Motståndarkollen Djurgårdens IF

På lördag, den 5 mars, möter HBK:s herrlag Djurgårdens IF i den sista gruppspelsmatchen i Svenska cupen. I söndags förlorade HBK mot IK Brage på hemmaplan och kan därmed inte vinna gruppen. Djurgården har hittills två segrar i cupspelet och har i praktiken säkrat gruppsegern.
Det blev en 1-0-förlust i söndags för HBK när de mötte Brage på Söndrums IP. HBK spelade i blå tröjor och gula byxor för att visa sitt stöd för Ukraina. Brage avgjorde matchen i den 89:e minuten på en straffspark.

Djurgården IF spelade i söndags mot IF Brommapojkarna på Grimsta IP och vann med 3-0. Djurgården rivstartade matchen och redan i den första minuten gav Victor Edvardsen bortalaget ledningen med 1-0. Djurgården fortsatte med att skapa målchanser men det dröjde till den 41:a minuten innan 2-0 kom. På en hörna från Djurgården nickade en BP-spelare in bollen i eget mål. Djurgårdens tredje mål kom på tilläggstid i första halvlek genom mittfältaren Rasmus Schüller.

I andra halvlek kontrollerade Djurgården matchen och trots flera chanser från båda lagen, så stod sig 3-0 till Djurgården, som slutresultat.

Djurgården gjorde en stark säsong i Allsvenskan förra året och ledde serien under många omgångar. I den 27:e omgången mötte de HBK hemma på Tele2 Arena och vann med 1-0, efter ett mål av Edward Chifuya. Djurgården toppade Allsvenskan efter den matchen men därefter ett oavgjort resultat mot IFK Norrköping på bortaplan och en hemmaförlust mot Varbergs BoIS gjorde att Djurgårdens guldchans var borta. De vann den sista matchen mot BK Häcken på bortaplan och slutade på tredje plats i tabellen, två poäng bakom SM-vinnarna Malmö FF.

Det har blivit en hel del förändringar i Djurgårdens spelartrupp sedan den sista matchen i Allsvenskan 2021. De har bland annat sålt anfallaren Edward Chifuya till FC Midtjylland och lånat ut mittbacken Jacob Une Larsson till den grekiska klubben Panetolikos FC. Den tidigare HBK-spelaren Emir Kujovic har också lämnat Djurgården men har ingen ny klubb klar än.

Djurgården har bland annat förstärkt truppen med Victor Edvardsen från Degerfors IF, Piotr Johansson från Kalmar FF och landslagsbacken Pierre Bengtsson från FC Köpenhamn.

Djurgårdens IF har spelat fyra träningsmatcher i år före cupspelet och det har blivit fyra segrar och målskillnaden 9 – 2.

Lagen har mötts en gång tidigare i Svenska cupen och det var den 16 mars 2014 på Tele2 Arena. Djurgården tog en komfortabel seger med 4 – 1 i den sista gruppspelsmatchen. HBK:s mål gjordes av Marcus Antonsson.