Dam säkrade fortsatt spel i div. 1

Damlaget vände underläge 0-1 till 2-1 i den viktiga streckmatchen mot IS Halmia. Förutom att det var första segern mot Halmia i seriesammanhang så innebär det samtidigt att damerna är klara för spel i div. 1 även nästa år.

Det var mycket som stod på spel när damlaget tog emot Halmia i näst sista omgången. Nytt derby med allt vad det innebär, vid vinst skulle HBK vara klara för div. 1 nästa säsong och vann Halmia så hade de skaffat sig fördel inför sista matchen. Vid oavgjort hade det fortsatt varit fördel HBK.

HBK börjar bra och skaffar en hörna redan efter sju sekunder som blir resultatlös. Det är en jämn kamp mellan två bra lag där tillfälligheter gjorde att Halmia lyckas få in 0-1 i matchens 23:e minut.
Ett löst avslut som studsar på en bit konstgräs som är placerat som skydd i målområdet och bollen får en konstig bana över Emma Orrdal i hemmamålet. Emma Orrdal fick sin revansch med två väldigt avancerade räddningar i andra halvlek.

Halmia leder i paus och börjar andra halvlek väldigt bra. Det är under denna period där Orrdal håller HBK kvar i matchen. När trettop minuter återstår så får HBK större kontroll och börjar bygga upp anfall i något lugnare tempo. HBK kvitterar genom Saga Holm efter en fin prestation av Hannah Sjödahl i matchminut 76.

Halmia försökte att bygga upp anfall igen men HBK har kontroll och det känns tryggt för de blåklädda. I slutet av matchen utmanar Hannah Sjödahl igen och en Halmiaspelare tvingas fälla henne någon centimeter utanför straffområdet. Frisparken hanterar Nellie Granstam efter bästa förmåga och skruvar in bollen i bortre krysset. 2-1 till HBK och vild glädje utbryter, det återstår några minuter men Halmia orkar inte få till någon slutforcering utan HBK har full kontroll.

-Jag är väldigt stolt över spelarnas insats, de visar upp stora blåa hjärtan och kämpar verkligen för att uppnå målet att hänga kvar i div. 1 säger Fredrik Andersson.
- Idag förtjänar verkligen samtliga stort beröm, ingen viker ner sig utan jobbar tillsammans som ett lag. Hannah Sjödal gjorde sin bästa insats för oss och Saga Holm ser verkligen ut att trivas i sin roll som central mittfältare.

-Vi har haft en tydlig plan under hela säsongen och att lyckas med uppsatta mål är något som man mår bra av. Efter sommaren förstod vi att det kommer krävas minst 5 vinster till för att säkra div. 1-status. När vi sedan förlorade några matcher så tappade vi aldrig tron utan körde på och nu har vi tagit fem raka segrar och totalt tolv vilket är väldigt bra med många starka lag i serien. Vi har en match kvar i serien, sedan börjar arbetet med att bygga inför 2023 där vi vet att HBK dam spelar i div. 1, myser en nöjd ”Fidde” efter det säkrade kontraktet.

HBK DAM – IS HALMIA  2 – 1

Emma Orrdal – Hanna Comnell, Jennifer Andersson, Emma Skantz, Nellie Andersson – Elvira Johansson, Johanna Andersson – Hannah Sjödahl, Saga Holm, Nellie Granstam – Moa Karlsson (76).
Avbytare Ella Oscarsson, Elsa Karlsson (76) Ebba Sandgren, Izabella Patel, Emmy Ecklein.
Mål 0-1 (23) Alicia Hansson, 1-1 (76) Saga Holm, 2-1 (87) Nellie Granstam