Tremålsseger i Växjö och sjätte raka segern!

Två nya i startelvan efter senaste hemmamatchen när Boakye (skadad) och Svedberg (sjuk) fått utgå. Istället såg vi Marcus Olsson, in i hans första startdebut i HBK sedan senhösten 2011, och Simon Lundevall. Debuter fick även Albin Ahlstrand och Pontus Carlsson göra när dem byttes in på tilläggstid när HBK vann med 4-1.

Första halvlek

HBK började bäst för fem minuterna med att lyckas med att bita sig fast på Östers planhalva. Några kontroller i straffområdet men inga avslut.

Första riktiga chansen visade sig vara offside när Simon Lundevall slog en fin frispark in mot straffområdet. Sadat Karim, som var offside, lyckades dock inte styra bollen mot målburen.

Bra anfall av HBK i 14:e minuten. Erik Ahlstrand hittade Villiam Dahlström i djupled. Villiam hittade Simon Lundevall centralt. Simon utmanade och blev nedgjord i straffområdet. Inte en solklar straffsituation att blåsa för och domaren Rikard Sundell valde att vinka avvärjande.

I minut 20. Inlägg Öster. Phil Ofosu-Ayeh fick bort inlägget mot Sadat Karim. Sadat Karim visade sig stark och startade kontringen. Erik Ahlstrand tog sig in med bollen i straffområdet men blev neddragen med armarna. Straff denna gång.

Fram klev Joseph Baffoe för fjärde gången i år. Fjärde målet? JA! Kylig chipp i mitten på målet.

Baffoes "Panenka"-straff på bild

Bra chans igen för HBK efter 27 minuter. Kroon och Ofosu-Ayeh kombinerade sig fram på högerkanten. Ofosu-Ayeh kom sedan in i straffområdet och satte ett hårt inspel mot förstastolpen där både HBK-spelare och Österspelare kom inspringandes. Det var dock Östermålvakten Mathias Nilsson  som fick träff på bollen och andrabollen fick Öster iväg.

Konstig situation i 36:e minuten ledde till Östers första chans av värde. Bolltapp på mitten, ett instick bakom och Jesper Jonasson Westermark var helt plötsligt fri med Malkolm Nilsson Säfqvist. Inget misstag och kvittering.

Ytterligare en konstig situation tre minuter senare när ett inlägg skarvades vidare av Joseph Baffoe och bollen gick till en fri Vladimir Rodic. Rodic kom ur vinkeln lite men avslutet gick i stolpen. Öster, som tidigare inte hotat alls, lyftes av den plötsliga kvitteringen.

HBK-hörna i 44:e minuten och nick i ribban av Samuel Kroon. Det meningen låter dock mycket farligare än var det faktiskt var. Kroons nick var ganska hög och droppade ner på ovansidan av ribban och ut till inspark. Kontroll på situationen av Östermålvakten Mathias Nilsson upplevde nog alla framför tv och på plats på Visma Arena.

Några kommentar i paus av Joseph Baffoe till Discovery+

- Öster fick lite momentum efter kvitteringen men det är bara att kämpa på. Det känns dock stabilt överlag.

- Fortsätta bygga nedifrån och vi vet vad vi är kapabla till.

- Man måste variera sina straffar lite, skrattar Joseph Baffoe avslutningsvis.

Andra halvlek

Ahmad Bonnah i Öster stod första dagens dittills hårdaste skott i matchminut 48 när testade Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet. "Malle" såg lugn ut och styrde väck bollen.

Hyfsat nickläge för Samuel Kroon på Marcus Olssons inlägg. Bollen dock över ribban i 53:e minuten. Dubbla blockerade avslut minuten senare av först Simon Lundevall och sen Samuel Kroon. Mer tryck mot Östermålet andra femminutaren i andra halvlek efter att första fem hade varit i Östers favör. Farlig skarvnick sedan av Sadat Karim på Samuel Kroons inlägg. Nicken landade på ovansidan av målet. Decimetern för hög.

Lite mer Öster igen efter en bra period av HBK. Dock mest bollinnehav på HBK:s planhalva.

1-2 till Halmstad i efterdyningarna av en kantfrispark. Bollen blev fast och hittade till slut till Villiam Dahlström som gjorde sitt första tävlingsmål för Halmstads BK.

Villiam Dahlströms glädje för sitt första HBK-mål delas med Erik Ahlstrand

Hyfsad nick av Jesper Jonasson Westermark i 67:e minuten men den var lite lös om än välriktad men ställde inte till några jätteproblem för "Malle". Hauksson i Öster drog till i 69:e minuten och bollen gick i burgaveln. "Malle" dock med kontroll på situationen.

Nick i ribban av Jesper Jonasson Westermark på deras första hörnan i minut 76. HBK redde till slut ut situationen.

1-3 kom av Mikael Boman. HBK fick frispark på mittplan. Andreas Johansson slog en snabb frispark upp på Simon Lundevall. Lundevall spelade till Kroon som sen spelade in till Mikael Boman som placerade in 1-3.

Boman målade igen när han placerade in Samuel Kroons inspel

Dubbla Alexander-byten i 85:e minuten när Berntsson och Johansson kom in istället för Dahlström och Olsson.

Tid kvar förstås efter bytena och målet låg i att ta hem dessa tre poäng till Halmstad. Öster med mycket boll men det tog ofta stopp halvvägs in på HBK:s planhalva.

Dock ett jätteläge för HBK när en konstig felpass hamnade i Alexander Johanssons ägo. Samuel Kroon skapade en 2v1-situation men skottet med högern högt över/utanför.

HBK stängde matchen fullständigt när Alexander Johansson snodde bollen på mittplan, kom fri med målvakten och drog in 1-4 i 90:e minuten.

Efter målet fick vi se två debuter. Albin Ahlstrand och Pontus Carlsson, båda födda 2004, fick känna på Superettan-pulsen. Grattis till debuten, killar!

Efter det hände inget direkt och tre poäng hem till Halmstad!

Några kommentar efteråt av Villiam Dahlström till Discovery+

- Det är en otroligt skön bortavinst i en tight tabell.

- Det är skönt att hitta nätet. Man får ju springa på en del och till slut kom den in.

- Vi var bra första 30 och sen lite tufft när dem kvitterade. Vi gör en stark andra halvlek.

- Vi har en bred trupp och många som är med och bidrar. Hela laget är i bra fysisk form och det visar sig på resultaten.

Östers IF – Halmstads BK, 1-4 (1-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Marcus Olsson (Alexander Berntsson, 85) – Samuel Kroon (Pontus Carlsson, 91)Joel Allansson , Erik Ahlstrand – Simon Lundevall (Albin Ahlstrand, 91) – Villiam Dahlström (Alexander Johansson, 85), Sadat Karim (Mikael Boman, 74)

Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Taulant Parallangaj,

Varning Joseph Baffoe (22)

Mål 0-1 (22) Joseph Baffoe, straff, 1-1 (36) Jesper Jonasson Westermark, 1-2 (65) Villiam Dahlström (Samuel Kroon), 1-3 (79) Mikael Boman (Samuel Kroon), 1-4 (90) Alexander Johansson