Nissmo minns tillbaka

På måndag, den 9 maj, spelar HBK:s herrlag match mot Skövde AIK på bortaplan. HBK har bara mött Skövde-laget två gånger i seriesammanhang och det var 1973 i division 2 Södra. Då blev det seger på Örjans vall och förlust på bortaplan.

En av HBK:s spelare 1973 var Jan Nissmo, som 1972 kom från Skövde AIK. Det blev fyra säsonger, 1972-1975, för Jan Nissmo i HBK-tröjan och många minns honom som en tuff kämpe som gav allt i alla lägen.


En av hans specialiteter var att glidtackla på ett framgångsrikt sätt och då hyllades han extra mycket av publiken på Örjans vall.


Jan Nissmo kvalade med sitt Skövde AIK till Allsvenskan 1970. På bilden är han trea från höger i nedre raden.

Inför måndagens match mellan HBK och Skövde AIK har vi pratat med Jan Nissmo om hans tid i Halmstad och om matchen på måndag.


Skövde AIK hade ett bra lag 1970 och kvalade då till Allsvenskan men hamnade på fjärde plats i kvalgruppen och missade avancemanget. En av spelarna i laget var Jan Nissmo och flera allsvenska klubbar fick upp ögonen för den duktige västgöten.


En av klubbarna som visade intresse var HBK.

- Stig Nilsson ringde till mig och bjöd ner mig en helg till Halmstad hösten 1971. Jag fick se en match och bekanta mig lite med staden och klubben. Därefter åkte jag hem och funderade lite. Jag fastnade direkt för klubben och det skulle kännas rätt att skriva på för HBK och det gjorde jag. Jag stortrivdes hela tiden i HBK, berättar Jan Nissmo.


På den här tiden hade spelare i HBK:s A-lag ett jobb vid sidan av fotbollen.

- Jag hade en utbildning som byggnadsplåtslagare och jobbade på Plåtman i Genevad. Där jobbade jag tillsammans med HBK-målvakten Tomas Eriksson. När jag kom tillbaka till Skövde började jag jobba som brandman och det var jag fram till pensionen, säger Jan.


Första matchen i Allsvenskan 1972 borta mot Malmö FF. Bakre raden fr v Bernt Andersson, Ingvar Andersson, Lars-Göran Karlsson, Tommy Södergren, Ingvar Sandberg, John Lindau, Lars-Erik Larsson, Sylve Bengtsson. Främre raden fr v Roland Fransson, Lennart Alexandersson, Thomas Eriksson, Jan Nissmo, Bengt-Göran Svensson och Ulf Alexandersson.

Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Det var stort att debutera i Allsvenskan 1972. Det är ju alla spelares dröm att någon gång få spela i Allsvenskan. Det gick inte så bra för oss i Allsvenskan 1972 och vi åkte ur serien. Ett roligare minne är från 1973 när vi i den näst sista omgången av div. 2 Södra vann med 2-1 på bortaplan mot IFK Malmö och därigenom säkrade seriesegern och platsen i Allsvenskan 1974.


En rolig grej hände med Nissmo 1972 när den nya huvudläktaren byggdes.

- Det var en av mina första matcher i HBK och jag var avbytare. I andra halvlek sa tränaren till mig att värma upp för ett inhopp. På grund av bygget av läktaren, så fick jag värma upp bakom läktaren. Jag värmde och värmde men ingen tränare hörde av sig och plötsligt såg jag publik som var på väg att lämna matchen. Matchen var slut och tränaren hade glömt mig. Det var lite komiskt, minns han.


Lagfoto från Nissmos sista säsong i HBK 1975. Bakre raden fr v Alf Peterson, Bertil Andersson, Claes Grundström, Lennart Ljung, Bengt-Göran Svensson, Morgan Johansson, Lars-Erik Larsson, Rutger Backe, Bo Mattsson. Främre raden fr v Roland Fransson, Jan Nissmo, Claes-Göran Karlsson, Peder Amberntsson, Ingvar Andersson, Ingvar Flink, Hans Selander.

Nissmo lämnade HBK inför 1976, då familjen fick hemlängtan.

- När jag kom tillbaka till Skövde, så blev det spel i Skövde AIK 1976-79. Därefter hade jag några tränarjobb på lägre nivå men det var inget för mig. Jag var van vid att man satsade hårt och då var det svårt att träna lag där spelarna inte hade samma inställning och det var ofta olika många spelarna på träningarna, säger Jan.


Har du kontakt med någon HBK-spelare från din tid i HBK?

- Ingvar Andersson, som var en duktig anfallare på den tiden, har jag fortfarande kontakt med och vi brukar hälsa på varandra ibland. Jag har också varit nere på Örjans vall några gånger när det har varit olika jubileum och det är alltid roligt att träffa gamla lagkamrater, berättar Jan.


På måndag möts lagen, som Jan Nissmo har representerat, och Skövde AIK har överraskat, som nykomlingar, och leder Superettan tre poäng före HBK.

- Jag har mer koll på HBK, för jag har följt HBK mer än Skövde AIK de senaste åren. Men jag har koll på att Skövde har överraskat hittills i år och det beror mycket på att Tobias Linderoth är en mycket duktig tränare. Jag tippar att det blir oavgjort mellan lagen, avslutar den tidigare HBK-kämpen Jan Nissmo med att säga.
JAN NISSMO 

Född 16 september 1949

Från Skövde AIK 1972, till Skövde AIK 1976

Allsvenska matcher/mål 67/1

Div. 2-matcher/mål 26/0


......
Bilden överst är ett montage med ett nytaget foto på Jan Nissmo. Bilden i bakgrunden är en faksimil från Hallandsposten 27 oktober 1975 där Nissmo syns mellan Ingvar Andersson och Lennart Ljung. Glada miner efter att i sista matchen klarat det allsvenska kontraktet. Det blev Nissmos sista mtach i HBK.