"Alle" gillar klacken

Alexander ”Alle” Johansson har hittills gjort 15 mål i Superettan och är på andra plats i skytteligan. Han gjorde sitt första seriemål för HBK:s A-lag i den första omgången av årets Superettan, när HBK mötte Örgryte IS på Bravida Arena.

"Alle" reducerade till 2–1 i den 86:e minuten och sedan kvitterade Mikael Boman till 2–2 i den 90:e minuten.

- Jag minns mitt första seriemål tydligt. Vi vann bollen högt upp och Emil Tot Wikström slog en passning i djupet till mig. Jag drev bollen mot straffområdet och sköt ett skott vid närmsta stolpen. Det var en härlig känsla och mycket viktigt att Boman sedan kunde kvittera, så att vi fick med oss ett oavgjort resultat, trots att vi låg under med 2–0, berättar Alle när vi pratar med honom inför matchen mot ÖIS.Första seriemålet kom i premiären borta mot ÖIS. Underläge 0-2 och "Alle" fick göra ett inhopp. Han behövde tre minuter för att göra 1-2, innan Mikael Boman fyra minuter senare kvitterade till 2-2.


"Alle" började spela fotboll hemma i Harplinge och då höll han också på med många andra idrotter.

- Jag spelade i Harplinge IK och då spelade jag också innebandy, handboll och pingis. När jag var tolv år gick jag över till HBK och då slutade jag med de andra idrotterna. Sedan dess har det varit fullt fokus på fotbollen.


Första året på gymnasiet gick Alexander på ett fotbollsgymnasium i Malmö och spelade då i MFF:s akademi. Efter ett år i Malmö var han tillbaka i HBK.

- Jag gick de två sista åren på gymnasiet i fotbollsklassen på Sannarp och då gick jag bland annat med spelare från HBK, som är födda 1999.Även mot Dalkurd behövde han tre minuter på sig för att göra mål. Denna gång blev det matchavgörande då det var matchens enda mål.


Hur länge har du haft smeknamnet ”Alle”?

- Det har hängt med sedan jag var liten. Vi var flera som hette Alexander och då fick en av oss smeknamnet ”Alex” och jag fick heta ”Alle”.


Varför har målgörandet i A-laget lossnat i år?

- Jag har alltid varit anfallare och jag har under ungdomsåren gjort många mål. Att det har lossnat i A-laget i år är blandning av olika saker. Jag har fått förtroendet och chansen att spela i år och jag har också under försäsongen slipat mycket på mina avslut, menar "Alle".Efter två mål i hemmamatchen mot Utsiktens BK hade "Alle" gjort sju mål som inhoppare. Sedan dess har han varit med i startelvan.

Är det någon speciell anledning att du har 30 på din tröja?

- Det beror på att Leon Messi är en av mina favoritspelare och han hade 30 på tröjan när han slog igenom i FC Barcelona och han har 30 nu i PSG.


Vilka spelare har du som förebilder?

- Det är Leon Messi, som jag har nämnt och jag gillade också Fernando Torres när han var aktiv. Jag kollar på en hel del fotboll och följer La Liga, Serie A och Premier League och man kan alltid lära sig något nytt när man tittar på andra spelare.


Vad tycker du att du behöver utveckla i ditt spel?

- Jag vill bli bättre på det felvända spelet och att inte tappa bollen så lätt. Sedan gäller det att hela tiden träna på att kunna avsluta på en touch i straffområdet. Hugga som en kobra. Av tränarna får vi i laget olika klipp som visar på saker som vi gör bra och vad vi kan göra bättre, säger "Alle".


Två av "Alles" 15 mål har han gjort på konstgräs. Det är målet mot ÖIS på Bravida Arena och segermålet mot Dalkurd på Studenternas IP i Uppsala.
Även hemma mot Dalkurd FF gjorde han mål när han kvitterade till 1-1.


Vad beror det på att du har gjort flest mål på naturgräs?

- Det är ingen stor skillnad mellan konstgräs och naturgräs. Det handlar mer om att prestationerna har varierat. Förutom gräsplanen på Örjans vall, så har den nya gräsmattan på Stadsparksvallen i Jönköping varit bäst. När vi mötte Jönköpings Södra, så gick det bra för mig och då blev det tre mål i 5–0-segern, minns Alle.


Vad gör du på din fritid?

- Jag spelar en hel del golf och det är flera andra i laget som också spelar. Vi brukar vara ute och spela tillsammans. Det är kul. Jag studerar också en kandidatexamen i ekonomi på distans och det är viktigt att skaffa sig en utbildning under tiden som man spelar fotboll och även att tänka på annat än fotboll.


Vad måste ni se upp med mot ÖIS?

- Det viktigaste är att vi håller tätt defensivt, för ÖIS var duktiga i den senaste matchen och vann med 4–0 mot Brage. Sedan gäller det för oss att skapa så många målchanser att det blir mål framåt. Då kan det bli ett bra resultat för oss i matchen.I senaste hemmamatchen mot Östers IF avgjorde han definitivt matchen när han från egen planhalva löpte sig fri och sedan kunde göra 2-0.


Vad betyder klackens stöd under matcherna?

- Det har betytt oerhört mycket både på Örjan och på bortamatcherna. Det är skitroligt att de har blivit så många och det är mycket roligare att spela med det stödet i ryggen. En stor eloge till klacken för deras engagemang. Jag hoppas på ett stort stöd på tisdag när vi möter Örgryte, avslutar Alexander ”Alle” Johansson med att säga.


ALEXANDER JOHANSSON

Född 27 januari 2000

Från Harplinge IK (HGH FC) 2012

Allsvenska matcher/mål 7/0

Superettan matcher/mål 28/15

Spelarkarriär Harplinge IK/HGH (-2012), Halmstads BK U (2013–15), Malmö FF U (2015–16), Halmstads BK U (2016–18), Halmstads BK (2018-)