Grattis Joel Borgstrand, 50 år!

I dag hyllar vi Joel Borgstrand som firar sin femtionde födelsedag. Joel är uppfostrad i HBK och fanns under femton års tid (1992-2006) med i HBK:s A-trupp

Inför matchen mot BK Häcken i Kvalsvenskan 1992 saknades ordinarie mittbacken Tommy "Hacke" Andersson. Tränare Mats Jingblad valde då att satsa på den 19-årige Joel Borgstrand. Denne gjorde en mycket stark insats men med drygt tjugo minuter kvar fick han utgå efter en fraktur på armen.


Det blev inga fler matcher detta år för Borgstrand som vandrat hela vägen från HBK:s fotbollsskola till A-laget. Det dröjde till sommaren därefter innan han fick göra allsvensk debut vid hemmamatchen mot IFK Göteborg, även då som ersättare för "Hacke" som mittback.


Om det blev en handfull matcher under 1993 så var han ordinarie året därpå som högerback, och så var även fallet under 1995 när han var med om både cupguldet och matcherna mot Parma. Det blev även ett litet silver för tredjeplaceringen i Allsvenskan men därefter skulle det dröja ända till 2004 innan han fick sin nästa medalj. För under åren 1997-2000 när HBK tog medalj varje år spelade Borgstrand för lite matcher, beroende på ständiga skadeproblem.


Det började 1996 med bara två matcher i inledningen, året därpå var han med en handfull matcher på våren. Sen skulle det dröja till sommaren 1999 när det åter blev några matcher, bl.a. gjorde han sitt första mål i hemmamatchen mot Helsingborgs IF. Året därpå - guldåret 2000 - blev det bara ett inhopp för Joel, som ändå hela tiden kämpade på att komma tillbaka.


De kommande tre åren hade han återigen skadeproblem och missade delar av säsongerna, men 2004 var han bara borta tre matcher. Annars var han ordinarie som högerback i en fyrbackslinje som oftast bestod av Borgstrand, Zvirgzdauskas, Jönsson och Jensen (inledningsvis Texas).


Han svarade för ett mål i sommarmatchen mot Hammarby som blev Mikael Nilssons sista match i HBK-tröjan. HBK vann med 2-1 inför 15 547 åskådare! Tyvärr missade HBK guldet i sista matchen mot IFK Göteborg, som även blev Joel Borgstrands sista allsvenska match.


Nya skadeproblem gjorde att han under de två kommande åren hade nio matcher som avbytare men något mer spel blev det inte. Inför 2007 skrev han på för BK Astrio och har därefter spelat för såväl IS Halmia och IS Örnia. Han har senare varit styrelseledamot i Föreningen Gamla Bollklubbare.JOEL BORGSTRAND

Född  10 november 1972

Egen produkt, till BK Astrio 2007

UEFA-matcher/mål  11/0

Royal League-matcher/mål  6/1 

Allsvenska matcher/mål  124/3

Kvalsvenskan matcher/mål  1/0

Stora silver 2004, lilla silver 1995, cupguld 1995

Årets Kvast 2004