Vi ska göra en bra avslutning

Magnus Haglund är den förste HBK-tränaren som tagit upp laget i Allsvenskan två gånger. Han erkänner att det var tufft en lång tid efter kvalförlusten mot HIF men laget tog sig samman och han menar att man under sensommaren grundlade avancemanget.
Förra säsongen slutade efter lucia och med degradering för HBK.
- Det var väldigt tufft att åka ur Allsvenskan och vi var enormt besvikna. Vi gjorde i många stycken en bra allsvensk säsong men föll på målsnöret i kvalförlusten mot Helsingborg. Det var oerhört tungt att bära. Eftersom vi spelade ända till 14 december så blev uppehållet och vilan väldigt kort. När man varit med om en stor besvikelse blir inte vilan någon god vila. Det är en otillfredsställelse och frustration som lägger sig som en våt filt över hela uppehållet. 


Det var en tuff början på serien och det märktes i Magnus Haglunds ögon efter hemmapremiären som slutade med förlust mot Norrby IF.

- Vi var inte återhämtade mentalt och knappt fysiskt heller för det var så kort tid mellan. Det gjorde att vi gick in i säsongen med ganska tunga sinnen. Där var den första utmaningen för oss i ledarteamet att vända på detta och vi var inte på något sätt opåverkade själva, utan vi hade detta med oss också. 

För första gången under din tid genomfördes ett träningsläger i Portugal.
- Ett sätt att få energi var att bryta mönstret och åka på träningsläger vilket vi inte hade gjort på flera år. Vi hade ett fint läger i Portugal och fick tre fantastiskt bra matcher och presterade ganska bra. Där kände vi var på gång igen. Vi slog Vålerengen och Brentford medan vi förlorade med uddamålet mot FC Köpenhamn, vilket var väldigt bra gjort av oss.


Segersviten började mot Dalkurd FF borta och i den svåra bortamatchen mot Örebro SK kom vinst nummer två. Det skulle bli ytterligare fem raka vinster.

Hemma igen var det tävlingssäsong med matcher i Svenska Cupen.
- När vi kom hem från lägret var det fortsatt hård träning som gällde. Vi fick inte helt till cupen på det sätt som vi kanske hade önskat. Vi gjorde en bra match borta mot Djurgården men i övrigt kanske inget extra. 

- Bra på lägret, sämre inledning på Svenska Cupen med bra match mot Djurgården och sen hade vi två matcher till mot Helsingborg och Elfsborg där vi kände att vi inte riktigt var där vi ville vara. Dels hade vi haft en del spelare borta som precis hade kommit tillbaka efter långtidsskador, tänker på Phil och Svedberg. 


Viktigt för Magnus Haglund är hans ledarteam. Här tillsammans med assisterande tränaren Pelle Olsson.

Ni blev utpekade som seriefavoriter.
- Ja, och det är ett favoritskap som ska bäras, samtidigt i ett Superettan-sammanhang vill vi vara favoriter, då vi vill ha så bra förutsättningar så att vi blir ansedda som ett väldigt starkt lag i det sammanhanget. Likväl ska det bäras och vi ville så oerhört mycket själva tillbaka till Allsvenskan, inte minst det som gör att den egna pressen blir störst. 

Blott en poäng efter två omgångar i Superettan.
- Det blev en start med en poäng efter två matcher som var en dålig start, inte minst var vi svaga hemma mot Norrby. Inför Dalkurd kom Svedberg tillbaka och Phil hoppade in. Vi fick tillbaka spelare, samtidigt som vi gjorde en förändring och formerade vårt mittfält lite annorlunda. Vi spelade 4-3-1-2 i stället för 4-4-2 och fick väldigt effekt på det. Till matchen mot Örebro fick vi tillbaka ytterligare spelare (Allansson) och i den vevan vinner vi sju raka matcher och ser efter hand bara bättre och bättre ut.


Jubel med laget inför supportrarna när HBK hade besegrat Skövde AIK med 3-1 efter att ha haft underläge med 0-1.

Sista vårmatchen borta mot VSK blev det 2-2 trots 0-2 en bit in på stopptiden.
- Vi har sen en åttonde match, precis före uppehållet, där vi kunde tagit åttonde raka i 2-2 matchen mot Västerås. Malkolm gör mål på övertid, alla poäng är viktiga och när vi summerar året visar det sig att inte minst den poängen var väldigt viktigt. Att komma tillbaka när det står 91,20 på klockan och deras målvakt har bollen, med fyra tilläggsminuter, då var det en ganska unik upplevelse.

Det blev inga större förändringar i truppen under sommaren.
- Där gjorde Simon Lundevall sin sista match efter drygt två år i HBK. Efter uppehållet spelade Samuel Kroon sin sista match för säsongen mot Trelleborg när serien vände, så vi blev av med två spelare i den vändan. Lundevall i samförstånd och Samuel genom skada. Vi tog inte in något nytt utan litade på det materialet vi hade kvar och det visade sig vara ett klokt beslut. 


Magnus Haglund är inne på sin tredje sejour i HBK. Först som ungdomsspelare, sedan som ungdomskonsulent och ungdomstränare och nu som manager. När han jobbade på kansliet 1999 fanns även Tom Prahl och Janne Andersson där. Alla tre har fört sina lag till SM-guld.

En ny lång segersvit.
- Det blev därefter någon vinst och någon förlust som avlöste varandra under en kort period innan vi återigen tar sex raka segrar. Det var då vi riktigt grundlade avancemanget och Alexander Johansson fick efter många lyckade inhopp chansen att starta och visade att han kunde göra mål även som startspelare. Han blev en viktig spelare för oss med sin speed och förmåga att göra mål. Där skaffade vi oss ett bra läge.

Viktig match hemma mot Öster.
- Vi möter Öster hemma i 24:e omgången och det var lite av en tidig matchboll. Öster var i det läget åtta poäng efter och det kunde krymt till fem poäng men vi lyckades vinna efter en gedigen laginsats vinna och öka avståndet till elva poäng. Det är ju det avståndet som vi hade att gå på resten av omgångarna, vilket blev bra då vi tappade efterhand Joseph Baffo och fick Alexander Johansson avstängd. Det blev fler och fler spelare som inte blev tillgängliga. Där av lite mer blandad kompott de sista matcherna.


Magnus Haglund gav flera unga spelare chansen i år. En av dem som tog chansen var Alexander Johansson som svarade för inte mindre än sexton mål i år.

Det är flera yngre spelare som spelat in sig i startelvan.
- Vi har haft många yngre spelare som fått chansen i år och där några har fått riktiga genombrott i HBK-tröjan. Erik Ahlstrand har varit med i några år, har i år gjort sin klart bästa säsong och har tagit stora kliv till att bli en bärande spelare i laget med sin outtröttliga löpförmåga att löpa från straffområde till straffområde som har varit oerhört viktigt. Han har även haft stort bidrag i spelet.

- ”Alle” har också varit i A-truppen i några år, han hoppade in en del i höstas, och under 2022 där han i början hoppade in och gjorde många mål, innan han blev en startspelare där han visade med sin snabbhet och målfarlighet att han var en riktigt viktig spelare för oss.


En sammanbiten Magnus Haglund efter att HBK inte lyckats säkra det allsvenska avancemanget vid hemmamatchen mot Örebro SK. Några dagar senare väntade match mot AFC Eskilstuna...

- Kazper tog sig in under sommaren i laget med sitt hårda arbete och med sin förmåga att vinna in boll i laget blev en viktig spelare. Han har tagit stora kliv, han är bara sjutton år vilket är ganska unikt att vara med på den här nivån. 

Långtidsskadade spelare kom tillbaka.
- Det är tre av de unga men vi har bra spelare bakom. Spelare som Svedberg och Phil som kommit tillbaka efter att inte ha spelat någon seriefotboll överhuvudtaget förra året. De är nu med och har varit otroligt viktiga spelare för laget och de kommer vara ännu bättre nästa år för nu har de en hel säsong på banken, i stället för att komma från en säsong där de inte spelat alls. Ofta är det år två efter skada som man får upp potentialen.

Hur var känslan fem minuter före avspark i Eskilstuna när avancemanget blev klart?
- Det blir väldigt mycket glädje men kanske ännu mer lättnad eftersom vi hade haft så stor ledning. Vi ledde ju serien sedan i mitten på maj och ledde serien över en månads uppehåll. Vi har lett hela vägen, vilket innebär att omgivningen nästan räknat hem vårt allsvenska avancemang. Vart vi än har kommit har vi hört att det är klart. Vi vet ju att ingenting är klart förrän det är klart, så vi har känt både en yttre och inre press. 


Glädje, lättnad, stolthet. Magnus Haglund jublar inför supportrarna efter matchen mot AFC Eskilstuna. För andra gången har han fört upp sin moderförening i Allsvenskan.

- När vi då kunde konstatera att det var klart efter att Norrby slagit Öster så blev det en enorm lättnad och glädje. Den här energimängden, inte minst det här adrenalinet och taggen som ska till för att vara riktigt bra i en fotbollsmatch, den tror jag försvann där. Den matchen kan man nog glömma och lägga till handlingarna.

I morgon väntar årets sista match hemma mot Brage. Dina tankar inför matchen?
- Vi har haft en fantastiskt publik på Örjans vall 2022. I snitt har vi haft 3 500 åskådare och ett enormt härligt stöd. Vi vill verkligen avsluta säsongen genom att tillsammans bli hyllade av publiken men inte minst tacka publiken för säsongen som gått och vill ge dem en riktigt fin avslutning. Vi vill ge dem fina bilder av lagets prestation att ta med sig in i det långa uppehållet och inför väntan av Allsvenskan. Så vi ser det som en mycket viktig match där vi verkligen vill prestera och göra en riktigt bra avslutning av säsongen. 

Vad händer efter lördagens match?
- Vi håller tre dagar efter sista matchen och kommer sen att träna fotboll och fys växelvis fram till 24 november. Därefter håller vi och tar några dagars längre vila än man gör normalt sett, då vilan blev så kort inför den här säsongen. Vilan blev av en kvalité som inte blev så bra. Jag brukar säga att vi har kört två säsonger i sträck. Nu behöver vi alla en rejäl återhämtning för att komma in med massor av kraft och inspiration inför Allsvenskan 2023 som känns fantastiskt att vara en del av. 


Magnus Haglund

Född  23 maj 1973
Tränarkarriär  HBK P16 (1997), Stafsinge IF (1998-99), Laholms FK (2000-03), IF Elfsborg (2004-11), Lilleströms SK (2012-14), IF Elfsborg (2015-17), Halmstads BK (2019-)
Svensk mästare med IF Elfsborg 2006
Allsvenska avancemang med Halmstads BK 2020, 2022