HBK vann seriefinalen

Det blev seger mot Brage i seriefinalen efter att två fasta situationer blivit avgörande. Först en härlig frispark av Jonathan Svedberg och sedan en kylig straff av Joseph Baffo. Däremellan hade hemmalaget kvitterat men HBK vann med 2-1.
Inför matchen sa Magnus Haglund följande i Discovery+:
- Det är en härlig dag som vi har framför oss, det är den här typen av matcher som man vill ha. Det gäller att vi har bra aggressivitet och att vi ställer upp snabbt. Sen gäller det att ta vara på de fasta situationerna som kan bli en avgörande faktor, menade Magnus.

I HBK fick Alexander Johansson första chansen i en startelva, vilket innebar att det blev avbytarbänken för Villiam Dahlström. På bänken var Andreas Bengtsson tillbaka i stället för Marcus Olsson.

HBK tog tag i matchen direkt och hade två hörnor redan under de första två minuterna. Brage fick efter hand mer bollinnehav men det var en ganska försiktig inledning där lagen kände på varandra.

Efter fjorton minuter fick HBK ett bra frisparksläge fem meter utanför straffområdet. Jonathan Svedberg tog sats och slog en perfekt frispark som gick över muren och letade sig otagbart för målvakten in i nät.
- Jag har tränat mycket på frisparkar och fick här ett bra frisparksläge i bra yta. Det var bara att göra som på träningarna, menade Svedberg i intervju med Discovery+ i paus.

Nästa (halv)läge fick HBK när Sadat Karim (21) fick tag i bollen inne i straffområdet men där Brageben täckte så det blev inget av det.

Brages första tillstymmelse till chans kom (26) när Joakim Persson fick ett bra läge inne i straffområdet, men gjorde en fint till och då kunde Thomas Boakye bryta samtidigt som han blev nersparkad och fick varning.

Nästa chans fick Brage (38) när Douglas Karlberg nickade över i ganska fritt läge efter ett inlägg från vänsterkanten. Under sista minuterna hade hemmalaget några anfall utan att komma till någon riktig bra målchans.

Målskytten var ganska nöjd med första halvlek när han intervjuades av Discovery+.
- Det är helt okej från vår sida. Vi ligger lite lägre och är bekväma med det. I vissa anfall kan vi hålla i bollen, och även kunna höja tempot, menade "Jonte".

Magnus Haglund var inte helt nöjd med sista delen av första halvlek:
- Sista kvarten klarade vi inte av att spela klart våra anfall, och då får vi försvara lite för mycket. Vi vill ha bättre längd och mer bett i våra anfall, sa Haglund i paus till Discocery+.

Direkt i inledningen av andra halvlek kom kvitteringen. En nick av Douglas Karlberg räddades av Malkolm Nilsson Säfqvist men på returen slogs bollen i mål av Niklas Söderberg. I samma ögonblick blev domaren Per Melin nersprungen av en glad hemmaspelare och det blev ett avbrott i matchen.

Hemmalaget fick energi och var det bättre laget med mycket fysik. Dock var det HBK som fick nästa stora chans (60) när Jonathan Svedberg klippte till direkt från 20 meters håll där målvakten bara tittade på och såg bollen ta i ribban.

Strax efter (62) gjordes ett dubbelbyte där anfallarna byttes ut mot Boman och Dahlström.

Alexander Berntsson nickade (69) sedan en frispark av Svedberg i stolpen innan målvakten fick bollen till hörna. I anfallet efter fick Erik Ahlstrand till ett skott som dock täcktes till hörna. HBK började ta över initiativet av matchen. Dock var nästa chans Brages när Seth Hellberg drog till från långt håll men "Malle" klarade den utan problem.

Brage ville ha in mer energi i laget och gjorde ett trippelbyte med drygt tio minuter kvar av ordinarie speltid.

Minuten senare fick Phil Ofosu-Ayeh till ett bra inlägg där Villiam Dahlström dyker upp vid bakre stolpen men nickade över i bra läge.

Det var mycket HBK och Brage stack bara upp i något enstaka anfall. I 87:e minuten tilldelades HBK en straff efter att Erik Ahlstrand blivit nersparkad. Joseph Baffo placerade den lugnt och elegant vid målvaktens vänstra stolpe.

När tiden passerade 90 minuter visade fjärdedomaren sex minuters tillägg. Brage försökte trycka framåt mer än de gjort sista halvtimman av ordinarie tid.

Villiam Dahlström (93) kom till en bra omställning där han i trängt läge fick till ett avslut som målvakten klarade.

Några fler mål blev det inte utan HBK kunde vinna seriefinalen mot Brage med 2-1 och gör ett litet ryck i tabellen.

- Skönt att få åka hem med tre poäng. Vi kontrollerar matchen ganska bra. Förhoppningsvis är vi uppe i topp så vi kan studsa upp igen. Spelar vi så här så har vi alla förutsättningar att lyckas, menade Baffo efter matchen i intervju med discovery+.

IK BRAGE - HALMSTADS BK  1 - 2

Malkolm Nilsson Säfqvist - Joseph Baffo, Andreas Johansson, Alexander Berntsson - Phil Ofosu-Ayeh, Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Erik Ahlstrand, Thomas Boakye - Alexander Johansson (Mikael Boman, 62), Sadat Karim (Villiam Dahlström, 62)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Andreas Bengtsson, Taulant Parallangaj, Kazper Karlsson, Emil Tot Wikström
Varningar Erik Ahlstrand (42)
Mål 0-1 (14) Jonathan Svedberg, 1-1 (46) Niklas Söderberg, 1-2 (88) Joseph Baffo, straff