1942: HBK vann kvalet mot Lundby IF

I dag för 80 år sedan stod det klart att Halmstads Bollklubb var klara för sin andra allsvenska sejour. Efter att trillat ut sommaren 1936 tog det sex år att åter nå högsta serien.
Detta efter att i tredje försöket på fyra år vunnit i kvalet. Efter missar mot IFK Göteborg och GAIS blev det nu seger mot Lundby IF.

I första kvalmatchen på Rambergsvallen hade matchen slutat lika, 1-1. Detta efter att HBK genom Åke Höög tagit ledningen i mitten på första halvlek men där hemmalaget kommit tillbaka och kvitterat en kvart in på andra halvlek.

I returen på Örjans vall en vecka senare chockades större delen av de 7 845 åskådarna på plats när Lundby efter bara tre minuter tog ledningen genom Stig Segerdahl.

I stället för att bli passiva satte spelarna igång med fina anfall och i elfte minuten kom kvitteringen. Detta efter att Karl ”Hompel” Arvidssons frispark hamnade framför ”Pära” Bengtssons fötter men denne missade, och i stället drämde ”Svenne” Nilsson till. HBK hade utjämnat.

Fem minuter på andra halvlek gjorde HBK segermålet som betydde allsvenskt avancemang. Sven Nilssons fina passning nådde Allan Mellberg som sköt utan chans för Lundbymålvakten.

Överlag var HBK det bättre laget och de kunde jubla tillsammans med supportrarna när slutsignalen gick i en match som var ganska ruffig. HBK tilldelades inte mindre än 32 frisparkar medan Lundby fick 24.

Det var glädje i HBK efteråt. Lagledaren Torsten Wiberg till Hallandsposten efter matchen:
- Bara glad över utgången efter alla besvikelser. 2-1 var en aning för lite, men vi vann allright. Laget var lite ihåligt ett slag, men pojkarna kom igen, det var offensivt hela tiden och det hade vi bestämt oss för. Vi ser ljust på framtiden nu, och skälet är delvis det att vi har ett mycket bra reservlag, precis som 1933. Och när vi nu har pojkarna hemma kan det bli lite bättre med träningen. Det var i allra lämpligaste ögonblicket vi kom upp i Allsvenskan igen – nu ska väl intresset hos publiken stiga igen. Pojkarna har verkligen gjort en insats som hela stan borde vara stolt och tacksam över.