Lillån FK gjorde han två mål i första matchen som Pålsboda vann klart och blev efter vinst i match två klara för div. 5. I serien gjorde Emra nio mål på tolv matcher, så målkänslan finns kvar.



Sommaren 2007 tog han steget över till franska Lille där han bl.a. fick spela med Patrick Kluivert.

Vem är den bäste spelaren som du har spelat med?

- När jag kom till Lille så spelade den holländske landslagsspelaren Patrick Kluivert i klubben. Jag hade sett honom sedan jag var liten och det var stort att nu hänga med honom i samma omklädningsrum. Men den bäste spelaren som jag har spelat med är Eden Hazard. Han kom som en mycket ung spelare upp från Lilles Akademi till A-laget när jag var i Lille. Det syntes redan då att han skulle bli en stor spelare, säger Emra.


Hur kommer det att gå för HBK nu i slutet av Superettan, enligt dig?

- Jag hoppas att det går bra och att de klarar den allsvenska platsen. Jag håller tummarna för det. HBK ska vara i Allsvenskan.


Hur tror du att matchen mellan HBK och ÖSK slutar?

- Jag tror att det blir en jämn match och att den slutar 2–2, tippar Emra avslutningsvis.



2008 köpte Emra över till Zürich i Schweiz. Där återförenades han med Dusan Djuric. Till höger den förre IFK Göteborg-spelaren Andres Vasquez som ocks spelade med Zürich.



EMRA TAHIROVIC

Född 31 juli 1987

Från Örebro SK 2006, till Lille OSC 2007  

Allsvenska matcher/mål 30/7

Allsvensk i Örebro SK 2009 (9/1)

Landskamper 2 U

Spelarkarriär IK Sturehov (- 2001), Örebro SK (2002–05), Halmstads BK (2006–07), Lille OSC (2007–08), FC Zürich (2008–11), Örebro SK (2009, lån), MVV Maastricht (2010, lån), CD Castellón (2010–11, lån), FC Wil (2013), Pålsboda GOIF (2022)