Halva potten-vinsten hämtas i matchreceptionen

Ett viktigt serviceställe när det är hemmamatch på Örjans vall är matchreceptionen, som finns bakom huvudläktaren. Det är det äkta paret Karin och Stefan Rydén som har hand om receptionen.
- Vi har jobbat på HBK:s matcher i 7–8 år. Vi bor i Falkenberg och var under många år engagerade i olika fotbollssammanhang. Det har varit i klubbarna Skrea IF och Stafsinge IF och även inom Hallands Fotbollförbund. Efter några års uppehåll från fotbollen, så blev vi sugna på att hjälpa till ideellt i HBK, som är laget i våra hjärtan. När Matz på HBK:s kansli efterlyste hjälp till HBK:s matcher, så nappade vi på det, berättar Stefan, som har varit säljare på Löfbergs Lila och Karin, som nu jobbar som funktionsrättslots i Falkenbergs kommun.

- Vi kommer två timmar före matchstart till Örjans vall och är klara en halvtimme efter matchen. Det är många arbetsuppgifter som vi sköter om. Det är t.ex. västar till alla publikvärdar, telefoner och komradio delas ut och ackrediteringsbrickor som ska lämnas ut. En del gäster kommer och hämtar kuvert med biljetter och det är till oss många vänder sig om de har några frågor. Vi ska kunna svara på allt. Karin har också hand om kioskernas kassasystem och guidar dem som ska jobba i kioskerna.  

Efter matchen har Karin och Stefan hand om utdelningen av vinsten i ”Halva potten”.
- Det är jätteroligt att träffa vinnaren. Alla är jätteglada men de blir lite förvånade att de inte får vinsten i kontanter. Örjans vall har ju varit en kontantfri arena sedan september 2018, så nu är det överföring till ett bankkonto som gäller. Det var annat förr när vinnaren gick hem med många sedlar i handen, berättar Karin.

Upphittade saker, som plånböcker och mobiler, lämnas in till matchreceptionen.
- Det har varit flera lyckliga tilldragelser när personer har fått tillbaka tappade saker. En gång fick vi in en plånbok och lyckades få fram ett mobilnummer till ägaren av plånboken. Han var redan på väg hem från Örjan och hade kommit en bra bit men han vände om och blev mycket glad när han fick tillbaka plånboken. Då slapp han t.ex. spärra olika kort, minns Karin.
Vilket är ert bästa HBK-minne?
- Det får nog bli 6–0 vinsten mot IFK Göteborg i augusti 1997. Jag hade med kunder från Göteborg till den matchen och de höll på Blåvitt. De var inte glada och såg lika uppgivna ut som Thomas Ravelli i Göteborgsmålet, säger Stefan, som själv har spelat fotboll i Gnosjö IF en gång i tiden.

Vad tror ni om årets säsong?
- Det började lite skralt men de är starka nu. Magkänslan är bra och stämningen är bra bland spelare och ledare i föreningen. Vi tror på avancemang, säger Karin och Stefan i mun på varandra.

Varför är det roligt att jobba på HBK:s hemmamatcher?
- Det är kul att se hur det fungerar inifrån på Örjan. Stämningen bland alla som hjälper till är mycket god och alla är glada. Ibland är en del sura, efter matchen när de ska lämna tillbaka en väst, om HBK har förlorat. Det är jätteroligt att jobba på matcherna och vi hoppas att fler vill ställa upp och hjälpa till, avslutar Karin och Stefan med att säga.