Matchprofilen: Jonathan Svedberg

Matchprofil till lördagens hemmamatch på Örjans vall mot AFC Eskilstuna är mittfältaren Jonathan Svedberg. Jonathan debuterade som 17-åring i HBK:s A-lag när HBK mötte AFC på bortaplan den 2 juli 2016. 
Han kom in den 60:e minuten när han ersatte Ivo Pekalski på mittfältet. Det blev tyvärr förlust med 4-1 i den matchen. Det gick bättre två år senare när Jonathan gjorde sitt första A-lagsmål mot AFC hemma på Örjans vall. 
- Det var en stor grej att debutera i HBK:s A-lag. Jag hade jobbat hårt sedan jag kom till HBK som 13-åring och det var en pojkdröm att få debutera i A-laget. Mitt första mål i A-laget minns jag mycket väl. AFC ledde med 1-0 och ”Gabbe” kastade ett snabbt inkast till Kosuke Kinoshita och han slog ett inlägg, som jag kunde glidtackla in i mål. Det var en skön känsla och häftigt att få göra sitt första A-lagsmål på hemmaplan inför hemmasupportrarna. Vi vann matchen med 2-1 efter att Höskuldur Gunnlaugsson gjort segermålet efter en passning från mig, berättar Jonathan.


2016 debuterade Jonathan Svedberg i A-laget. Här i en match mot Örgryte IS på Örjans vall.

Jonathan Svedberg började spela fotboll i Astrio som sjuåring. Han kom till HBK 2012 och då var han 13 år. Jonathan spelade i den framgångsrika årgången födda 1999 och flera av spelarna i det laget har blivit A-lagsspelare i HBK. Det är Rasmus Wiedesheim Paul, Gabriel Gudmundsson, Sead Haksabanovic och Emil Tot Wikström. I dagens A-lagstrupp är målvakten Malte Påhlsson också född 1999 men han kom som 20-åring till HBK från IS Halmia.
- Vi 99-or har alltid pushat varandra och vi har spelat ihop länge. Rasmus och jag började spela fotboll tillsammans i Astrio och sedan har vi gått i samma klass, med fotbollsinriktning, på Sannarpsgymnasiet. Att vi har blivit bra fotbollsspelare beror på att vi har haft duktiga tränare och jag vill framför allt hylla Johan Bergström. Johan har haft och har fortfarande en stor betydelse för min spelarutveckling. Han har varit min ungdomstränare i HBK och lärare på gymnasiet och är nu assisterande tränare till A-laget, berättar Jonathan.


2017 var de konkurrenter men sedan 2019 är Jonathan Svedberg och Andreas Johansson lagkamrater.

I januari 2021 trampade Jonathan snett på konstgräset i en träningsmatch mot IFK Värnamo och skadade knät. Korsbandet var av och efter operationen började en lång period av rehab. Efter ett års tuff och hård träning var han tillbaka i HBK:s A-lag när de mötte FC Köpenhamn på träningslägret i februari. Magnus Haglund matchade honom försiktigt under försäsongen och i den tredje omgången var Jonathan tillbaka i startelvan när HBK mötte Dalkurd FF på bortaplan.  
- Jag har inga problem med knät nu och jag känner ingen smärta längre. Under det här dryga året har jag kunnat bygga upp knät igen men det som tar tid är att bygga upp andra delar av kroppen, säger Jonathan.  

2018 gjorde "Jonte" sitt första A-lagsmål i hemmamatchen mot AFC. Här i en duell med den gamle HBK:aren Anel Raskaj i AFC.

Spelarna i HBK har fotbollen som yrke och det kräver mycket tid, om man ska kunna prestera på en hög nivå men naturligtvis finns det tid över till andra aktiviteter. Vi kunde för några år sedan på HBK-TV se att Jonathan Svedberg är en duktig golfare med 4 i hcp.
- Golf är en bra avkoppling och passar bra eftersom risken för skador är mycket liten. Jag är ofta och tränar på Ringenäs GK eller Halmstad Golfarena, när jag är ledig från fotbollen. Det är flera i laget som spelar golf och vi brukar spela tillsammans ibland. I juni är det speluppehåll i Superettan och då ser jag framemot att besöka golftävlingen Scandinavian Mixed, som spelas 9–12 juni på Halmstad GK i Tylösand.


2019 i hemmamatchen mot Dalkurds FF.

Jonathan hann under rehab-tiden med att studera olika kurser på Högskolan.
- Jag trivs med att göra saker vid sidan om fotbollen och då är studier bra. Jag läste kurser på distans förra året och det var kurser inom psykologi och om kost. Nu till hösten har jag anmält mig till nya kurser. Jag kan tänka mig att efter fotbollskarriären arbeta med kostrådgivning i idrottssammanhang men först har jag som mål att bli så bra som möjligt inom fotbollen, säger han.


I oktober 2020 var Jonathan med och spelade upp HBK i Allsvenskan och där avancemanget säkrades mot Pontus Silfwers GIF Sundsvall efter 6-0.

På tal om fotboll. Vilken spelare har du som förebild?
- Jag har alltid spelat som mittfältare och då på olika positioner, så min fotbollsförebild är Toni Kroos. Han spelar i Real Madrid och han är en mycket duktig fotbollsspelare med en bra spelförståelse och han är skicklig på att se olika passningsvägar.

På lördag är det hemmamatch mot AFC Eskilstuna, som leder serien. Vad vet du om årets AFC?
- Det är ett starkt lag, som har gått bra i år Det har alltid varit tuffa matcher när vi har mött dem. Men det är skönt med hemmaplan och att vi spelar på gräs. De är vana vid konstgräs. Jag hoppas att många kommer till Örjan på lördag och stöttar oss. Det ger också extra energi till laget, avslutar Jonathan med att säga.


2022 är Svedberg tillbaka efter sin korsbandsskada. Här har han full kontroll på Östersunds Simon Kroon.


JONATHAN SVEDBERG

Född 22 mars 1999
Från BK Astrio 2011
Allsvenska matcher/mål 11/0
Superettan matcher/mål 82/2    
Spelarkarriär BK Astrio (-2011), Halmstads BK (2012 -)