Matchprofilen Joel Allansson

Tisdagen den 5 juli har HBK:s herrlag en match på Örjans vall mot Jönköpings Södra. Matchprofil till den matchen är Joel Allansson, som gjorde sin 50:e seriematch i HBK-tröjan när lagen möttes på Stadsparksvallen den 3 oktober 2020.
Vad kommer du ihåg från matchen mot Jönköpings Södra på Stadsparksvallen 2020?
- Det var lite rörigt inför matchen eftersom vi hade fått Covid 19 i truppen och Ante var sjuk och han kunde inte spela. Jag fick spela högerback och det gjorde jag också när jag debuterade i Allsvenskan för Göteborg, så det var inte en ovan position för mig. Mitt minne från matchen är att det var en tråkig match med få händelser. Jönköping vann med 1-0 efter en kontring. Efter den matchen startade vi vårt segertåg med nio raka vinster, säger Joel när vi pratar med honom inför matchen mot Jönköpings Södra.


Det var i IFK Göteborgs tröja som Joel Allansson debuterade i Allsvenskan och tog bl.a. två medaljer.

Joel Allansson började spela fotboll i den småländska klubben Nybro IF. Tidigt blev han uppmärksammad för sina fotbollstalanger och han flyttade som 16-åring till Göteborg för spel i IFK Göteborg.
- I januari 2009 flyttade jag till Göteborg och började på Katrinelundsgymnasiet. Det är ett gymnasium med idrottsinriktning och vi hade fotbollsträning både i skolan och med Blåvitt. Jag bodde hos min äldre bror, som studerade juridik. Sommaren 2011 skrev jag på ett A-lagskontrakt med Göteborg och under åren i Blåvitt blev det ett Lilla silver 2013 och ett cuppguld 2013 och ett Stora silver 2014, berättar Joel.

I december 2014 skrev Joel på ett 3,5 årskontrakt med Randers FC i den danska ligan och där var han en del av tiden lagkamrat med de tidigare HBK-spelarna Kalle Johnsson och Mikael Boman.
- I Randers spelade jag inte så mycket första året men andra året var jag ordinarie den mesta tiden. Då gick det också bra för laget. Under mitt sista år i Randers 2018, gick det sämre för laget och jag hade dessutom skadat ett inre ledband i knäet under hösten och då fick jag höra att HBK ville ha mig. Jag pratade både med Boman och Kalle Johnsson och de hade bara bra saker att säga om HBK. Dessutom fanns Simon Bakkioui i klubben och han är mycket duktig om man har några skador. Så jag skrev på för HBK och nu har jag kontrakt till och med 2023.


Han flyttade till Randers i Danmark och fick möta IFK Göteborg och Mikael Boman. De blev senare lagkamrater i Randers och senare i HBK.

I januari 2017 fick Joel äran att spela i det svenska fotbollslandslaget när han kom med i januaritruppen. Det blev 2 A-landskamper den gången.
- Det var stort och en rolig upplevelse trots att det inte var det ”riktiga” landslaget. I den första matchen mötte vi ett bra Elfenbenskusten och förlorade med 1–2. Jag fick göra ett inhopp i slutet på matchen. Slovakien var motståndare i vår andra match och då vann vi med 6–0 och jag spelade hela matchen. I det laget ingick bland annat Victor Claesson och Alexander Isak, som nu tillhör A-landslaget, berättar Joel.  


Fina insatser gjorde att han blev uttagen till januariturnén 2017. Här en bild från en träning tillsammans med Viktor Claesson.

Vem är den bäste spelaren som du har spelat med och vem är den bäste spelare som du har mött?
- När jag spelade i Blåvitt så var Tobias Hysén mycket bra, så jag väljer honom som den bäste som jag har spelat med. Jag har mött många bra spelare och när jag spelade i Blåvitt, så mötte vi Sjachtar Donetsk i en träningsmatch och på deras mittfält spelade brassen Willian. Willian spelade sedan under många år i Chelsea och var en mycket svår motståndare, säger Joel.

Nu gör du din fjärde säsong i HBK och hur vill du beskriva föreningen Halmstads BK?
- Det är en familjär klubb och det är människorna i klubben som skapar den fina kulturen. Man mår bra i HBK och Örjans vall är en jättefin plats, menar Joel.


2020 gav han HBK ledningen i bortamatchen mot Dalkurd FF.

Vilket är hittills ditt bästa HBK-minne?
- Det får bli 2020 när vi gick upp i Allsvenskan och speciellt då 6–0-vinsten borta mot GIF Sundsvall, som säkrade avancemanget. Den hösten, med nio raka segrar, kändes det som om att vi inte kunde förlora. Det tråkiga var att vi spelade matcherna utan en publik. Man vill uppleva framgången tillsammans med supportrarna. Jag hoppas att det kan bli så i år.

Du debuterade tidigt i Allsvenskan som en ung talang och vad tycker du krävs för att man ska lyckas på en hög fotbollsnivå?
- Det handlar mycket om det mentala och att man ska vara redo mentalt för att spela på en hög nivå. Det är också viktigt att hela tiden försöka utveckla sig och att ha viljan att vinna. Man ska också sikta högt, menar Joel.


I matchen mot Malmö FF och Anders Christiansen i augusti 2021.

I den senaste hemmamatchen mot Trelleborgs FF blev det förlust för HBK när TFF i slutet på matchen lyckades göra två mål och vända HBK:s 1–0-ledning till en seger med 2-1. 

Vad var det som inte stämde i matchen mot TFF, enligt dig?
- Vi kom inte upp i vår normala nivå och spelet med bollen stämde inte. Det var många slarviga misstag och vi hade få kombinationer som kunde leda till några bra målchanser. Vi fick inget grepp på matchen, som vi brukar få. Nu vill vi ha revansch mot Jönköpings Södra och då måste vi vara mer aggressiva och vinna dueller. Med ett bra presspel kan vi förhoppningsvis skapa fler bra lägen, som gör att vi vinner matchen, avslutar Joel vårt samtal med att säga och han hoppas på att många kommer till Örjan och stöttar laget.
  

JOEL ALLANSSON

Född 3 november 1992
Från Randers FC 2019
Allsvenska matcher/mål 29/0
Superettan matcher/mål 67/3
Årets kvast 2019
Allsvensk i IFK Göteborg (61/2)
Stora silver med IFK Göteborg 2014
Cupmästare och lilla silver med IFK Göteborg 2013
Landskamper 2 A, 5 U, 9 J, 9 P
Spelarkarriär Nybro IF (-2008), IFK Göteborg (2009–2014), Randers FC (2015–2018), Halmstads BK (2019-)