Tappad ledning ledde till förlust

Strålande sommarsol på Landskrona IP när HBK gästade Landskrona BoIS under tisdagskvällen. Ett hemmalag som hade nio raka utan förlust. Skulle det bli ett slut på den? Det blev det inte då HBK:s ledning i paus inte räckte utan Landskrona vände till 2-1.
Matchen inleddes med ett HBK i press när Landskrona spelade småfinurligt i sin speluppbyggnad. Efter dryga 70 sekunder blev det hörna till HBK. Den blev riktigt farlig. Bollen droppade ner i målområdet framför Phil Ofuso-Ayeh som med reflexer försökte få bollen i mål men tyvärr över.

Svedberg plockade upp en andraboll efter ett inlägg från höger och blev fälld en bit utanför straffområdet. Svedberg och Erik Ahlstrand vid bollen. Det blev ett skott av Svedberg några decimeter över mål.

Landskrona är ett av Superettans mest spelande och spelskickliga lag och i inledningen av matchen hade det svartvita laget mycket boll. BoIS första avslut kom efter 10 minuter men orsakade inte Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK-målet några bekymmer.

HBK blev dock mer och mer framgångsrika i pressen och att störa hemmalaget i speluppbyggnaden under första kvarten av halvleken. Det krävdes en otrolig löpvilja och intensitet.

HBK:arna vinkade för straff efter 15 minuter men domaren vinkade avvärjande. Svårt att säga om vad som var rätt. Dahlström lyckades strax därefter glidtackla loss bollen av BoIS-målvakten och Sadat Karim fick öppet mål för dålig vinkel. Rejält störd satte Sadat bollen precis utanför.

Dahlström i en defensiv aktion mot hemmamålvakten.

HBK spelade bra och hade bara Dahlström fått ordning på bollen i 17:e minuten så kanske ett hypotetiskt avslut lett till ett mål när han kom rättvänd i straffområdet. Strax därefter inläggsfrispark för HBK. Svedberg med serven. Resultatlös men andrabollen in av Boakye ledde till en hörna. Svedberg med bollen än en gång. Hörnan resultatlös men andrabollen in ledde i alla fall till ett nickavslut av Alexander Berntsson som gick en bit utanför mål.

MÅL! PHIL OFUSO-AYEH! Hans första mål i den blåa tröjan. Vändning först från Baffoe till Ofuso-Ayeh. På ett tillslag förlängdes bollen till Sadat Karim. Phil ångade på och Sadat Karim stack in bollen bakom backlinjen och Phil klippte till och mål.

Phil Ofuso-Ayeh efter sitt första HBK-mål.

Jätteläge igen strax därefter. Villiam Dahlström i målområdet. Bollen kom lite bakom honom så han försökte klacka in den. Hemmamålvakten krävdes på en fin räddning. HBK väldigt bra i en period här i mitten på första halvlek men hög intensitet, löpvilja, bra passningsspel och man skapade chanser.

Boakye satt enkelt in bollen bakom Landskronas backlinje i 28:e minuten till Villiam Dahlström. Villams avslut täcktes dock till hörna. Fint samspel av firma Dahlström/Karim (30) och ny hörna till slut. Variant med avslut från Allansson, bortnickat till en ny hörna som det blev frispark på till BoIS.

10 minuter sen med inte så mycket rapporterbara händelser. Hörna till Landskrona efter 41 minuter. Den togs bort på förstaytan av Sadat Karim.

0-1 i paus till vårt kära HBK efter Phil Ofuso-Ayehs första mål i HBK-tröjan.

Phil Ofosu-Ayeh  till Discovery+ i paus.

- Det är kul att spela att spela wingback men mycket spring. Det var speciellt att göra mål.
Notis: Phil gjorde senast mål 2017.

49:e minuten. Hörna hemmalaget som togs bort av Andreas Johansson. Pigg inledning av de svartvita i andra halvlek.

HBK tryckte sig fram efter handfull minuter och satte spel på Landskronas planhalva under stämsång från många HBK:are på ena kortsidan.

Fin chans för Dahlström (53). Instick från Svedberg och Dahlström fri med målvakten. Landskronas målvakt kom dock väldigt nära Dahlström och kunde rädda bollen.

Mycket boll för Landskrona efter 10 minuter av halvleken och det varade länge i andra halvlek. Detta dock utan att riktigt hota i HBK:s straffområde.

Första gången bollen egentligen kom in i straffområdet så nickades bollen i mål av Ousmane Diawara. Detta i minut 66.

I minut 70 nådde Ahlstrands inlägg Karims panna men nicken utanför.

Underlig situation när "Malle" blev tacklad i huvudet men spelet fortsatte och Landskronas avslut räddade Thomas Boakye med pannan på mållinjen.

2-1 till Landskrona efter ett tungt skott från 20 meter av Filip Ottosson när 79 minuter var spelade. Landskrona var bra i andra halvlek och HBK fick nu jaga kvittering med dryga 10 minuter kvar.

Men fem minuter kvar förflyttades Alexander Berntsson från backlinjen upp på topp för att vinna dueller. Samme Berntsson blev nedsparkad rätt hårt i mittcirkel i 87:e minuten och en möjlighet för HBK att flytta upp laget. Frisparken träffade "Berras" huvud men Landskrona kunde få bort bollen. Även i nästa anfall vann "Berra" duellen.

Svedberg fick in bollen efter ett inkast i 88:e minuten och Sadat Karim tvingade Landskronas målvakt till en bra räddning.

Sju tilläggsminuter på Landskrona IP. Skulle HBK kunna hitta läget för en kvittering?

Nyinbytte Mikael Boman fick pannan på bollen efter Erik Ahlstrands inlägg men tyvärr rakt på målvakten.

95 minuter spelade. Hörna HBK. Svedberg vid bollen. "Malle" kom även han upp. Men frispark till hemmalaget.

Berntsson fick ytterligare en nick mot mål men inte tillräckligt med fart för att passera mållinjen vid första stolpen.

Landskronas vändning i andra halvlek räckte och HBK fick inkassera en förlust.

Andreas Johansson till Discovery+ efter matchen.

- Jag tycker vi gör en bra första halvlek och vinner bollen högt upp. Vi borde förvaltat lägen bättre och kommit in med en större ledning i paus. Dem är bättre än oss i andra men de skapade egentligen inte så mycket. Dem gör mål på ett inlägg och ett skott. Sen har dem läget när "Malle" låg ner.

Landskrona BoIS - Halmstads BK, 2-1 (0-1)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Joseph Baffoe, Alexander Berntsson, Thomas Boakye (Emil Tot Wikström, 94) - Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Erik Ahlstrand - Sadat Karim (Mikael Boman, 91), Villiam Dahlström (Alexander Johansson, 78)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Kazper Karlsson, Andreas Bengtsson, Taulant Parallangaj, Marcus Olsson
Mål 0-1 (23) Phil Ofuso-Ayeh (Sadat Karim), 1-1 (66) Ousmane Diawara, 2-1 (79) Filip Ottosson