Tufft genrep för herrarna

Att möta guldkandiaten Elfsborg på Borås Arena är en tuff uppgift, det vet HBK sedan tidigare. Denna dag var det inget snack utan hemmalaget var det bättre laget och kunde vinna ganska formidabelt med hela 4-0. Lite oroväckande är att Joel Allansson och Malkolm Nilsson Säfqvist fick utgå p.g.a. skador.
Inför matchen uttalade sig Magnus Haglund till discovery:
- Vi har spelat mot tufft motstånd hela försäsong. Det blir en miljö där man får göra action i hög hastighet och vara skärpta för att nå framgång i sekvenser och matcher. I dag känner vi behöva få mer spel tryck i vårt djupledsspel där vi vill komma bakom motståndarna.

I startelvan saknades Andreas Johansson och Andreas Bengtsson. I deras ställe fick Alexander Berntsson, som också blev lagkapten, och Marcus Olsson chansen från start.

I fjärde minuten fick hemmalaget första chansen när en frispark damp ner på en anstormande Simon Strandh men där Malkolm Nilsson Säfqvist var långt ut och kunde avvärja.

Som vanligt på Borås Arena var det Elfsborg som var bollförande och på en djupledsboll (7) blev det farligt men "Malle" var snabbt ute och avvärjde. Hemmalaget hade på de första åtta minuterna inte mindre än tre hörnor.

HBK hade sin första hörna i 17:e minuten och en snabb omställning ledde till en Elfsborgschans men där Rasmus Alm sköt utanför.

I tjugonde minuten hamnade bollen i nät efter en  ny HBK-hörna. Marcus Olsson drog till med en cykelspark som dock tog på en offsidestående HBK:are och målet dömdes bort.

Hemmalagets Lars Okkels kom till ett bra skott från vänster (24) men där Malkolm Nilsson Säfqvist kunde benparera till hörna. Elfsborg är alltid farligare framåt men HBK började äta in sig mer och mer i matchen.

Strax innan halvtimman var spelad fick Joel Allansson utgå och in kom Emil Tot Wikström, vilket medförde att Erik Ahlstrand flyttades in på innermittfältet.

Några minuter senare fick Malkolm kapitulera när Noah Söderberg från kvartscirkeln kunde prickskjuta in 1-0. Bara minuten senare var det nära 2-0 i ett snabbt anfall men där Rasmus Alms skott räddades av högernäven av "Malle".

HBK fick en kvitteringschans (36) när Kroon fick bollen på kanten och på hans inlägg nickade Dahlström via en hemmaförsvarare och var nära att ställa hemmamålvakten.

I 39:e minuten blev det 2-0 när Elfsborg med lite tur fick bollen igenom och Bernhardsson kunde placera in bollen i mål. Några fler mål blev det inte före paus utan det var ett tvåmålsunderläge när man marscherade in i paus.

Samuel Kroon var inte nöjd när han gick in i paus.
- Vi fick inte till så mycket eget spel, utan vi fick mer chanser på någon bollvinst. Vi måste i andra plocka rörelsen. De är väldigt snabba och fått lite chanser centralt. I andra måste vi ha lite mer rörelse och våga ha bollen, menade Kroon i halvtidsintervjun med discocery+.

Direkt i inledningen av den andra hade hemmalagets inhoppare Oliver Sandén en bra chans med nick men missade ett ganska öppet mål.

Nästa stora chans (54) kom Elfsborg i en ny kontring och där en HBK:are ramlade vilket gjorde att boråsarna kom två mot en. En fri Lars Okkels sköt sedan i den bortre stolpen innan Baffo kunde rensa undan.

Det tog ett para minuter till innan det blev 3-0. HBK tappade boll efter en duell, där kanske det borde varit en frispark, och hemmalaget slog till som en kobra. Inspel från vänster, där en HBK:are sparkade i luften, och Rasmus Alm kunde framför mål stöta in trean.

HBK fick senare (63) en bra chans när Dahlström vann bollen, spelade ut till Kroon till vänster vars inlägg nådde Sadat Karim men bollen gick utanför.

I 65:e minuten gjorde HBK ett dubbelbyte. Ut med Kroon och Svedberg, in med Albin Ahlstrand och förre Elfsborgaren Simon Lundevall. Detta gjorde att HBK:s innermittfält bestod av bröderna Ahlstrand; Erik (20 år) och Albin (18 år).

I 70:e minuten bjöd hemmalaget på en chans och där Dahlström spelade fram Karim men han sköt skott täcktes.

HBK gjorde därefter ett trippelbyte där anfallarna och Boakye utgick och in med Boman, Alexander Johansson samt Phil Ofosu-Ayeh som gjorde sin första A-lagsmatch sedan han drabbades av korsbandsskada i första omgången förra året.

Efter alla byten, även i hemmalaget, tappade matchen och det såg lite avslaget ut, men Lars Okkels sprang igenom men där Malkolm Nilsson Säfqvist kunde rädda hans friläge. Men något hände och Malte Påhlsson ersatte honom i målet.

I anfallet efter slog Alexander Johansson en boll parallellt med mållinjen men ingen HBK:are kunde nå bollen framför mål. Mer effektiva var hemmalaget när Michael Baidoo inne i straffområdet stänkte in 4-0 i anfallet efter.

I sista minuten tog sig Alexander Johansson in i straffområdet och fick till ett bra skott som täcktes till hörna och på den fick Albin Ahlstrand till ett bra skott som resulterade i en ny hörna.

- Det var en tuff match för oss för de var väldigt snabba. Vi hade många tuffa situationer i matchen, nu gäller det att använda våra sista elva dagar inför premiären. Vi har under släppt in lite mål under lång tid, nu har vi släppt in tre och fyra på de två sista matcherna, det är något vi inte gillar. Nu gäller det att rätta till detta, sa Magnus Haglund till discovery efter matchen.

Klyschan "ett dåligt genrep..." får vi hoppas stämma. För denna fredagseftermiddag var ingen större upplevelse för de blåsvarta. Nu gäller det att glömma detta och se fram emot seriespelet som startar den 5 april.

IF ELFSBORG - HALMSTADS BK  4 - 0
Malkolm Nilsson Säfqvist (Malte Påhlsson, 81) - Thomas Boakye (Phil Ofosu-Ayeh, 71), Alexander Berntsson, Joseph Baffo, Marcus Olsson - Erik Ahlstrand, Joel Allansson (Emil Tot Wikström, 29), Jonathan Svedberg (Albin Ahlstrand, 65), Samuel Kroon (Simon Lundevall. 65) - Sadat Karim (Mikael Boman, 71), Villiam Dahlström (Alexander Johansson, 71)
Avbytare Pontus Carlsson, Taulant Parallangaj, Melvin Sjöland,
Varning Joseph Baffo (10), Sadat Karim (41), Alexander Johansson (73)
Mål 1-0 (33) Noah Söderberg, 2-0 (39) Alexander Bernhardsson, 3-0 (56) Rasmus Alm, 4-0 (83) Michael Baidoo