UEFA-pengar tillfaller HBK

Årligen utdelas UEFA Solidarity Payment för att gynna ungdomsverksamheten i klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. En av dem som får pengar är HBK.
15 av klubbarna som spelade i Allsvenskan 2021 delar på 7 511 000 Euro när UEFA delar ut sitt årliga Solidarity payment, det vill säga 500 733 Euro per klubb. Omräknat i kronor blir det lite drygt fem miljoner kronor per klubb. 

Pengarna är så kallade UEFA Solidarity Payment som delas ut en gång per år. Pengarna är öronmärkta att gynna ungdomsverksamheten för de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. För att få pengar från UEFA så måste klubbarna ha en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och visa att de till 100% går till ungdomsverksamheten. 

Notera att endast 15 av klubbarna från Allsvenskan 2021 får del av utbetalningen. Malmö FF som representerade Sverige i Champions Leagues gruppspel säsongen 2021/2022, och genom det fick en större ekonomisk ersättning från UEFA, får inte del av utbetalningen.

Summan som utbetalas till de svenska klubbarna är avsevärt högre i år än tidigare år, detta i och med att Malmö FF kvalificerade sig för gruppspel samt en delvis ny modell för distribution av dessa medel.

Klubbarna i Allsvenskan 2021:
Malmö FF (får inte del av UEFA solidarity payment i år), IF Elfsborg, BK Häcken, Djurgårdens IF, Mjällby AIF, IFK Norrköping, Örebro SK, Hammarby IF, AIK, IK Sirius, Varbergs BoIS, IFK Göteborg, Östersunds FK. Kalmar FF, Degerfors IF och Halmstads BK.


Text från svenskelitfotboll.se 

Bilden är från matchen HBK-MFF i augusti 2021. Joel Allansson från HBK och Anders Christiansen från MFF.