Matchprofilen: Thomas Boakye

Matchprofilen till hemmamatchen mot Östersunds FK är Thomas Boakye, som spelade i ÖFK 2012-2014. Nu gör han sin femte säsong i HBK-tröjan.
Thomas Boakye kommer från Kumasi i Ghana och hans fotbollstalanger tog honom till fotbollsakademin Right to Dream Academy i Accra. Right to Dream är en framgångsrik fotbollsakademi som har utbildat många duktiga spelare och de har till exempel vunnit Gothia Cup fyra gånger
- När jag var 10 år flyttade jag till Right to Dream Academy och det ligger 25 mil från min hemstad. Jag fick ett kontrakt på fem år och jag bodde där och det var skola kombinerat med fotboll, säger Thomas. 


Thomas Boakyes första svenska klubb var Östersunds FK. Här representerar han jämtlänningarna vid en match 2014.

Efter åren på Right to Dream fick Thomas ett stipendium till ett college i sydvästra England som heter Hartpury College.
- Jag var där i två år och under den tiden fick jag också provspela med Manchester City. Det var spännande. Tillsammans med Hartpury College spelade jag i Gothia Cup och vi kom trea 2010. Jag har också spelat ett par matcher i Ghanas U20-landslag när laget var på en turnering i Italien.

Efter tiden i England skrev Thomas, som 19-åring, på för Östersunds FK. ÖFK spelade då i Division 1 Norra och tränades av Graham Potter.
- Graham hade sett mig i Ghana och ville ha mig till Östersund, som då var på väg uppåt i seriesystemen. Det var en bra erfarenhet för mig att komma till Östersund och jag klarade av det kalla vädret bra. Jag visste lite om Sverige när jag bodde i Ghana, för jag hade vänner som spelade fotboll i Sverige och de sa att Sverige är ett bra land. Jag kände mig redo för mitt första proffskontrakt, berättar Thomas.

Thomas Boakye har många strängar på sin lyra. Han är, som vi alla vet, en framgångsrik fotbollsspelare men han är även duktig konstnär.
- Jag har ritat och målat sedan jag var liten och sedan ökade intresset för att måla när jag bodde i England. I Östersund hade vi olika kulturprojekt och då gjorde jag en tavla, som ställdes ut och såldes. Pengarna gick till välgörenhet. Efter vernissagen i Östersund har jag också haft utställningar i Varberg och Halmstad.


En nöjd Thomas Boakye jublar efter att han gjort 1-0 i bortamatchen och seriefinalen mot Degerfors iF i augusti 2020.

Thomas har en stiftelse, som heter Thomas Boakye Foundation och att sälja tavlor är ett sätt att få in pengar till stiftelsen.
- Jag tycker det är mycket viktigt att stödja barn och ungdomar i Ghana och det kan jag göra genom min stiftelse. När jag är hemma i Ghana, så brukar jag organisera en fotbollsturnering och då har jag kunnat ge bort fotbollsutrustningar från lagen som jag har spelat i. Förra året var Sadat Karims lag med och då kunde vi överlämna tröjor från HBK. Det var mycket uppskattat, säger Thomas.

Nästa hemmamatch för HBK är mot Boakyes tidigare klubb Östersunds FK. Vad vet du om Östersund i år?
- Jag vet att de har många nya spelare men Ali Keita och Sam Mensiro finns kvar i laget sedan min tid i ÖFK. Jag ser framemot att möta Östersund och jag tror att det blir en bra match. Superettan är en tuff serie och alla lag vill slå HBK, som kommer från Allsvenskan. Det gäller att vi är fokuserade och håller oss till vår matchplan, säger Thomas.


I årets matchställ. Här mot Dalkurd FF för några veckor sedan.

Som avslutning berättar Thomas vilka platser i Halmstad som han har som favoritplatser.
- Jag gillar att sitta på Söderpiren och ta en kopp kaffe i lugn och ro. Sedan tycker jag om att vara i Tylösand, med mina lagkamrater, när det är fint väder och njuta av det.


THOMAS BOAKYE

Född 10 maj 1993
Från Varbergs BoIS 2018
Allsvenska matcher/mål 22/0
Kvalmatcher 2/0
Superettan matcher/mål 82/6 (Även 77/11 i Varbergs BoIS och 30/5 i Östersunds FK) 
Spelarkarriär Right to Dream FC (-2012), Östersunds FK (2012-2014), Varbergs BoIS (2015-2017), Halmstads BK (2018-)