Nedräkning: Landskrona BoIS och Östers IF

I Superettans första omgång möts två av de mest namnkunniga lagen i årets serie. Måndagen den 4 april tar nämligen Landskrona BoIS emot Östers IF.

LANDSKRONA BoIS


Landskrona BoIS är en av de tolv klubbar som deltog i den första Allsvenskan 1924/25. De spelade i högsta serien i sjutton av de arton första säsongerna. Under 1950-talet och 1960-talet spelade de inte alls i Allsvenskan men kom tillbaka 1971. Deras bästa period kom då med cupsegern 1972 och bronsmedaljer 1975 och 1976. BoIS var den första klubben i Sverige som sparkade en tränare när Ulf Schramm fick lämna i juni 1979. Därefter har de åkt lite upp och ner i seriesystemet. Den senaste allsvenska sejouren var 2002-05. I fjor var de nykomlingar i Superettan och var länge med i toppstriden och slutade till sist på en sjätte plats.
I cupspelet tog BoIS bara en poäng borta mot Mjällby AIF medan det blev förluster mot IFK Göteborg och Norrby IF. Efter cupspelet har de sedan bl.a. besegrat Kristanstad FC och Örgryte IS.

Spelare in: Adam Egnell (GAIS), Nikola Ladan (GAIS), Albin Linnér (AFC Eskilstuna), Robin Dzabic (IFK Värnamo), Ousmane Diawara (Karlbergs BK), Jesper Strid (Lunds BK), Edvin Dahlqvist (Qviding FIF), Erik Hedenqvist (Lindome GIF)

Spelare ut: Hampus Ferhm (IFK Malmö), Andreas Murbeck (IK Sirius), Osama Khattab (Torns IF), Alec Brandt Erlandsson (Bologna FC på lån), Sumar Almadjed (Helsingborgs IF), Filip Olsson (IK Sirius), Kevin Jensen (Kalmar FF), Hampus Ferhm (ny klubb ej klar), Robin Hofsö (Falkenbergs FF), Passi Prudence (Åtvidabergs FF), Dennis Olofsson (Lunds BK), Måns Ekvall (Vasalunds IF), Nicklas Nielsen (Fortuna FF), Jonathan Asp (ny klubb ej klar), Luka Petrovic (Höganäs BK) 

- Vi ska försöka utveckla det som vi var bra på förra året. Vi har en ganska ny grupp då tolv har lämnat. Vi får försöka behålla vårt hemmafacit (35 p) och ta mer poäng på bortaplan (9 p), behöver bli jämnare i våra prestationer. Det gäller att tro på allting vi gör, menar Billy Magnusson, tränare för Landskrona BoIS.

I omröstningen vid SEF:s upptaktsträff tippades de att hamna på 9:e plats.

Tisdagen den 12 juli spelar HBK borta mot BoIS medan skånelaget drygt tre veckor senare kommer till Örjans vall.

Grundade 1915 
Arena Landskrona IP (naturgräs) 
Säsonger i Allsvenskan 34 
Säsonger i Superettan/div.1 54 
Placering 2021 6:a i Superettan 
Huvudtränare Billy Magnusson


ÖSTERS IF


Östers IF från Växjö, är en av de klassiska fotbollsklubbarna i Sverige och de har spelat 33 säsonger i Allsvenskan och har hittills fyra SM-guld. De är unika genom att de som debutanter i Allsvenskan 1968 vann serien och SM-guld direkt. Därefter har det blivit ytterligare tre guld.


Öster spelade senast i Allsvenskan 2013 och året därpå åkte de ur Superettan också. Det blev två säsonger i division 1 Södra innan de 2017 var tillbaka i Superettan. Förra året var de länge med och kämpade om den allsvenska kvalplatsen men de slutade på femte plats, två poäng bakom Helsingborgs IF.


Öster har i år en ny sportslig ledning. Ny huvudtränare är Srdjan Tufegdzic, som de senaste åren har varit tränare på Island, och den före detta HBK:aren Torbjörn Arvidsson är ny assisterande tränare och Rasmus Rydén, som har varit målvakt i HBK, är målvaktstränare. 


Under försäsongen har de bland annat spelat oavgjort mot Kalmar FF och Trelleborgs FF. Det blev en klar seger med 3-0 mot seriekollegan Skövde AIK och i Svenska cupens gruppspel spelade Öster oavgjort mot IFK Norrköping och Sollentuna FK och förlorade med 0-1 mot Varbergs BoIS.


Spelare in: Vladimir Rodić (Hammarby IF), Ahmed Bonnah (Sandvikens IF), Manasse Kusu (IFK Norrköping), Theodor Johansson (Hammarby TFF), Dzenis Kozica (Trelleborgs FF), Mathias Nilsson (Malmö FF på lån), Casper Eklund (uppflyttad från P19-laget).


Spelare ut: Billy Nordström (Utsiktens BK), Nicolas Mortensen (Trelleborgs FF), Billy Nordström (Utsiktens BK), Amel Mujanic (Malmö FF efter lån), Lucas Lima (IFK Norrköping efter lån), Damir Mehic (ny klubb ej klar), James Keene (Viskafors IF) 


- Projektet vi har är så klart att ta oss tillbaka till Allsvenskan, frågan är om vi gör det i år, nästa år eller längre fram, säger Östers nye tränare Srdjan Tufegdzic.


I omröstningen vid SEF:s upptaktsträff tippades de att hamna på 2:a plats.


Första matchen mellan HBK och Öster spelas torsdagen den 19 maj på Visma Arena i Växjö. Returen på Örjans vall är i den 24:e omgången i mitten av september.


Grundad: 1930

Arena: Visma Arena (Hybridgräs)

Säsonger i Allsvenskan: 33

Säsonger i Superettan (div. 1): 25

Placering 2021: 5:a i Superettan

Huvudtränare: Srdjan Tufegdzic