Matchprofilen Mikael "Gus" Rosén

Matchprofilen till hemmamatchen mot IF Brommapojkarna är Mikael ”Gus” Rosén eftersom han vet hur man gör mål på Brommapojkarna. När HBK mötte BP i Allsvenskan den 28 maj 2007 gjorde ”Gus” matchens enda mål redan efter 73 sekunder. Efter segern låg HBK på tredje plats i Allsvenskan.

- Jag kommer ihåg att jag sköt ett lågt skott i det bortre hörnet och att vi sedan hade många målchanser i matchen utan att det blev fler mål. Vi försvarade oss bra och lyckades vinna matchen med mitt tidiga mål. Laget var inne i en bra period då och jag var själv inne i ett målstim med fyra mål på fem matcher. Det startade med målet mot BP och i matchen efter gjorde jag mål mot Hammarby hemma på Örjan. Sedan gjorde jag också ett mål borta mot Malmö FF, när vi vann med 2-1. I bortamatchen mot Gefle IF gjorde jag inget mål och då förlorade vi med 2-0. Mitt fjärde mål kom i nästa match när vi mötte IF Elfsborg hemma på Örjan den 3 juli. Det var ett långskott som borrade sig in i målvaktens ena kryss och vi vann matchen med 3-0, minns ”Gus”.Allsvensk debut 1997. Hemma mot Malmö FF får Mikael Gustavsson spela vänsterback. Här i en duell med Hasse Mattisson som han senare spelade tillsammans med i HBK.


Mikael Roséns fotbollskarriär började i Fågelsta IF, som ligger i Motala kommun. När han var 12 år gammal gick han över till Motala AIF. Motala var en större förening och under Mikaels tid i föreningen spelade man under många år i den näst högsta serien.


Efter tio år i Motala AIF skrev Mikael på för HBK inför säsongen 1997.

- Det hade gått bra för mig i Motala och flera allsvenska klubbar var intresserade av att värva mig. Jag besökte bland annat IFK Norrköping men Tom Prahl låg på mig hela tiden och ringde flera gånger i veckan och ville ha mig till HBK. Det var viktigt för mig att ha en tränare som trodde på en och jag visste att HBK var en familjär klubb, som gärna lyfte fram unga spelare, så därför valde jag HBK, berättar Micke, som varit gäst i de två senaste avsnitten av HBK-podden Sigges Cirkus.Under sina år i Helsingborgs IF fick han spela emot HBK. Här i en match 2002 när Pascal Simpson gjorde sin debut för HBK.

- Jag märkte när jag kom till HBK att det var en professionell klubb med bra tränare och övrig personal. Jag och min fru blev väl omhändertagna när vi kom till Halmstad och jag kommer ihåg att Tom Prahl visade oss Halmstad med omgivningar. Det var mycket trevligt. Klubben var måna om oss och såg till att vi skulle trivas på ett bra sätt.


I HBK började ”Gus” som vänsterback men i hemmamatchen mot Västerås SK, strax efter midsommar 1997, bytte han och Fredrik Andersson plats. Resten av säsongen spelade ”Gus” högerback och i den minnesvärda 6-0-vinstenmot IFK Göteborg den 3 augusti 1997 gjorde han sitt första allsvenska mål.

- I Motala spelade jag på många olika platser och jag kommer ihåg att Tom Prahl var i Göteborg och tittade på mig när vi i Motala mötte BK Häcken och under den matchen spelade jag på många olika positioner. 

- Målet mot IFK Göteborg kommer jag ihåg av många olika anledningar. Jag gjorde mitt första allsvenska mål, vi vann en storseger och det var härlig stämning på Örjansvall.Matchhjälte 2010 mot IFK Göteborg efter 1-0 inför 8 368 åskådare. Här gläds han över sitt mål tillsammans med Marcus Olsson, Christian Järdler (16) och Tomas Zvirgzdauskas.


Hur fick du smeknamnet ”Gus”?

- Det var Tom Prahl som kom på namnet ”Gus” eftersom jag 1997 hette Gustavsson i efternamn. När jag kom till HBK, så var vi två som hette Mikael. Det var jag och Mikael Svensson och då tyckte Tom att det räckte med en Micke och då fick jag heta ”Gus”.


Efter Mickes andra SM-guld i HBK-tröjan år 2000 blev det tre säsonger i Helsingborgs IF. Därifrån bar det av till danska Viborgs FF.

- Jag spelade i Viborg tillsammans med bland annat Martin Åslund och John Alvbåge och säsongen 2005/2006 slutade vi på fjärde plats i Superligaen. Ett av Viborgs bättre resultat i Danmarks högsta fotbollsliga.
- Därefter lockade Janne Andersson mig tillbaka till Halmstad och HBK. Det passade bra eftersom vår dotter skulle börja i första klass efter sommaren 2006, säger Micke.


Den andra sejouren i HBK blev sexårig och sammanlagt har ”Gus” gjort 228 allsvenska matcher för HBK och det placerar honom på en fin sjätteplats, när det gäller antalet allsvenska matcher genom tiderna i HBK. Före honom på listan finns Torbjörn Arvidsson med 306 matcher, Tommy Jönsson 304, Håkan Svensson 253, Fredrik ”Fidde” Andersson 246 och Sigge Johansson 239.Som lagkapten dirigerar han sina medspelare 2011. På bilden syns även Emil Salomonsson och Michael Görlitz.


De första åren i återkomsten till HBK spelade ”Gus” mest som högerback eller vänsterback. 2010 var Lasse Jacobsson ny tränare i HBK och satsade helt på Mikael Rosén som innermittfältare. Det gick så bra att han tilldelades HP-dribblern det året.

- Jag har alltid spelat på många olika positioner. När jag spelade i Motala AIF hade jag den gamle storspelaren Thomas Nordahl som tränare och han ville ha mig som innermittfältare. Det blev inte så då, utan det dröjde många år innan jag hamnade som innermittfältare i ett lag.


”Gus” bor kvar i Halmstad med sin familj och jobbar nu som säljare av förbrukningsmaterial till företag. Han har också under några år varit ungdomstränare i HBK.

- För tre år sedan var jag assisterande tränare i HBK:s U19-lag med spelare som är födda -01 och -02. I det laget ingick bland annat Erik Ahlstrand, som nu spelar i A-laget. Nu stöttar jag flicklaget i HBK, som min 10-åriga dotter spelar i, berättar han.


HBK har många spelare i A-lagstruppen, som kommer från den egna Akademin. Vad, tycker du, krävs för att man som spelare ska lyckas på en hög fotbollsnivå?

- Jag var bara 15 - 17 år när jag började spela A-lagsfotboll men sedan dröjde det till att jag var 22 år när jag debuterade i Allsvenskan. I dagens läge är det sent men det visar också vikten av att inte ge upp för tidigt som en ung spelare. Jag tror att det viktigaste för unga spelare är att de har drivkraften och viljan att hela tiden bli bättre. Att aldrig vara nöjd. Det är också viktigt att de får speltid, menar ”Gus”.Båda har spelare i både HBK och HIF. Mikael Gustavsson och Christoffer Andersson efter en match 2011.

Vi avslutar vårt samtal med att prata om hur det kommer att gå för HBK i årets Superettan och i matchen på måndag mot IF Brommapojkarna.

- Jag tycker att det ser bra ut och jag ser med tillförsikt fram emot fortsättningen av säsongen. Om det fortsätter så här, så blir de svårslagna.
Jag tror på vinst mot BP, eftersom de är inne i en bra period nu, tippar ”Gus”.MIKAEL ROSÉN

Född 15 augusti 1974

Från Motala AIF 1997, Viborgs FF 2006

Allsvenska matcher/mål 228/12

Guld 1997 och 2000, lilla silver 1999, brons 1998

HP-dribblern 2010

Allsvensk i Helsingborgs IF 2001-2003 (77/6), brons 2002

Landskamper 3 A, 1 B

Spelarkarriär Fågelsta IF (-1985), Motala AIF (1986-96), Halmstads BK (1997-2000), Helsingborgs IF(2001-03), Viborgs FF (2004-06), Halmstads BK (2006-11)